Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. március 4., szerda

Az ökotudatos, környezetszerető nagyváradiak tüntetni fognak?Mit mond a tájépítész?

?
Körös part a karbantartási munkálatok után.Fotó:Alexandru Nițescu.Forrás: erdon.ro 



Alaposan megritkították a Körös part fáit a tavaszi karbantartási munkálatok elvégzése közben.Mintegy 50-en tüntettek az értelmetlen fakivágások ellen.Ezt írja a Bihari Napló on-line cikkében : 

"Hosszú ideje folyik a harc az ökotudatos, környezetszerető nagyváradiak és a fejlesztésekre fókuszáló városháza között." 

Pikó Stefánia újságíró megkérdezte azokat,akik tüntettek,vagy tüntetni szeretnének a fakivágások ellen. Idézet a cikkből : 

"Orlando Balaş ökológus, aki a múlt heti, a fakivágásokat ellenző tüntetést szervezte, egyik nyilvános szereplésén elmondta, az említett ültetéseket csak a szabály megalkotása utáni néhány évben hajtották végre. Ő maga is tanácsadóként dolgozott a városházán, de 2018-ban, elmondása szerint, felmondott, mert nem értett egyet ennek tevékenységeivel." 

Számomra döntő tényező,hogy mit mond egy szakember,aki tájépítész.Ez azért is fontos, mert egyre enyhébbek a telek,nagyon melegek a nyarak a klímaváltozás miatt.40-45 Celsius fokban ki fog sétálni a Szent László/Unirii téren?Idézet a cikkből : 

"Megkerestünk egy nagyváradi tájépítészt, és arra kértük, árulja el, hogy látja ezt az egész vitát szakértői szemmel, mi a személyes véleménye. „Ennek az egésznek van jó és rossz oldala is. A jó oldala az, hogy valóban fejlődik a város, számos projekt van. Azok a fák, amik most ki lettek vágva a Körös-parton, történelmi relikviáknak számítanak, hiszen nem egy-két éves fákról van szó, ezek már Ady idejében is itt voltak. A Holdas templom melletti tölgy vagy bükkfát is kivágták, amely szintén egy hatalmas jelentőségű botanikai kincs volt. Nagyon szeretem a természetet, de sajnos vannak ilyen esetek, amikor két érdek ütközik” – fogalmazott. Megemlítette a tiszafák szomorú esetét is, mely kapcsán őt is megkereste a városvezetés, de nem volt hajlandó aláírni azt a dokumentumot, mely ígéretet tett arra, hogy a tiszafák életben maradnak az átültetés után is. Ezt azzal magyarázta, hogy ilyesmit nem garantálhat, ha nem a saját emberei végzik el a munkát. Azt a későbbiekben is többször megemlítette, hogy szerinte gyakrabban van gond a kivitelezéssel, mint magával az elképzeléssel – látott már olyan parttisztítást, fametszést, kivágást vagy átültetést, mely módszereiben hagyott némi kivetnivalót maga után. Véleménye szerint az őrületes nagy felháborodásra valójában nincs ok, egy város fejlesztése, fejlődése során fakivágásokat is végre kell hajtani. A gond az, hogy nem figyelünk oda a kellő mértékben a több ezer facsemete ültetésére, és mivel ezek nem olyan látványosak, mint egy vagy több idősebb fa eltávolítása, hajlamosak vagyunk nem észrevenni. Kérdésünkre válaszolva azért megjegyezte, hogy egyértelműen meg lehetne szervezni ezeket a tevékenységeket úgy, hogy kevesebb idős fa essen áldozatul."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése