Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. december 13., szerda

Bíróság előtt a „CET-főnök”…"Rablóból lesz a jó pandúr"?

Stănel Necula és Ilie Bolojan egy közös sajtótájékoztatón  Archív felvétel 
Stănel Necula és Ilie Bolojan egy közös sajtótájékoztatón 
 Archív felvétel

"A DNA bíróság elé állította a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat vezetőjét, Stănel Neculát. Ezzel együtt Ilie Bolojan nem meneszti, arra hivatkozva, hogy amivel vádolják, azt nem Váradon követte el." - írja Szeghalmi Örs és Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


Annak idején gyakorlatilag Ilie Bolojan polgármester hozta Váradra a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat új vezetőjét, Stănel Neculát, mégpedig azért, hogy a volt hőerőmű (CET) felszámolását levezényelje. A Galacról érkezett Neculáról azonban most kiderült, hogy büntetőügye van: a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) galaci részlege most állította bíróság elé. Bolojan most, azaz utólag elismeri, hogy tudott a közben zajló vizsgálatról, mivel a DNA tájékoztatta őt, de úgy véli, nem kell lépnie semmit a párttársa ellen, mert az nem Váradon követte el mindazt, amivel vádolják.
Az ügy lényege, hogy Necula a vád szerint 368.000 lejnyi uniós támogatás megkaparintását érte el majdnem, hamis papírokkal. 2012-ben történt az eset, de a DNA csak most fejezte be a nyomozást, és adott ki közleményt róla, bíróság elé küldve Neculát. Aki a nyomozók szerint egy olyan cég nevében, amelynek valójában nem volt megbízottja, hamis nyilatkozatokat tett az uniós projektet futtató szakminisztériumnál, a pénzek megszerzése céljából. Ám végül az adott projektet elvetették az okmányok átvizsgálásakor, úgyhogy végül a támogatás sem jött meg, és perrel is szembe kell néznie Neculának. Az ügyet a bukaresti bíróság november 13-án át is vette. Maga az érintett mindent tagad, állítja, hogy semmilyen csalást nem követett el, és nem is írt alá semmit. A saját változata szerint 2012 tavaszán egy céghez szerződött, vezérigazgatónak, amely cég az ő alkalmazásának másnapján küldte el a pályázati papírokat az adott projekthez – de ehhez neki semmi köze nem volt. Hozzáteszi: a nyomozati szakaszban két alkalommal nem tudott Váradról elutazni, amikor az ügyész meghallgatásra hívta, és szerinte ezért jutott végül vádemelésig az ügy. Azt mondja, Bolojant már szeptemberben tájékoztatta. Az igazgató jelenleg elmozdíthatatlan, ugyanis olyan szerződése van, amely szerint csak akkor kötelező őt meneszteni, ha el is ítélik.
Azonban jövő év elején lejár a vállalati vezetőtanács vezető testületének megbízatása, új csapatot fognak választani, amely aztán versenyvizsgát ír ki a vezérigazgatói posztra – itt megeshet, hogy nem támogatják majd Necula esetleges pályázatát, ám ilyesmire sincs semmiféle kötelezettsége a testületnek.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármesterének tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott újságírói kérdésre válaszolva a városvezető elmondta, hogy Stănel Neculat olyasmivel vádolják, ami még a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat élére való kinevezése előtt történhetett, ebből a megfontolásból Necula mindaddig a váradi hőszolgáltató cég élén marad, amennyiben teljesíti a célkitűzéseket, míg nem születik őt elmarasztaló jogerős ítélet. Bolojan hozzátette, hogy a váradi hőszolgáltató vállalat nem bonyolít közvetlenül uniós finanszírozású projekteket, utalva ezzel arra, hogy ő ebből a szempontból sem tekinti indokoltnak Necula leváltását a váradi hőszolgáltató vállalat éléről."

Forrás : biharinaplo.ro 


Nem szeretnék "szőrszálhasogató" lenni,de ebben az ügyben valami nagyon "bűzlik".Kideríteni nem tudom,mert nem is az én feladatom,ráadásul nem ismerem a hátteret.A cikket olvasva eszembe jutott egy régi közmondás : " Rablóból lesz a legjobb pandúr"

A Magyar Közmondások Szótárában ezt olvashatjuk : 

◊ A régi betyárvilágban magyar prakszis volt, hogy a delikvensekből támadtak a pandúrok; azok azután annál jobban tudták a volt pályatársak gyöngéségeit. (Mikszáth K.: A szépprózai elbeszélés)
◊ – (…) Aztán a szép leány is férjhez ment, kapott egy derék, jó, jámbor férjet, s azt mondják, hogy igen jó asszony lett belőle. Hát hisz, a betyárbul lesz a legjobb pandúr. (Jókai M.: Rab Ráby 301)
Petőfi odanéz, megismeri az alakot. Egy ember, aki éppen az ő apjától is kért kölcsön pénzt, s sose adta meg, ellenben saját apját meglopta, aztán pusztai betyárrá lett. Elfogták, börtönbe került, a végén szabadszállási bíró lett belőle. Betyárból lesz a jó pandúr. (Móricz Zs.: Rózsa Sándor 568)
Teljes cikk : tankonyvtar.hu 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése