Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. december 21., csütörtök

Búcsú Veres-Kovács Attila lelkipásztortól

Elhunyt Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor. 
Elhunyt Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor.
Forrás : erdon.ro 


Futótűzként terjedt a hír Nagyváradon : Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor hirtelen elhunyt.Ezt írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban : "Hihetetlen, ilyen nincs, nem találom a szavakat- ezek voltak az első gondolatok, amelyek eszembe jutottak, amikor kedden este kapom a hírt, hogy elhunyt Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor." A cikk végén ezt írja :  "Sírjon most Érted ez a harang, kedves Tiszteletes Úr!"
Teljes cikk : erdon.ro 

Évfolyamtársa Sándor Lajos lelkipásztor nagyon szépen búcsúzik .Ezt írja :
"Leírni is megrázó, megélni még inkább! 45 esztendeje ismertem meg a Szilágycsehből érkezett fiatalembert, aki nyitott szívvel, lélekkel, nem kevés talentummal és akarással kezdte meg egyházi szolgálatát." 

Néhány adat az életéből : 


"Nagyvárad-Velencén szolgált segédlelkészként. Együtt előadott Ady-műsorunkért az akkori egyházvezetés több száz kilométerre száműzött bennünket. Attila Szatmár megyében, Patóházán szolgált. Ő onnan visszavergődve Fugyivásárhelyre, én Örvéndre kerültem. Éltük barátainkkal és híveinkkel – különböző módon és lelkülettel – a mindennapokat, míg jött a megváltó ’89-es világosság!" 


A decemberi felfokozott Adventben azonnal mozdultunk, hogy egyházunk megújításában társai legyünk teológiai elvbarátunknak, Tőkés Lászlónak. A forradalmi idők napjait, azoknak szépségét egyre kevesebben őrizzük. Őt Nagyvárad-Olaszi választotta lelkészének, az Egyházkerületi Közgyűlés pedig főjegyzőnek, mely tisztségében külhoni kapcsolatainkat építette. Egy ideig az ausztráliai, majd az észak-amerikai szórványban szolgált, mindenütt megbecsülést szerezve, de visszatért, hogy honi Anyaszentegyházunk és Nagyvárad kulturális életét szolgálja.

Hogyan fogok költözni a decemberi hidegben? – kérdezte tőlem, jövő decemberre, korhatáros nyugdíjazása időpontjára utalva. Az Úr úgy döntött, hogy „költözése” korábbra essen. Ő jobban tudja az időket." 

Nagyon megható az utolsó mondat : " A jó Isten adjon vigasztalást drága Édesanyjának és Feleségének, valamint nőtestvérének, egész Családjának, nemes váradolaszi és előbbi Gyülekezeteinek s valamennyi gyászolónak!"
Teljes cikk : erdon.ro 

A Varadinum.ma Facebook oldalán olvashatjuk : 


"VERES-KOVÁCS ATTILA nagyvárad-olaszi református lelkipásztor 2017. december 19-én délután tragikus hirtelenséggel visszaadta lelkét Teremtőjének. Egy tiszteletreméltó, őszinte, jóságos értelmiségit veszített el a nagyváradi magyarság. Hiánya pótolhatatlan.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes!
Őszinte részvétünk családjának, hozzátartozóinak."

Temetéséről ezt olvashatjuk :

" VERES-KOVÁCS ATTILA nagyvárad-olaszi református lelkipásztor temetése pénteken, december 22-én 13 órától a Rulikowski temetőben, a városi ravatalozóból lesz.
A végtisztességet tévő gyülekezetet kérik, hogy egy szál virággal jelezze tiszteletét, szeretetét. A koszorúmegváltás összegét a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség „reformációi emlékköveinek” megvásárlására ajánlja fel a gyászoló család."
Forrás : Varadinum.ma Facebook

Szőke Mária ezt írja a Reggeli Újságban :

"Szerkesztőségünk megdöbbenéssel értesült VERES-KOVÁCS ATTILA református lelkipásztor hirtelen elhunytáról. A nagyváradi egyházi és kulturális élet jellegzetes, ismert és népszerű alakja volt a tiszteletes úr, akinek hatalmas lexikális tudására bármikor számíthattak a sajtó munkatársai is. Joviális, igazi református papi figurája mintha csak valamelyik Mikszáth Kálmán történetből jött volna közénk. Hozzátartozott ő a váradi magyar közösséghez, ahhoz a közösséghez, amelyből ezután hiányozni fog sokaknak. Emberi halandóságunk tudatában ilyenkor hallgatunk, a csend, a gyász, a döbbenetből gyászra váltó tudatosulás némasága szavak nélkül is fejet hajt az eltávozott előtt, akinek bizonyára már máshol, a másik dimenzióban bongnak a harangok… Nyugodjon békében, tiszteletes úr, hírei, színvonalas beszámolói hiányozni fognak nemcsak a szerkesztőségnek, de bizonyára olvasóinknak is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése