Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 6., csütörtök

Újabb nagyváradi palotákat restaurálnak – Megújul a megyeszékhely belvárosának két, jelentősen leromlott állapotú műemlék épület - Miért jó hír a váradiaknak?

 
A nagyváradi Rimanóczy palota • Fotó: Ebihoreanul.ro

"A nagyváradi belváros arculatának újabb két meghatározó épületét restaurálja az önkormányzat. A városháza bejelentése szerint az önkormányzat épület­rehabilitációs programjának keretében megújul a Klobusitzky-palota, valamint az idősebb Rima­nóczy Kálmán-palota." - írja a Krónika.Miért jó hír a váradiaknak?Azért,mert egyre jobban hasonlítanak a régi épületek önmagukra.Képet alkothatunk a régi Váradról.Milyen lesz a minőség?Meglátjuk.Teljes cikk :

"A két, egyaránt a város legforgalmasabb sétálóutcáján, a Fő (Köztársaság) utcán álló ingatlanra igencsak ráfér a felújítás, mivel az elmúlt évtizedekben homlokzatuk és tetőzetük alaposan megrongálódott.

A Klobusitzky-palota homlokzatának díszítőelemei annyira meglazultak, hogy bármikor lezuhanhatnak, veszélyeztetve a gyalogosok testi épségét, ezért egy részüket tavasszal tűzoltók szedték le.

 Most azonban az önkormányzat teljes körű felújítást tervez, legalábbis ami a homlokzati részt és a tetőszerkezetet illeti. A felújítás összege áfa nélkül közel 700 ezer lej, a munka tervezett időtartama 12 hónap. A Pintér István építészmérnök tervei alapján, 1926-ban épült a Fő utcai monumentális palota, amely barokk és copf stílusával, három utcára néző hatalmas és esztétikus homlokzatával a 20. századi váradi építészet egyik kiemelkedően szép példája. Hasonlóképpen megújul a Fő utca másik ékessége, a Rimanóczy-palota is. A szintén jelentősen leromlott állagú épület a velencei Cá d’Oro másolata, más léptékben és persze jóval egyszerűbb formában. A tulajdonos fia, ifjabb Rimanóczy Kálmán tervezte. 

Egyenes vonalvezetés, díszes boltívek és csúcsívek jellemzik. Eklektikus stílusú épület egyértelmű neogót beütésekkel. A palota felújítása 2 millió 980 ezer lejbe kerül, és 18 hónapig tart. Amint arról korábban írtunk, a nagyváradi önkormányzat két évvel ezelőtt fogadta el azt a rehabilitációs programot, amelynek köszönhetően a belváros számos emblematikus épülete – így a Fekete Sas Palota, a szintén Fő utcai Moskovits- és Stern-palota, a Poynár- és a Róth-ház – is megújult, és amelynek keretében jelenleg a Guttmann- és a Kolozsváry-házat restaurálják." 

Forrás : kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése