Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 27., csütörtök

„A városi kísérlet”: fejleszteni segítene, megbeszélések után

HoraÅ£iu Cristian Cojan tart találkozókat, és ismerteti a terveit 


"Megpróbálják felvenni a Nyugat fenntartható fejlődési modelljeit Nagyvárad „kommunista” lecsapódásokkal is bíró negyedeinek környékén, a kedvezményezettekkel és az érdeklődőkkel egyeztetve. „A városi kísérlet” Rogériusz és Velence két területén zajlik kezdetben." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Az eddigi tapasztalatok szerint érdektelenségbe fulladtak ezek a találkozók.Miért?Mert az idős váradiakat kevésbé érdekli a város jövője.Jó szándék vezérli Horiațiu Cristian Cojan építészt.Jót akar,de lehet süket fülekre talál,mert igencsak passzívak lettek a váradiak.Teljes cikk :

"Külföldön tanult, most hazajött, és itt fejlesztene: egyeztetések sorozatát indította el Váradon egy fiatal építész, egyes negyedek lakosaival tárgyalja meg a terveket. „A városi kísérlet” – így nevezi ezt az ötletgazda – Rogériusz és Velence két területén zajlik kezdetben: Horaţiu Cristian Cojan, a projekteket irányító építész a lakosok véleményét kéri ki, a velük való nyilvános találkozók alkalmával. Cojan kedd este kezdte el a találkozókat: a Kolozsvári út egyik ingatlanának üléstermébe várta a térség lakóit. Mintegy harmincan el is mentek. Nekik ismertette a zónával kapcsolatos projektjét.
Az építész Bukarestben a Ion Mincu Építészeti és Várostervezési Egyetemen végzett, majd – saját elmondása szerint – fél Európát bejárta, közben le is doktorált, és a hollandiai fenntartható városfejlesztésre specializálódott építész lett, az Egyesült Királyságban is tanulmányozta lakóépületekkel kapcsolatos közösségek fejlesztését, de Stockholmban is.
Most – elmondása szerint – egyszerűen megkereste a váradi városvezetést, előadta, hogy kisebb fejlesztések sorát szívesen megtervezné a városnak (közterületek fejlesztéséről van szó, például parkosításról), és ebbe bele is mentek. Sőt, azt állítja, szabad kezet kapott, a város pedig a kivitelezést vállalja majd. A terveit tárgyalja meg az érintett lakossággal, fórumokon. Velencén kezdett tehát, ahol egy 5000 négyzetméteres területtel kapcsolatos elképzeléseit prezentálta. A (volt) piac környékét tenné rendbe a város, az ő tervei alapján: épülne oda egy központi pavilon – kikérte a véleményeket arról, hogy abban fix bútorzat legyen, vagy hagyja üresen, de sok meglátás nem érkezett a megbeszélésen. Várhatóan fix bútorzat lesz ott. Egy kisebb sporttelepet is kialakíttatna, csendes sportokra, főleg asztaliteniszre, illetve szintén fix fitneszgépek kihelyezésével. Ez is szinte teljes érdektelenséggel találkozott, a főleg idősebb hallgatóság részéről, sőt, voltak, akik legyintgettek is rá. Azt is felvetette, legyen-e ingyenes wifi a térségben, arra sem kapott konkrét választ. Mint kifejtette, érti, hogy a megjelentek többsége nem a fiatalokra, a jövőre gondol, ezért megérti azt is, hogy sok javaslatot erre nem kap. Felmerült az is, hogy a területet egyszerűen üresen hagyná és füvesítenék, de ez sem ragadta meg a figyelmet.

Jogi ügyek
Annál inkább csak saját tulajdonaikat védték a megjelentek közül azok, akik szót kértek. Meghallották ugyanis, hogy egyes kisajátítások is szükségesek a kivitelezéshez, ezen több hullámban felháborodtak, és a tervezőt sarkallták, hogy intézkedjen ez ellen – aki pedig sokszor elmondta válaszképp, hogy nem ez az ő feladata, a tiltakozók tárgyaljanak erről az illetékesekkel. Ő ugyanis csak a rendelkezésére bocsátott terület rendezését tervezi meg, a telek jogi ügyei nyilván nem rá tartoznak. A megjelentek egy része azt is kifogásolta, hogy nincs már helyi piac. Cojan jelezte: mintegy öt árushelyet is beépített a tervébe, ezeken zöldséget, gyümölcsöt lehetne árusítani (állati eredetű termékeket – a szigorúbb szabályozás miatt – nem). És valószínűleg csökkentett nyitva tartási idővel üzemelne ez. Úgy tűnt, ez találkozik is a lakosok elvárásával, és a tervező elmondta, a szükséges engedélyek beszerzésében is segít. A hallgatóságával végül abban is megegyeztek, hogy az érdeklődőkkel közösen terepszemlét is tartanak, további egyeztetésre."

A hasonló megbeszéléseket a város más pontjain folytatja Cojan: szeptember 27-én, 18 órától a Boema Events termében, 29-én, 11-kor terepszemle Velencén, a volt piacnál, ha az időjárás kedvező, míg a Rogériuszon október 3-án és 4-én, valamint 10-én 18 órától az Ep. R. Ciorogariu iskola dísztermében (Aluminei 88), 6-án pedig 11-kor, ugyanott. 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése