Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 6., csütörtök

Tele van a város parlagfűvel - Miért kell irtani? - Van gyógyhatása?

Tele van a város parlagfűvel 
"Most van a parlagfűszezon csúcsa – s bár az esős idő csökkenti a pollenszintet, az arra érzékenyek megszenvedik rendesen a virágzást, mondta el kérdésünkre a gyermekallergológus." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Van gyógyhatása?A többség szerint nincs,mégis vannak akik támogatják és hiszik,hogy az "istenek eledelének" van gyógyhatása.Mi az igazság?A bejegyzés második felében olvashat néhány pro és kontra véleményt.

"A parlagfű pollenje az egyik legerősebb allergén, mely a virágzási helyétől több kilométeres távolságra is komoly panaszokat válthat ki. A szénanátha prüszköléssel, orrfolyással, szemviszketéssel, könnyezéssel jár, társulhat hozzá száraz köhögés is; mivel a pollen nem csak a felső, de az alsó légutakba is bekerülhet, az egész hörgőrendszerünket irritálhatja.

Terápia
A gyógyszeres kezelés mellett fontos, hogy az, aki érzékeny a pollenre, ilyenkor ne töltsön sok időt a szabadban, s a szellőztetést a kora reggeli, illetve késő délutáni, esti órákra ütemezze, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció. Célszerű gyakrabban kezet, hajat mosni és ruhát váltani. Az allergiaellenes gyógyszeres kezelésen kívül az immunterápia is hatékony lehet – ennek során injekció vagy szájon át szedhető cseppek formájában adagolják a tisztított allergént, így az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, s egyúttal csökken a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulásának veszélye.
Nem irtják
Dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán nagyváradi gyermekallergológus a Bihari Napló kérdésére elmondta: tele van a város parlagfűvel, közterületeken és magánterületeken egyaránt virágzik; bár rendelet van arra vonatkozóan, hogy büntethető az, aki nem írtja ki saját területéről, úgy tűnik, ezt az idén az eddigiek során valamiért nem vették komolyan a váradiak. Pedig a Helyi Rendőrség állítólag az idén is végez ilyen irányú ellenőrzéseket, s ezer és kétezerötszáz lej közötti pénzbírságokat szabhat ki.
Amint a gyermekallergológus kihangsúlyozta, ajánlatos, hogy az allergiában szenvedők kerüljék a dohányzást, a zsúfolt, szennyezett területeket. Fontos lenne a parlagfű felismerése és célzott, tudatos irtása.
A parlafgfű mellett a fekete üröm is virágzik, ez is gyakorta vált ki allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél, s a parlagfű pollenjével keresztreakciókat is okozhat, tudtuk meg dr. Ellenes-Jakabffy Zoltántól. Az emberek kevésbé ismerik, amúgy rövidebb ideig virágzik, mint a parlagfű. Utóbbi általában szeptember végéig virágzik, s ha folytatódik a meleg, akár tovább is, azonban a pollenszint akkor már csökken. Nálunk amúgy még mindig nem mérik a pollenszintet, úgyhogy aki tájékozódni szeretne, magyarországi weblapokat nézhet meg – a határon túli helyzet ugyan nem egyezik egy az egyben a hazaival, de a tendencia nyomon követhető. Többek között az Országos Közegészségtani Intézet (OKI) honlapja is megbízható információkat nyújt, mondta a gyermekallergológus." 
Forrás : erdon.ro 

Az "istenek eledelének" ,melyet parlagfűnek nevezünk van gyógyhatása?Az utóbbi években éles vita bontakozott ki két tábor között.Az egyik tábor szerint veszélyes,mert allergiát okoz,a másik tábor azt vallja,hogy nem kell irtani,mert van gyógyhatása.Komoly gondot okoz az allergia sok váradinak.Kezelése bonyodalmas,mert alig található megfelelő gyógyszer a gyógyításra,esetleg könnyebbé tehető az allergia lefolyása.A fenti cikk szerint irtani kell.Ha egy kicsit időt áldozunk a kutatásra,több érdekes cikket olvashatunk az interneten.Személyesen nem foglalok állást ebben a kérdésben, inkább az információra fektettem a hangsúlyt.
DMOHA20110921009 
Forrás : index.hu

"Itt a nyár, és azzal a parlagfű szezonja is. Most kellene irtani teljes lendülettel, mert a növény most még csak nő, de a virágai nem nyílnak, a pollen, amire hazánkban másfél millióan allergiásak, még nem kerül a levegőbe. És ezzel párhuzamosan most jön el annak az ideje is, hogy a közösségi médiában menetrend szerint újra felbukkanjanak az évek óta terjedő, veszélyes téveszméket hirdető cikkek arról, hogy a parlagfű valójában csodálatos gyógynövény, a világ minden betegségét gyógyítja, csak a gonosz háttérhatalmi gyógyszerlobbi akarja kiirtatni. Mára egész kis iparág épült a parlagfűből készült természetgyógyász termékekre, annak ellenére, hogy ilyesmit forgalomba hozni az egész EU-ban tilos." - írja az Index. 

Idézetek az Index cikkéből :" A parlagfű tudományos nevét Carl von Linné, a híres svéd botanikus adta 1753-ban. Egyébként ő találta ki az egész, máig is használatos kettős nevezéktant, és több ezer növényfajnak lett rögtön a keresztapja. Linné mélyen vallásos ember volt, és sok növényt szentekről nevezett el. A parlagfű névadója az általunk Szent Ambrusként ismert Aurelius Ambrosius, 4. századi milánói püspök volt - írja dr. Juhász Miklós, a szegedi egyetem tanára az Allergológia szakfolyóiratban. A növénynek tehát az égvilágon semmi köze a görög mitológia ambróziájához." 
“A parlagfű a fészkesek családjába tartozik, ennek a növénycsaládnak sok gyógynövény tagja van, például a kamilla vagy a körömvirág. Ezen növények hatásaiért a szeszkviterpén-lakton (SL) típusú vegyületek felelősek, ilyen anyagok a parlagfűben is találhatóak. Az SL-ek nagyon sokféle hatással rendelkeznek, ha egy növényben az előnyös hatású SL-ek vannak jelen, azt gyógynövénynek tekinthetjük - ha nem, akkor gyógyászatilag haszontalan, vagy akár veszélyes növénynek. A parlagfűből sok SL-t kimutattak, azonban ezeket toxikológiailag és farmakológiailag kevéssé tanulmányozták. Nem tudhatjuk, milyen következményekkel járhat, ha valaki ezeket tartósan alkalmazza. Elvileg az is előfordulhat, hogy a vegyületek a szervezet egészséges sejtjeire mérgező hatásúak, és ennek a következménye csak hosszú távon derül ki.” - foglalta össze Csupor Dezső a tudomány álláspontját a parlagfűről. Röviden: a növény gyógyászati alkalmazása nem biztonságos, nem ajánlott, és az allergén hatás miatt veszélyes is lehet." 

parlagfu2.jpg () 
Ehető gyógynövény.Forrás : WellnesCafé

Vannak akik megvannak győződve,hogy a parlagfűnek van gyógyhatása. A WellnesCafé cikkében ez olvasható : " Egyes elméletek szerint azért vagyunk allergiásak a parlagfűre, mert az autók kipufogógáza és a különböző városi szennyeződések lemarják a növény pollenjének védőburkát, és így már tényleg erősen allergizáló. Pedig magában semmilyen negatív hatással nincs az emberre, sőt, több kutatás is bebizonyította már, hogy igenis jelentős gyógyhatása van ennek a gyűlölt elixírnek. Persze ellenzők és pártfogók mindig is voltak és lesznek, mindenkinek saját döntése, hogy melyik csoporthoz húz jobban a szíve." 

Érdekes véleményt olvashatunk a WellnesCafé cikkében a parlagfű gyógyhatásáról : "Kevesen vannak, de akik rendszeresen fogyasztják, azok azonban egybehangzóan állítják, számos jótékony hatással bír a zsenge parlagfű. Latin neve ambrosia artemisifolia, ami magyarul annyit jelent: istenek eledele. A régebbi gyógynövénykönyvek ódákat zengtek róla, mivel igen magas a vitamintartalma, valamint számos betegségre gyógyírként szolgál. Persze ezek még akkor íródtak, amikor kevesebb volt a légszennyezettség, így az allergiások száma is."
Budapest, 2012. szeptember 24.
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a Család-barát magazin címû mûsorban, az MTVA Kunigunda utcai 3-as stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt 
Bükki fűvesember.Forrás : sokszinűvidék.24.hu

Szinte hihetetlen,a "bükki füvesember" teaként ajánlja.A Sokszínűvidék cikkében a következőket olvashatjuk : "Miközben a parlagfűről évtizedek óta folyik a vita, a bükki füvesember jó szívvel javasolja a növényből készült tea fogyasztását." 
Ezt mondja Gyuri bácsi : "Nagy mennyiségben található benne B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatású – mondta a bükki füvesember.

Ember legyen a talpán,aki állást tud foglalni ebben a kérdésben.Mindenki saját maga döntse el mit hisz '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése