Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. december 6., szerda

Miklós és Mikulás

 
"Képek a hazai népéletből", a Vasárnapi Ujság cikkének illusztrációja a Mikulás-napi népszokásról (1865).Forrás : hu.wikipedia.com

Több generáció várta a Mikulást,mert december 5-én este sok gyermek kapott "ajándékot". Ki kellett tenni az ablakba a cipőket és csizmákat tisztán,és láss csodát,a kért ajándékot találtuk meg,ha jó gyermekek voltunk.Ha nem,akkor is kaptunk valamit,egy virgácsot.

Jó visszaemlékezni ezekre az izgalmas estékre.Sehogyan sem tudtam választ kapni arra a kérdésre,hogy Mikulás hogyan tudta egy este minden gyermeknek a földön a kért ajándékokat elvinni.A rénszarvasok sokat segítettek,de hát a föld forog,vagyis nem egy időpontban "szolgálta ki" a gyerekeket.Bennem megmaradt a kételkedés.Később amikor megtudtam az igazságot,nagyon csalódtam a Mikulásba.

Miklós névnapról ezt olvashatjuk a Wikipédián : "A Miklós a görög Nikolaosz név szláv változatából származik, jelentése győzelem + nép,egyes források szerint nép ragyogása.". Forrás : hu.wikipedia.org 

Mikulás szokása csak az elmúlt 100-150 évben honosodott meg nálunk. Mit tudunk a Mikulásról?A Wikipédián olvashatjuk :

"A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják." 

A szocialista időkben Télapóként ismertük a Mikulást.Ezt olvashatjuk :

"Magyar nyelvterületen Mikulás alakjára használatos az újabb keletű, a szélesebb körben csak az 1950-es évek óta elterjedt, Télapó elnevezés is, ami feltételezhetően teljesen téves összemosása a különböző kultúrkörök hagyományainak." 

A Mikulás a földre költözött,mert nagy hasznot húznak a kereskedők.A magyarázat : 

"A Mikulás szó cseh eredetű, maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el a magyar családoknál. A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány azonban a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki a mi jóságos Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle."

Miért lett nagyon elterjedt a Mikulás?Mert a kereszténység pogány ünnepeket vett át.Ezt olvashatjuk :

"A kereszténység, amint a nyugati világ uralkodó vallása lett, átvett pogány ünnepeket és szokásokat. Ezek közé tartozott az északi népek (főleg a vikingek) azon szokása, hogy a téli napforduló idején megajándékozták egymást. Odin, Woden szász istenhez hasonlóan ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton. A kereszténység Szent Miklós (a gyermekek védőszentje) napjához kapcsolta aztán ezt az ünnepet. Innen származik a Mikulás név."

A Mikulás legendáját olvasva azt tudjuk meg,hogy a kis-ázsiai Miklós a myrai püspök titokban ajándékozott meg egy szegény ember három lányát.Több változat létezik,de a közös bennünk Miklós püspök,aki titokban ajándékokat osztogatott.A globalizáció hatására az egész világon elterjedt.Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése