Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. december 24., vasárnap

Jézus nem karácsonykor született?

000 Nic6330732 
Fotó: Thomas Coex / AFP .Forrás : index.hu

A keresztény világ most karácsony ünnepére készül.A hagyományok szerint ma este benépesülnek a templomok.Családok együtt ünnepelik meg a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét, a karácsonyt.Az éjjeli szent misén jelentik be a Megváltó születését.Évszázadok óta december végén ünneplik meg Jézus születését.

Az Index egyik cikkében azt olvashatjuk,hogy Jézus nem karácsonykor született.Hanula Zsolt ezt írja: 

"A hagyomány, és az egyház úgy tartja, karácsony Jézus születésnapja, és az időszámítás mérőszalagjának a nulla pontja egyben. Valójában azonban egyik állítás sem igaz, és erre már a Bibliában is bizonyítékokat találhatunk. Hogy a keresztény egyház a karácsonnyal valójában a pogány télinapforduló-ünnepre próbált rátelepedni, azt legkésőbb a Da Vinci-kód óta mindenki tudja. Na de hogy akkor mikor van Jézus igazi születésnapja? Ez nem egyértelmű, a hónap, és az év sem, csak az látszik biztosnak, hogy nem decemberben, és nem 1-ben történt. 0-ban meg nem is történhetett, mert ilyen év nem volt, időszámításunk előtt 1-ről időszámításunk szerint 1-re fordult a naptár.

A probléma gyökere, hogy a Biblia nem említ dátumot a Megváltó születésével kapcsolatban. Említi azonban azt (Lukács 2:7-8), hogy a születésekor a pásztorok éjjelente a mezőkön vigyáztak a nyájaikra. Ez télen egészen biztosan nem történhetett, mivel akkor Júdeában túl hideg van ehhez. Azt is írja Lukács (2:1-4), hogy a várandós Mária és József azért a római népszámlálás miatt utazott Betlehembe. A népszámlálások azonban nem télen voltak, éppen azért, mert ilyenkor a hideg és esős idő miatt az utak nehezen voltak járhatók.

A születésnap pontos idejére a Bibliában egy elég áttételes utalás van csak: szintén Lukács írja (1:24-36), hogy a szeplőtelen fogantatáskor Erzsébet, a későbbi Keresztelő Szent János édesanyja hat hónapos terhes volt, vagyis Jézus János után kb. fél évvel született. Szintén Lukács írja (1:5), hogy az Abijah nevű ünnep alatt látogatta meg Zakariást Gábriel arkangyal a hírrel, hogy a gyermeke lesz, aki nagy dolgokra hivatott és Jánosnak kell majd elnevezniük. Abijah júniusra esett akkoriban, tehát János a következő év márciusában születhetett, Jézus pedig ezek szerint szeptember körül, vagy kicsit korábban, ha a két csecsemőnél megengedünk némi koraszülöttséget."


 A 24.hu a következőket írja Jézus születésével kapcsolatban : 

"
“Valának pedig pásztorok azon a vidéken, a kik künn a mezőn tanyáztak és vigyáztak éjszakán az ő nyájok mellett” – írja a Biblia. Csakhogy a december Judeában is hideg, csapadékos, amikor a pásztorok nyájaikkal együtt menedéket keresnek, nem a “mezőn tanyáznak”. Ez az életforma inkább nyárra, kora őszre jellemző.

Mária és József a Szentírás szerint birodalmi szintű népszámlálás miatt mentek Betlehembe. “Mennek vala azért mindenek, hogy beirattassanak, kiki a maga városába.” Mária ekkor már várandós volt, “És lőn, hogy mikor ott valának, betelének az ő szülésének napjai” – olvasható Lukács evangéliumában. No, de miért kényszerítette volna a birodalom közigazgatása ilyen útra télen, hóban, sárban, fagyban az alattvalóit? Nyáron sokkal kevesebb erőfeszítést követel egy ilyen összeírás lebonyolítása."

A cikk szerzője ,Bihari Dániel nagyon érdekes módon érvel arra a kérdésre,hogy mikor születhetett Jézus.Ezt írja :


"Jézus születésének időpontjához egy újabb bibliai történeten keresztül jutunk közelebb. Zakariás és felesége, Erzsébet nagyon szerettek volna gyermeket, de mindketten idős emberek voltak, az asszony meddő. Zakariás pap volt, és amikor a “papi tiszt szokása szerint reá jutott a sor, hogy bemenvén az Úrnak templomába, jó illatot gerjesszen”, megjelent előtte egy angyal. Örömhírt hozott: imái meghallgatásra találtak, Erzsébet fiat szül neki, akit Jánosnak kell majd elneveznie. Ő lett Keresztelő János.
Szolgálata letelte után Zakariás hazament, és a következő napokban Erzsébet valóban áldott állapotba került. Terhessége hatodik hónapjában pedig Gábriel arkangyalt Máriához küldte az Úr az üzenettel: “És ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat, és nevezed az ő nevét JÉZUSNAK”

Vallástörténészek számításai szerint Zakariás templomi szolgálata nyáron, egészen pontosan június 13-19. között volt esedékes. Ezután megfogant Erzsébet, fél évvel később, tehát decemberben pedig Mária. Ha erre rászámolunk kilenc hónapot, Jézus születését szeptemberre tehetjük. Amikor is a pásztorok még tanyázhattak a mezőn, és a mezőgazdasági munkák végeztével, ám még a hideg és az esőzések beállta előtt egy népszámlálást is zökkenőmentesen meg lehetett ejteni."

Sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel.Nagyon sok vélemény létezik.A laikus ember foghatja a fejét,hogy kinek higgyen.Az egyik érvelést elolvasva , lehet más véleményünk lesz.Az emberek többségét nem érdeklik ezek a hitnézeti viták,mert úgyis megünneplik a karácsonyt.

Mit tehetünk?Lapozzuk fel a Bibliát,és olvassuk el Jézus születésének a történetét.Ha nem sajnáljuk az időnket ,elolvashatunk néhány háttér információkat a Wikipédián,és aztán eldönthetjük,mikor született Jézus.
Jézus
Karácsony

Milyen az időjárás Jézus születési helyén Betlehemben? A Foreca szerint +11 fok van.A következő napokban sem lesz több mint +18 C fok '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése