Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. december 12., kedd

Nem zár be a felújítás alatt a Barokk Palota -Melyik cég fogja felújítani?

Elkezdődnek a nagyváradi Püspöki Palota rehabilitálási és újrahasznosítási munkálatai. A szerző felvétele 
 Elkezdődnek a nagyváradi Püspöki Palota rehabilitálási és újrahasznosítási munkálatai. A szerző felvétele

"E héten, december 15-én elkezdődnek a nagyváradi római katolikus Püspöki Palota rehabilitálási és újrahasznosítási munkálatai, melyek három éven keresztül fognak zajlani három etapban." - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


A tegnap szervezett sajtótájékoztatón Böcskei László megyés püspök azt mondta, a beruházás célkitűzése a palota statikai megerősítése és restaurálása, a műemlék épület belső dotálása, múzeumi rész kialakítása műtárgyvédelmi szempontok alapján, az épület látogatóbaráttá tétele, különös tekintettel a fogyatékkal élők igényeire, az ingatlan közösségi, közművelődési és identitásmegtartó szerepének növelése a püspökség tulajdonában lévő kulturális örökség által, intézményközi, gazdasági, társadalmi és nevelési partnerkapcsolatok kialakítási, bővítése, a rezidencia vonzóbbá tétele a legmodernebb innovációs eszközök felhasználásával, a kulturális örökség digitalizálása és kutathatóvá tétele. Ugyanakkor az épületrehabilitáció magába foglalja nemcsak az épület statikai megerősítését, hanem a barokk építészeti elemek, a főhomlokzat, az udvar felőli belső homlokzat, a műemlék előcsarnok és a lépcsőház, illetve a barokk díszterem restaurálását is. A felújítás és kiállítóterek kialakításakor figyelembe vették a műemlék strukturális adottságait, tagolását és biztonságvédelmi adottságait. Megújul az ingatlan teljes infrastruktúrája – fűtés, víz- és csatornahálózat, korszerű világítás –, klíma- és riasztórendszert alakítanak ki.

Rendezvények
A Barokk Palota multifunkcionális kiállító, és a közművelődést szolgáló tereinek kialakításakor a zene, a képzőművészet, a múzeumpedagógia, az előadóművészet, tudományos konferenciák és egyéb rendezvények számára akarnak helyet biztosítani az épített örökség megtekintését szolgáló terek és termek (festett termek, freskók, kőből és fából készült építészeti elemek), valamint a püspökségi gyűjteményeket bemutató termek és tárlóhelyiségek (liturgikus ötvöstárgyak, miseruhák, faszobrok, barokk képtár, metszetgyűjtemény és egyéb gyűjtemények befogadása, kiállítása) kialakítása révén.
Mozgássérültek, siketek és vakok számára biztosítanak majd speciális látogatási lehetőséget. A palotában elsősorban a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közgyűjteményei, egyházi múzeuma kap helyet, az állomány felmérése és digitalizálása ez idő tájt is zajlik.
A három évig tartó restaurálás alatt az adminisztráció nem költözik el, és kisebb rendezvények is lesznek továbbra is."
Forrás : erdon.ro


kezdodik 
Forrás : reggeliujsag.ro 

Megpróbáltam megtudni,melyik cég fogja felújítani a Barokk Palotát.A Reggeli Újságban hasonló tartalmú cikket írt Szőke Mária.Választ azonban ebben a cikkben sem kaptam.Széjjel néztem a helyi román sajtóban.A botrányoktól hemzsegő Bihoreanul lapban kaptam választ.Nem tudom mi lehet az oka,hogy a helyi magyar sajtó nem írta meg,mert általában olvashatjuk a kivitelező cég nevét.Idézek a cikkből :

"Investiţia, de peste 6 milioane euro, este finanţată de Guvernul Ungariei. Lucrările vor fi executate de firma Abed Nego şi vor dura trei ani."
Teljes cikk : m.ebihoreanul.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése