Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 25., kedd

Várad és Bihar megye közösen csalogatná a turistákat

Várad és Bihar megye közösen csalogatná a turistákat 
"Ahogy nő a turisták érdeklődése Nagyvárad és Bihar megye iránt, ezzel arányosan nőnek a megoldásra váró problémák is. Ezért a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács közös turisztikai stratégia kidolgozását készíti elő." - írja Pap István a Bihari Naplóban.A turizmus problémája érinti Nagyváradot és Bihar megyét.Hogyan lehetne fellendíteni a turizmust és megoldani a problémákat?Együttesen akarják megoldani,mely jó jel lehet.Teljes cikk :

"Évről évre nő a Bihar megyébe és Nagyváradra érkező turisták száma. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2017 májusa és 2018 májusa között 504.554 turista látogatott a megyébe. Az INS adatai szerint 2015-ben 342.188, 2016-ban már 410.889 turista látogatott megyénkbe, tavaly ez a szám már 477.194 turistát tett ki. Ez az évről évre folyamatosan emelkedő tendencia azonban nem mutatkozik meg a turisták által Bihar megyében töltött éjszakák száma tekintetében is, 2015-ben ugyanis 1.132.996, 2016-ban 1.386.489, míg tavaly 1.292.644 Bihar megyei éjszakázást számolt össze a statisztikai hivatal.

Nem pontos
Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) ügyvezető igazgatója lapunk kérdéseire válaszolva elöljáróban leszögezte, hogy a megyére vonatkozó statisztikai adatok, vagy legalábbis azoknak egy része nem a valós képet mutatják. Példaként említette Vasaskőfalva községet, melynek területén van a Boga-völgye, a Medvebarlang az ott lévő panziókkal együtt, valamint a Glăvoi-rét és Pádis is. Mindazonáltal 2016-ban a statisztikában egész évben 99 vendéget regisztráltak. „Ez a valóságnak kevesebb, mint egy százaléka” – szögezte le Bántó Norbert, hozzátéve, hogy minél messzebb vagyunk Nagyváradtól, annál kevesebb turistát jelentenek be, mert így a vendéglátósok kevesebb adót kell fizessenek. A hegyvidéki szálláshelyekről az oda látogatók nyolcvan-kilencven százalékát nem jelentik be, mondta Bántó Norbert, kiemelve azt, hogy ez a mulasztás nem a nagy cégekre, hanem a kisebb vendégházakra, panziókra jellemző.
Szentmárton vezet
Ha a statisztikai adatok nem is pontosak, de a tendenciákat azért jól mutatják. Ezekből a számadatokból ugyanis megállapítható, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés Bihar megye és Nagyvárad iránt. Az idén tizenöt százalékkal nőtt a turisztikai forgalom mind Bihar megyében, mind a megyeszékhelyen. Bántó Norbert kifejtette, hogy az eltöltött vendégéjszakák számát tekintve Szentmárton vezet, mely az egész megye vendégforgalmának a hatvan százalékát bonyolítja. A második helyen van Nagyvárad, mely a teljes megye forgalmának mintegy harminc százalékát teszi ki, a fennmaradó tíz százalékon osztozik az összes többi Bihar megyei település. Ezt az arányt nem torzítja el az a tény, hogy a hegyvidéki szálláshelyekről a vendégek kilencven százalékát nem jelentik be, ugyanis, „abszolút számokban az a tíz-húsz százalék, amit Nagyváradról és Félixfürdőről elfelejtenek lejelenteni, több, mint az a nyolcvan-kilencven százalék, amit a hegyvidéki szálláshelyekről nem jelentenek be” – hangsúlyozta.
Kevés szálláshely
A szálláshelyek számát tekintve országos összehasonlításban előkelő helyet foglal el Bihar megye. Az INS adatai szerint 2018 júniusában Bihar megyében összesen 1164 elszállásoló hely volt, ez e szám magában foglalja az összes szállástípust (hotel, panzió, turistaház, kemping, tábor stb.). Ebben a tekintetében egyébként az ország észak-nyugati részében vezető helyen áll megyénk, hiszen a második helyen álló Kolozs megyében csak 9913 szálláshely volt idén júniusban, és Bihart országos szinten is csak Brassó (26.731), Konstanca (62.095) és Prahova megye (11.957), valamint Bukarest (21.463) előzi meg e tekintetben. Mindazonáltal Bántó Norbert szerint a megyei turizmus egyik legfőbb gondja az, hogy kevés a szálláshely. Mint kifejtette: Nagyváradon és Szentmártonban koncentrálódik a szálláshelyek 85 százaléka (mintegy ezer szálláshely), míg az összes többi térségben, főként a turisták által nagyon kedvelt Király-erdőben és Bihar hegységben nagyon kevés szálláslehetőség van.
Szolgáltatások minősége
Fejtörést okoz a megye turizmusfejlesztésével megbízott szakemberei számára az akut munkaerőhiány, ami miatt a munkaadók sokszor kénytelenek olyanokat alkalmazni, akiknek nincs szakmai tapasztalatuk, emiatt a szolgáltatások minősége is csökken. „Ezért vannak nagy előnyben a családi vállalkozások, amelyekben a munka kilencven százalékát nem alkalmazottak, hanem a család tagjai végzik” – hívta fel a figyelmet Bántó Norbert. A kevés szaktudást igénylő munkakör (például szobalány) betöltésére sem találnak embereket a vállalkozások, akik pedig szakképzett, tapasztalt munkaerőt akarnak alkalmazni, mélyen a zsebükbe kell nyúljanak: „Ha egy vendéglátó jó szakácsot akar tartani, akkor 5–7 ezer lej nettó fizetést kell adjon, mert különben a jó szakácsok elmennek külföldre” – mondta.
Infrastruktúra
„A legtöbb helyen az utak megfelelő állapotúak” – emelte ki a pozitívumokat Bántó Norbert, hozzátéve, hogy a rossz állapotban lévő utakat felújítják. A legfontosabb ilyen projekt a Biharfüredre vezető út felújítása, sőt, annak modernizálása Kolozs megye irányába. „Így Biharfüred nem lesz többé zsáktelepülés, és el lehet majd érni a Királyhágó felől is. Ezzel a Jád-völgyi panziók is jól járnak majd, mert télen is lesz vendégük. Ez az út 2020-ig kell elkészüljön” – mondta a szakember. Az is nagyon kedvez a megyei turizmusnak, „hogy a Pádisra vezető út tökéletes. Igaz, hogy a Glăvoi-rétre vezető út nem az, de mivel az amúgy is védett övezetben van, oda nem is aszfaltozott út kellene, hanem ott, ahol a két út elválik egymástól, elektromos buszjáratot lehetne üzemeltetni a Csodavárig, illetve bicikliket, elektromos bicikliket lehetne bérelni.”
Stratégia
De ez utóbbi már a megye tíz éves turisztikai fejlesztési stratégiájának a része, amelyet októberben mutatnak be, jelezte a szakember. A stratégia a meglévő forrásokra épül és a hazai, illetve a környező országokból jövők elvárásainak igyekszik majd megfelelni. Itt jegyezte meg Bántó Norbert azt, hogy a Bihar megyébe érkező turisták kilencvenöt százaléka Romániából és Magyarországról érkezik. A stratégia nagyszabású infrastrukturális fejlesztések megvalósítását helyezi kilátásba: „nagy álmunk, hogy legyen Vértop és Pádis között drótkötélpályás összeköttetés” – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet arra, hogy Biharfüreden is komoly fejlesztések várhatók, az ismert mágnások, a Micula-testvérek legalábbis ezt tervezik. A stratégia része az a koncepció is, hogy a megye és Nagyvárad közösen kell megszólítsa a turistákat. „Váradon kevés a tartózkodási idő, átlagban kevesebb mint két éjszaka. Ezt csak úgy lehet növelni, ha a vendég már ideérkezése előtt tudja, hogy itt nemcsak egy várost nézhet meg, hanem azt is tudja, hogy itt fürdők, barlangok, természetvédelmi területek, borospincék, tájházak vannak. Stratégiánk tehát az, hogy ezeket az információkat eljuttassuk a turistákhoz még mielőtt idejönnek, hogy ne két napra, hanem már eleve három, vagy akár négy napra tervezzenek. Ugyanez helyzet a Félixürdőben is, ahol szintén lecsökkent az itt tartózkodás időtartama. Tehát minél több programlehetőséget kell biztosítani a turista számára” – mondja Bántó Norbert.
Nagyvárad
Mihai Jurca, a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (APTOR) vezetője kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy jelenleg Nagyváradon a city break típusú turizmus a legjellemzőbb, azaz a turisták leugranak a városba egy hétvégére kikapcsolódni. Sokan jönnek Váradra megcsodálni az itteni építészeti örökséget, ugyanakkor az akvapark megépítésével a fürdőturizmus is fellendülőben van. Az APTOR egyrészt az eseményturizmust szeretné fejleszteni, vagyis koncertek, fesztiválok, továbbá konferenciák, szemináriumok szervezésével kívánja ide vonzani a látogatókat, ugyanakkor ő is említést tett arról, hogy a megyei turisztikai ügynökséggel közösen kidolgoznak egy olyan turisztikai csomagot, amelynek köszönhetően az ide látogatók legalább négy napot töltsenek el Bihar megyében. A turistáktól kapott visszajelzések alapján elmondta, hogy az ide látogatóknak ízlenek az itt felszolgált ételek, és aránylag olcsónak is tartják az étkezést. A turistáknak nagyon tetszik a város tisztasága és természetesen maga a belváros. Hiányoljak viszont a turistatájékoztató táblákat, és a könnyen megtalálható turistatájékoztató irodákat.
Fejlesztések
Jurca elárulta, hogy 2019-ben, miután befejeződnek a Bémer téri felújítási munkálatok, megkezdődik a turisztikai tájékoztató jelzések kihelyezése és tovább fejlesztik a www.oradea.travel honlapot. Jövő évtől indítják be a váradi turistabuszt is, amelynek segítségével a váradi látványosságokat tekinthetik majd meg a turisták. Mint kifejtette, a Kossuth (Independenței) utcai mélygarázs elkészülte után, ennek tetején egy turisztikai információs központ épül, továbbá a turistákat segítő tájékoztató táblákat fognak kihelyezni a városban. Megítélése szerint nagyon segítené a város turizmusát, ha nemzetközi járatok szállnának le a váradi reptéren, és további lendületet adnak a turizmusnak, ha egy új közút épülne Nagyvárad és Félixfürdő, illetve Püspökfürdő között. Kérdésünkre válaszolva Jurca elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint tavaly 225 ezer turista látogatott Nagyváradra, ennyi ember ellátására elegendő szálláshely van Nagyváradon, de a város iránt egyre nő az érdeklődés, és a megnövekedett igényt csak újabb szálláshelyek építésével lehet majd biztosítani.
Tájékoztatás
Az APTOR több módon igyekszik megkönnyíteni a tájékozódást a városban. Mihai Jurca példaként említette az Oradea City App-ot, melynek magyar nyelvű változata is van. Hozzátette, hogy a város nagyobb hoteljeiben ingyenes turisztikai térképek segítik a tájékozódást, megemlítette a belvárosban kihelyezett térképeket, valamint a Visit Oradea Facebook-oldalt, az Oradea City card csomagot, amelyet a turistaszezonban lehet vásárolni. Mindemellett turisztikai információs központ működik a várban, a Cion zsinagógában, a városháza tornyában, és egy a megyei tanács által működtetett információs iroda is van a városban."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése