Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. december 19., kedd

Magyar hozzájárulás az 1989-es román forradalom kirobbanásához?Mi az igazság?

"Az 1989-es román forradalmat az amerikai, az egykori szovjet és más nyugati titkosszolgálatok szervezték, jelentős hozzájárulását adta Magyarország is - írta keddi számában a Jurnalul National című román lap." - olvasható a Magyar Narancs 2004-es cikkében.Mi az igazság?Nehéz a válasz,mert nem ismerjük a részleteket,illetve a politikai hátteret.Azért is fontos ez,mert történelemi fordulópont volt Románia számára az 1989-es forradalom.Az egyik statisztikai adat szerint több mint 6 millió állampolgár hagyta el Romániát 1990 óta.Azok akik átélték az eseményeket,sohs nem tudják elfelejteni a történteket.

Sokan akik elhagyták Romániát,valószínű nem felejtették el a román nyelvet és eltudják olvasni a forrásanyagot.Ezt írja a National Geographic Magyarország :

"A román politikai bulvárlap a román forradalom kulisszatitkairól szóló, az Arte francia-német televíziós csatornán szerdán adásba kerülő dokumentumfilmet szerzőjével Suzanne Brandstatterrel készített interjút , aki elmondta: kilenc országban, Romániában, Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Bulgáriában és Norvégiában gyűjtött anyagot.
Az alkotó sok politikai személyiséggel beszélt. A romániai megszólítottak között van Ion Iliescu államfő, Tőkés László nagyváradi református püspök, Victor Stanculescu tábornok, Doina Cornea polgárjogi harcos, Petre Roman volt miniszterelnök, Dan Voinea volt katonai főügyész.
A külföldiek sorában amerikai hírszerzőket, kongresszusi képviselőket és emberjogi aktivistákat említ, de beszélt Németh Miklós volt magyar miniszterelnökkel is.
Az egyórás dokumentumfilm szerzőjével közölt interjúból kiderül: a Nicolae Ceausescu volt román diktátort megdöntő forradalom kirobbantásában az amerikai hírszerző hivatal, a CIA segítséget kapott a NATO-tagállamok titkosszolgálatainak többségétől, az egykori szovjet KGB-től, valamint a magyar titkosszolgálatoktól."
Forrás : ng.hu

Az idézet Jurnalul National cikkébben olvashatjuk a következőket :

" UN FILM CONTROVERSAT. Spre sfîrşitul lui februarie 2004, canalul de televiziune franco-german Arte a prezentat un documentar dedicat Revoluţiei române din Decembrie 1989. Jurnalul Naţional a scris pentru prima dată despre el la 23 februarie 2004, sub titlul "Ceauşescu a fost dat jos de CIA". Numit "Şah-Mat – strategia unei revoluţii", filmul era semnat de Susane Branstatter, care-l dedica "românilor curajoşi care au ieşit spontan în stradă în decembrie 1989". O dedicaţie politicoasă, care avea însă rolul de a face mai uşor de înghiţit un adevăr amar, total diferit de ceea ce ni se spusese oficial pînă atunci. Şi asta pentru că mesajul de bază al filmului era că, departe de a fi o victorie a poporului ieşit pe străzi, răsturnarea lui Ceauşescu fusese, de fapt, concretizarea unui plan minuţios, pus la cale de serviciile secrete străine. Produsă pe fondul "Revoluţiilor de catifea" din fostele ţări comuniste, "debarcarea" lui Ceauşescu era dorită, conform realizatorilor filmului, de toate "cancelariile" importante ale lumii. Şi asta pentru că "Măreţul Cîrmaci" devenise indezirabil marilor puteri, de la Moscova pînă în SUA. "Opunîndu-se Perestroikăi, Nicolae Ceauşescu refuza reformele lui Mihail Gorbaciov, izolîndu-şi ţara, atît faţă de Est, cît şi faţă de Vest. Orbit de cultul propriei personalităţi, dictatorul şi-a dat seama prea tîrziu că devenise incomod pentru Moscova şi Washington. Însăşi unitatea europeană era în joc, inclusiv reunificarea Germaniei în cadrul NATO. La sfîrşitul lui 1989, Ceauşescu era un obstacol jenant pentru toată lumea."


TEORIA CONSPIRAŢIEI. Pentru "decriptarea" realităţilor "oculte" ale Revoluţiei, realizatorii filmului au apelat, printre alţii, la Dominique Fonvielle, fost ofiţer DGSE – serviciile de informaţii franceze, care a prezentat un adevărat "curs" privitor la pregătirea şi aplicarea unui scenariu revoluţionar. Context în care el a afirmat că răsturnarea de regim din România a respectat toate etapele "scrise şi nescrise" predate la cursurile de manipulare, spionaj şi contraspionaj. Analizate la rece,  considerentele teoretice, dar şi transformarea lor în acţiuni practice par dovada unui cinism fără margini, cinism ce caracterizează însă acţiunile politice din toată lumea şi din toate timpurile. Una dintre concluziile filmului era că SUA şi URSS au fost direct interesate de dispariţia lui Ceauşescu. De fapt, revoluţiile din estul Europei serveau mai ales intereselor SUA, dar preşedintele Bush l-a convins pe Gorbaciov că ele ar fi utile pe termen lung şi Moscovei. Iar schimbarea de regim din România convenea americanilor, care vizau atît "pacificarea" Europei de Sud-Est, cît şi stabilizarea relaţiilor româno-maghiare, state care urmau să fie admise în NATO. Ţinta mai îndepărtată, care este pe cale de a fi atinsă abia în zilele noastre, era controlul asupra petrolului din zona Mării Caspice şi a reorganizării traseelor oleoductelor care vor lega Asia Centrală de Balcani şi de restul Europei. Dincolo de pragmatismul acestor calcule geostrategice, Revoluţia Română a luat un curs dramatic: a fost o revoluţie sîngeroasă, în care au murit peste 1.800 de oameni. Anchetele ulterioare au arătat că, dintre acestea, în jur de 350 şi-au pierdut viaţa în ultimele zile ale regimului Ceauşescu. Restul, de aproape 1.500, s-au înregistrat după ce Ion Iliescu a vorbit public despre "teroriştii superinstruiţi, care trag din orice poziţie". Cu detaşarea unui zoolog care studiază o gîză sub microscop, Dominique Fonvielle concluziona: "Trebuie să faci victime, pentru că fără victime această revoluţie nu este niciodată credibilă. Aceste decese nu au fost inutile. Ele au servit la ceva, chiar dacă, din punct de vedere intelectual, manipulările care s-au petrecut sînt moralmente condamnabile. Este un eveniment care a permis avansarea spre libertate a poporului român". Iar concluzia lui este extrem de sugestivă: "Se poate juca pocher. Dar ei au jucat şah cu adevărat".


FRĂŢIA CIA – KGB. O zi mai tîrziu, la 23 februarie 2004, Jurnalul Naţional a publicat, sub titlul "CIA şi KGB şi-au dat mîna la Bucureşti", un amplu interviu realizat cu Suzanne Brandstatter, realizatoarea acelui film. În interviu ea a menţionat că pînă atunci nimeni nu reuşise să afle ce s-a întîmplat cu adevărat în ţara noastră, tocmai din cauză că subiectul fusese tratat ca un eveniment strict local. Context în care a simţit că "singurul mod în care puteam să explic evenimentele era să le abordez din afară, făcînd cercetări în mai multe ţări, printre care şi România, bineînţeles". Chestionată în legătură cu oamenii implicaţi în evenimente care i-au oferit informaţii, Suzanne Brandstatter a menţionat o serie de personalităţi, atît din ţară, cît şi de peste hotare. Printre "sursele" româneşti i-a amintit pe Ion Iliescu, Stelian Tănase, Laslo Tokeş, Victor Athanasie Stănculescu, Doina Cornea. Iar dintre cele străine i-a enumerat pe Robert Hutchings, director al Consiliului Naţional de Informaţii din SUA, congresmenul Cristopher Smith, Laszlo Hamos de la Fundaţia pentru drepturile ungarilor, precum şi foştii ofiţeri CIA Milton Bearden, Charlec Cogan şi Robert Baer. Chestionată în legătură cu identitatea serviciilor secrete care au ajutat CIA să pregătească revoluţia din România, cineasta a menţionat majoritatea serviciilor secrete occidentale din statele NATO, dar şi pe cel ungar şi mai ales KGB-ul sovietic.


OPINIA DISIDENTULUI SOVIETIC. Chestionat de ziariştii Jurnalului Naţional în legătură cu acest aspect, cunoscutul disident antisovietic Vladimir Bukovski a inversat "scara competenţelor", susţinînd că tot ceea ce s-a întîmplat în România în Decembrie ’89 a fost doar "opera" KGB. "Da, aşa-zisa «Revoluţie de catifea» din 1989, din estul Europei, a fost o operaţiune sovietică, cu scopul de a-i înlocui pe durii regimurilor comuniste cu variaţiuni ceva mai liberale. Decizia a fost luată la Moscova, prin ianuarie 1989, iar KGB a primit sarcina s-o aplice. Generalul Viktor Grusko a fost însărcinat cu această operaţiune. În ciuda pregătirilor, pînă la urmă s-a pierdut controlul asupra evenimentelor din mai multe dintre statele implicate, iar rezultatele nu au fost exact ceea ce şi-a dorit Moscova", a spus Bukovski. Concretizînd, el a mai afirmat că în România operaţiunea a avut mai mult succes, din punctul de vedere al Moscovei. Ei au vrut ca Iliescu să vină la putere ca rezultat al acestei operaţiuni, iar el a venit la putere. FSN, care a fost format la scurt timp după "Revoluţia" din 1989, avea cîţiva agenţi ai Moscovei printre membrii săi, care au fost identificaţi ca atare cu mult timp înainte de către generalul Pacepa, în cartea sa "Orizonturi roşii".


CE AU ZIS "AI NOŞTRI". Puşi în faţa acestor opinii, personalităţile române menţionate în film au avut opinii diferite. Ion Iliescu şi Laslo Tokes au refuzat să comenteze "scenariul lansat de acel film documentar". La fel de reticent s-a dovedit a fi şi poetul Mircea Dinescu, şi el un participant important la evenimente. În schimb, Petre Roman, fost prim-ministru în primul guvern postrevoluţionar, a declarat reporterilor noştri că s-a întîlnit cu realizatoarea filmului, căreia i-ar fi spus: "Uite care e povestea: eu nu ştiu nimic din toate astea. Evident că şi KGB, şi CIA şi alţii aveau oameni aici, dar CIA nici nu a crezut în schimbarea lui Ceauşescu". La fel de laconic a fost atunci şi gen. V.A. Stănculescu, care a afirmat în faţa ziariştilor noştri: "A venit şi a stat la mine timp de patru ore, după care a mai vorbit şi cu Petre Roman şi cu cine o mai fi vorbit". Privitor la teoria lansată în documentar, generalul a spus scurt că nu poate fi reală. "Oricine poate să vorbească şi să spună orice prostie, la fel cum se spune că sînt cel mai bogat om din România. De unde să ştiu ce fabulează unul şi altul? Nu ştiu cu cine a mai vorbit ea, unde s-o fi dus prin Ungaria sau Austria. Ce vreţi să spun acum, că am fost spion ungur? Informaţiile astea nu puteau fi reale".


OPINII DIVERGENTE. După vizionarea documentarului "Şah-mat: Revoluţia Română", o bună parte dintre cei nominalizaţi acolo şi-au exprimat opiniile privitor la film. Opinii consemnate de Jurnalul Naţional, care la 28 februarie 2004 titra: "Contraatacuri la «Şah-mat»". Chestionat de redactorii noştri în legătură cu acest subiect, Dan Iosif a replicat scurt: "O prostie. Să afli acum că Revoluţia a fost pusă la cale de CIA, după ce 14 ani s-a spus că a fost mîna KGB, este o prostie. Asta e o prostie mai mare decît mine. Cucoana asta vrea şi ea să-şi facă un nume cu filmul asta. Poate că au existat nişte scenarii, dar reacţia neaşteptată a poporului le-a răsturnat pe toate". Privitor la rolul jucat de Ion Iliescu, "Ioşca" a afirmat clar: "Este absurd ca, pînă acum, despre Iliescu să se spună că este agent KGB, iar acum să fie acuzat că a fost ales de CIA. Rasputin a fost mic copil faţă de ce i se pune în cîrcă lui Iliescu". Şi mai vehement a fost Sergiu Nicolaescu: "Am văzut un filmuleţ de rahat, o prostie, un amatorism, o porcărie plătită de unguri. Nu merită să îmi pierd vremea cu aşa ceva". Totuşi a continuat: "Revoluţia a fost făcută de poporul român. Ştiu asta, pentru că după ce am trăit acele evenimente la nivelul cel mai înalt m-am ocupat multă vreme de studierea lor". În plus, senatorul regizor l-a criticat pe Stelian Tănase, care în interviul acordat realizatorilor filmului "s-a făcut de c...t, făcînd pe misteriosul, că ce rol ar fi jucat el. Ce ştie Stelian Tănase?! Nu ştie nimic". Contactat şi el de redactorii noştri, Stelian Tănase, care probabil nu cunoştea încă opinia lui Sergiu Nicolaescu, s-a arătat supărat doar pe Mircea Dinescu, care i-a numit pe toţi cei care vorbeau în film "urechişti". Reamintind că este autorul unei cărţi de peste 1.000 de pagini privitoare la Revoluţie, Tănase afirmat că "teza filmului este falsă. Nu cred că regimul Ceauşescu s-a prăbuşit în urma unei conspiraţii a serviciilor secrete. Asta nu înseamnă că în ţară, atunci, nu au existat agenţi de informaţii străini". În schimb, Doina Cornea, celebra disidentă de la Cluj, a declarat redactorilor noştri că nu crede că CIA a pus la cale înlăturarea lui Ceauşescu, ci KGB. "Este o ipoteză, pentru că nu deţin documente în acest sens. Dacă CIA ar fi pus la cale înlăturarea lui Ceauşescu, acum am fi sub influenţa SUA". Totuşi, nu a exclus implicarea  altor servicii secrete în Decembrie ’89. "S-ar putea, pentru că toată Europa voia să scape de Ceauşescu."


CE ŞTIA PACEPA? Toate aceste dezbateri au luat o turnură aparte la 3 martie 2004, cînd Jurnalul Naţional a publicat articolul "Pacepa desfiinţează Revoluţia din Decembrie ’89", referitor la un alt film, prezentat de astă dată de postul maghiar Duna TV. Filmul era dedicat lui Ion Mihai Pacepa, fost şef al spionajului românesc, dar şi cel mai ilustru dintre "defectorii" regimurilor comuniste. Rezident în SUA, el a ocolit discret ideea posibilei implicări a CIA şi a mers pe "pista KGB". El i-a declarat realizatorului maghiar: "Şi eu m-am mirat cît de repede au reuşit agenţii serviciilor secrete sovietice să preia puterea politică după Ceauşescu. Înată ce s-au prezentat imaginile cu Ceauşescu fugind cu elicopterul, la televiziune a apărut generalul pensionar Militaru şi s-a proclamat comandat suprem al armatei. Acest Militaru este cel căruia, în 1978, microfoanele UM 920A i-au înregistrat convorbirea de la întîlnirea cu un informator sovietic, atunci cînd Moscova dorea să-l includă în aşa-numitul program «Dnester». Apoi, am fost din nou consternat. A apărut Ion Ilici Iliescu, fost secretar de partid, lider comunist pregătit la Moscova. Tatăl său l-a idolatrizat pe Lenin, motiv pentru care i-a dat fiului său numele Ilici. Acesta este acelaşi Iliescu pe care UM 920A a început să-l supravegheze în 1972, datorită unor legături secrete cu Moscova". Privitor la execuţia lui Ceauşescu, Pacepa a spus: "Noii lideri au dorit să îngroape secrete. Am motive serioase să cred că a fost executat deoarece ştia cel mai bine că Ion Ilici Iliescu şi Nicolae Militaru, precum şi alţi noi lideri erau agenţi de legătură cu servicul de informaţii sovietic. Sînt destul de neclare imaginile pe casetă, două cadavre culcate pe spate care nu au urme de rană nici la nivelul pieptului, nici la faţă, dar ale căror tîmple sînt într-o baltă de sînge. KGB obişnuia să-i împuşte în cap, din spate, pe condamnaţi. Acesta este stilul KGB"."
Teljes cikk : jurnalul.ro 

A Jurnalul National egyik cikkében arról olvashatunk,hogy a CIA és a KGB hozzájárult a romániai forradalamhoz.Pontosabban közös volt az együttműködés.Ezt olvashatjuk :

 
"Realizatoarea documentarului despre Revolutia romana, difuzat maine seara de postul de televiziune Arte, ne-a declarat ca evenimentele din ‘89 au fost puse la cale de CIA, KGB si serviciile occidentale de informatii.
Canalul Arte va difuza maine seara un documentar socant despre Revolutia din 1989. Concluzia acestui film, la care s-a muncit trei ani, este ca Revolutia a fost pusa la cale de CIA, in colaborare cu KGB si principalele servicii de informatii din Occident. O contributie semnificativa a avut-o si Ungaria. Documentarul nu dureaza mai mult de o ora, dar sintetizeaza documente secrete, marturii si cercetari dintre cele mai minutioase, dupa cum reiese din interviul pe care ni l-a acordat chiar producatorul materialului, Suzanne Brandstatter. LAVINIA TUDORAN Jurnalul National: Cand ai inceput sa lucrezi la documentar? De ce ai realizat un film despre Revolutia romana? Suzanne Brandstatter: In urma cu aproape trei ani eram interesata sa fac un documentar despre una dintre tarile candidate la Uniunea Europeana. S-a intamplat sa ma intalnesc cu un producator, Gunnar Dedio, care mi-a povestit despre un film produs de compania sa in Romania. Mi s-a parut interesanta ideea de a face un documentar despre Revolutie. Si am decis ca vom realiza impreuna acest film, Gunnar Dedio, ca producator executiv, iar eu, ca producator. Adica, raspundeam de partea creativa a materialului, de script, de abordare. Oricum, dupa ce am aflat ca fusesera facute atat de multe documentare legate de evenimentele din decembrie ‘89, i-am spus lui Gunnar Dedio ca voi realiza subiectul doar daca il voi putea aborda dintr-un unghi diferit. Mi-a venit ideea de a aseza Revolutia intr-un context mai larg, international, pentru a aduce lumina asupra sa. Aceasta si in contextul in care realizatorii dinaintea mea o privisera ca pe un eveniment local. Eram convinsa ca de aceea nimeni nu reusise sa afle ce s-a intamplat atunci de fapt. Simteam ca singurul mod in care puteam incerca sa explic evenimentele era sa le abordez din afara, facand cercetari in mai multe tari, printre care si Romania, bineinteles.
Bush Senior a tacut malc In afara de premierul ungar, Miklos Nemeth, cu cine ai mai vorbit, in Romania si in strainatate? Ai fost refuzata de cineva? Am vorbit cu numeroase persoane. Multe nici nu apar in documentar. Cei pe care i-am inclus, din Romania, sunt: presedintele Ion Iliescu, Stelian Tanase, Laszlo Tokes, Victor Stanculescu, Doina Cornea, Gheorghe Ratiu si Dan Voinea. Am mai discutat cu Robert Hutchings din SUA, director al Consiliului National de Informatii, congresmanul Christopher Smith, Laszlo Hamos de la Fundatia pentru drepturile ungarilor, dar si cu fostii ofiteri CIA, Milton Bearden, Charles Cogan, Robert Baer. Fostul presedinte al SUA, Bush Senior, nu a vrut sa vorbim. Cercetari in noua tari
Ce dovezi, documente prezinti in documentar? Am vorbit cu oameni multi, din diverse tari, am citit "n" documente, clasificate si declasificate, carti. Am pus piesa cu piesa in tot acest puzzle. Am verificat, reverificat si reverificat. Am rearanjat piesele puzzle-ului. Cand marturiile disidentilor, ale politicienilor, diplomatilor si ofiterilor de servicii de informatii s-au potrivit mi s-a parut just sa le includ in documentar.
In ce tari ai filmat, ai facut cercetari? In Romania, Ungaria, Germania, Austria, Franta si SUA. Am mai discutat insa cu persoane din Marea Britanie, Bulgaria si Norvegia.
Ai fost, in Ungaria, in locurile unde au fost pregatiti oponenti ai lui Ceausescu? Am fost in tabara de la Bicske. Film dedicat poporului roman
Ce efect crezi ca va avea documentarul tau aici, in Romania? Am fost asigurata de mai multi ofiteri cu rang inalt din serviciile de informatii ca, fara ajutor din strainatate, o revolutie nu poate reusi. De asemenea, sunt constienta ca poporul roman a dat dovada de mult curaj - oamenii au iesit in strada spontan, asta este adevarul. De accea am si dedicat filmul tuturor celor care au iesit in strada in decembrie 1989. Sper sincer ca, vazut din acest punct de vedere, filmul meu va fi bine primit si acceptat in Romania. Si sper sa aiba efecte pozitive.
Ce servicii straine de informatii au sustinut CIA in pregatirea Revolutiei romane? CIA a fost ajutata de majoritatea serviciilor occidentale din statele NATO, dar si cele din tarile fostei URSS, precum serviciile ungare si KGB.
Receptionat doar in Colentina si Stirbei Voda In ultima vreme, am primit la redactie mai multe intrebari din partea unor cititori din Capitala, referitoare la felul in care pot fi receptionate emisiunile programului Arte difuzate de firmele de televiziune prin cablu bucurestene. Emisiunile programului Arte sunt preluate in reteaua SC Tour Imex SRL, pe canalul S 28, si retransmise in reteaua centrala Stirbei Voda si in reteaua Colentina. (Radu Popa)
Bukovski sustine teza amestecului KGB Unul dintre cei mai cunoscuti dintre disidentii sovietici, Vladimir Bukovski, care a facut de-a lungul timpului mai multe declaratii referitoare la evenimentele din anul 1989, sustine ca tot ceea ce s-a petrecut in Romania a fost opera serviciilor secrete sovietice, KGB. Bukovski a declarat pentru "Jurnalul National" ca tot ceea ce el sustine este o repetare a ceea ce a stabilit, prin 1990, John Simpson de la BBC. "Da, asa-zisa "Revolutie de catifea" din 1989 din estul Europei a fost o operatiune sovietica, cu scopul de a-i inlocui pe durii regimurilor comuniste cu variatiuni ceva mai liberale. Decizia a fost luata la Moscova, prin ianuarie 1989, iar KGB a primit sarcina de a o pune in aplicare. Generalul Viktor Grusko a fost insarcinat cu aceasta operatiune. In ciuda pregatirilor, in multe dintre statele implicate s-a pierdut controlul asupra procesului pana la urma, iar rezultatele nu au fost exact ceea ce si-a dorit Moscova", spune Bukovski. El da ca exemplu cazul Cehoslovaciei, unde rusii nu au vrut ca Vaclav Havel sa devina presedinte, au vrut o alta persoana, si anume pe Mlynar Zdenek. "In Romania, operatiunea a avut mai mult succes, din punctul de vedere al Moscovei. Ei au vrut ca Iliescu sa vina la putere ca rezultat al acestei operatiuni, iar el a venit la putere. Frontul Salvarii Nationale, care a fost format la scurt timp dupa "Revolutia" din 1989, avea cativa agenti ai Moscovei printre membrii sai, care au fost identificati ca atare cu mult timp inainte de catre generalul Ion Mihai Pacepa, in cartea sa "Orizonturi rosii", publicata in 1978, in SUA", ne-a mai spus Bukovski. L-am intrebat pe renumitul disident cum comenteaza informatiile care circula, referitoare la implicarea serviciilor secrete americane CIA in evenimentele din Romania anului 1989. Bukovski a dat un raspuns mai mult decat diplomatic. "Nu sunt la curent cu nici o implicare americana in aceste evenimente, nu in sensul operational. Dar unele fapte si documente arata ca americanii ar fi putut sti ceva dinainte despre aceasta operatiune. Astfel, in mijlocul evenimentelor dramatice din Romania, Departamentul de Stat al SUA a facut o declaratie potrivit careia Guvernul american ar trata "cu intelegere" orice efort sovietic de a ajuta fortele anti-Ceausescu".
Ai nostri resping scenariul "Arte" Presedintele Ion Iliescu ne-a transmis ieri prin consilierul sau prezidential Corina Cretu ca nu doreste sa comenteze scenariul lansat de documentarul care va fi difuzat de Canalul Arte. Aceeasi atitudine a avut si episcopul reformat Laszlo Tokes, acesta motivand ca nu cunoaste subiectul. Poetul Mircea Dinescu, participant activ la Revolutia din decembrie 1989, a refuzat la randul sau sa comenteze. Claudiu Iordache, fost revolutionar, ne-a declarat: "Suport de multa vreme alegatii legate de posibilitatea ca in decembrie ‘89 sa nu fi avut loc o revolutie, ci un efort complex din partea marilor puteri. Impreuna cu camaradul meu Lorin Fortuna am contribuit la formarea la Timisoara a primei formatiuni politice antitotalitare la 20 decembrie 1989, cu 48 de ore mai devreme decat aparitia FSN. Frontul Democrat Roman a purtat primele tratative cu membrii Guvernului Ceausescu, chiar cu primulministru Dascalescu, apoi a declarat Timisoara primul oras liber, a provocat greva generala, a imprimat primele manifeste ale revolutiei legate de schimbarea ce urma sa se produca. Sunt certitudini care nu pot fi clasate in custodia unor servicii secrete. Cei care au format prima structura organizata la Timisoara sunt oameni care s-au cunoscut prima data in luptele de strada si cea mai mare dovada a faptului ca nu au fost manipulati este ca ei nu au devenit intre timp nici persoane publice, nici persoane detinatoare de putere publica. In Romania a avut loc o revolutie si nu o revolutie de catifea pentru ca daca-n celelalte tari ale Estului schimbarea a presupus inlocuirea unui singur om, in Romania a insemnat moartea a 1.004 oameni." La randul sau, Petre Roman ne-a declarat: "M-am intalnit cu reporterul de la Arte. Imi aduc aminte ca a insistat pe ideea implicarii serviciilor secrete. I-am spus: "Uite care e povestea: eu nu stiu nimic din toate astea. Evident ca si KGB, si CIA si altii aveau oameni aici, dar CIA nici nu a crezut in schimbarea lui Ceausescu". A, i-am spus daca in martie 1990 la Targu-Mures a fost un scenariu bosniac avant-la-lettre, dar nu are nici o legatura cu Revolutia. E ceva monstruos ce se spune acum. Daca as fi stiut ca merg pe asa ceva, nici nu as fi discutat cu ei. Nu exista nici un argument pentru asa ceva." (Monica Iordache, Oana Stancu, Silviu Sergiu)"
Forrás : jurnalul.ro

Ceaușescut a CIA váltotta le?Erre az izgalmas kérdésre kapjuk meg a válasz egy részét a Jurnalul National cikkében.Idézem szó szerint :

" Dictatorul roman Nicolae Ceausescu a fost inlaturat de la putere in urma unui complot al agentiei de spionaj american CIA si al mai multor servicii secrete europene, nu de oamenii iesiti in strada in decembrie 1989, este versiunea originala si incitanta a faptelor din decembrie, lansata de un documentar tv ce va fi difuzat miercuri seara de postul Arte.
Incendiarul documentar tv, realizat de Suzanne Brandstatter, va fi difuzat miercuri seara, la ora 20:45, de postul de televiziune franco-german Arte, potrivit site-ului Internet TeleObs.com, al saptamanalului francez "Le Nouvel Observateur".

"Ceausescu a fost dat jos de CIA"

Dictatorul roman Nicolae Ceausescu a fost inlaturat de la putere in urma unui complot al agentiei de spionaj american CIA si al mai multor servicii secrete europene, nu de oamenii iesiti in strada in decembrie 1989, este versiunea originala si incitanta a faptelor din decembrie, lansata de un documentar tv ce va fi difuzat miercuri seara de postul Arte.
Incendiarul documentar tv, realizat de Suzanne Brandstatter, va fi difuzat miercuri seara, la ora 20:45, de postul de televiziune franco-german Arte, potrivit site-ului Internet TeleObs.com, al saptamanalului francez "Le Nouvel Observateur".
Teoria conspiratiei
Daca e sa ne luam dupa documentarul realizat de Brandstatter, inlaturarea de la putere a "Marelui Conducator" al Romaniei ar fi fost, de fapt, instrumentata de CIA, ajutata de mai multe servicii secrete europene, si nicidecum rezultatul unei miscari populare spontane si de masa, asa cum cu totii am crezut la vremea respectiva. Simplu exercitiu de imaginatie? Posibil, desi Suzanne Brandstatter sustine ca versiunea din documentar nu e chiar atat de fantezista pe cat ar putea parea.
Lectia de istorie
La sfarsitul anilor 1980, sustine documentarul, mai multe operatiuni secrete vizand destabilizarea regimului sotilor Ceausescu au fost planificate minutios si chiar duse la bun sfarsit de catre diferite servicii secrete. Autorul documentarului aduce, pentru aceasta, mai multe dovezi convingatoare, in special marturia socanta a premierului ungar de la acea vreme, Miklos Nemeth.
Ce spune el? In 1989, serviciile secrete ungare au livrat arme oponentilor regimului Ceausescu, i-au antrenat pe membrii acestei "rezistente" in tabere din Ungaria si, in cele din urma, au recrutat "agenti" din randul membrilor aparatului de stat roman. Miklos Nemeth a rostit chiar si numele uneia dintre aceste "cartite": ministrul adjunct al Apararii, de pe vremea lui Ceausescu, si anume Victor Athanasie Stanculescu. Adica acelasi care a organizat procesul "expeditiv" al dictatorului si sotiei sale, precum si executia lor, la 25 decembrie 1989, noteaza autorul articolului postat pe TeleObs.com, Vincent Jauvert.
Confruntarea surselor
Suzanne Brandstatter a stat de vorba cu Stanculescu, dar, din pacate, acesta a dat prea putine detalii in legatura cu rolul lui in toata aceasta afacere, noteaza acelasi Jauvert. El asteapta publicarea cartii sale, care va aduce oarece dezvaluiri.
Un alt personaj-cheie al acestui film pasionant: seful CIA pentru Europa de Est, din 1989, Milton Bearden. Acest maestru al spionajului vine si pune paie pe foc in documentarul doamnei Brandstatter, prin simplul fapt ca nu respinge din start aceasta teorie a conspiratiei teleghidate de Washington. Ba, din contra, i-a declarat realizatoarei ca nu neaga "totul in bloc".
Partida de sah
Suzanne Brandstatter prezinta etapa cu etapa aceasta "partida de sah" castigata, potrivit ei, de CIA si aliatii sai. Cu ajutorul a trei fosti ofiteri de informatii, ea etapizeaza complotul, in detaliu.
Prima faza a fost operatiunea de "diabolizare" a despotului de la Bucuresti. Pentru aceasta, mai multi spioni ar fi creat sau amplificat zvonurile cele mai fanteziste, gratie retelelor clandestine in mass-media internationale (si aici este oferit exemplul campaniei mediatice pe tema pretinsei distrugeri programate a mii de sate romanesti, care a fost informatie de deschidere a zeci de buletine de stiri din intreaga lume).
A doua faza: identificarea, apoi popularizarea de noi lideri potentiali. Potrivit filmului, actualul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, ar fi fost ales si ulterior mediatizat de catre CIA.
A treia faza: paie pe foc. A fost manipularea de la Timisoara. Bombardamentul cu informatii si imagini despre cadavrele de la Timisoara, sugerandu-se ca Securitatea lui Ceausescu i-ar fi asasinat cu sange rece pe manifestanti. De fapt, aceste cadavre ar fi fost scoase special pentru "spectacol " direct de la morga.
Epilog
Pana sa-si dea cineva seama de adevarul de la Timisoara, "Revolutia" l-a si maturat pe Ceausescu de la putere. Prin urmare, complotul a reusit, este concluzia realizatoarei.
Daca Suzanne Brandstatter are dreptate in ceea ce sustine, indepartarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu ar trebui sa ramana in istorie ca unul dintre marile succese, pana acum necunoscute, ale CIA. In fond, cine nu-si aminteste de celebrele "agenturi straine" invocate de Ceausescu in timpul procesului dinaintea executiei?
MARINA CONSTANTINOIU

Stanculescu: "Adica eu am fost spion ungur?"
Contactat de "Jurnalul National", generalul Victor Athanasie Stanculescu a confirmat ca realizatoarea filmului a luat legatura cu el. "A venit si a stat la mine timp de patru ore, dupa care a mai vorbit si cu Petre Roman si cu cine o mai fi vorbit", ne-a declarat Stanculescu. Despre teoria socanta a documentarului si despre argumentele aduse de realizatoare, spune sec ca nu puteau fi reale. "Oricine poate sa vorbeasca si sa spuna orice prostie, la fel cum se spune ca sunt cel mai bogat om din Romania. De unde sa stiu ce fabuleaza unul si altul?", a spus generalul Stanculescu. "Nu stiu cu cine a mai vorbit ea, unde s-o fi dus prin Ungaria sau Austria. Ce vreti sa spun acum, ca am fost spion ungur? Informatiile astea nu puteau fi reale", spune el. Cat despre etapele despre care realizatoarea documentarului spune ca au fost orchestrate pentru inlaturarea lui Ceausescu si despre afirmatiile facute de fostul premier ungar, Miklos Nemeth, Stanculescu afirma: "Nu cunosc nimic din toate astea. Prima etapa a fost la Malta. Iar de acolo... Nu vad de ce am mai lungi atat vorba. (Irina Cristea)"
Forrás : jurnalul.ro

U.I.
Mi az igazság?Nem tudom.Ujabb és ujabb részletek kerülnek elő,melyek talán jobban reflektálják az igazságot az 1989-es romániai eseményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése