Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 25., kedd

Kossuth utcai mélygarázs - Zöldövezetek - Kisajátítások - Szálka III park - Várostörténeti tankönyv

A következÅ‘ év végére elkészül a nagyváradi Kossuth (IndependenÅ£ei) utcai mélygarázs, ígérik Nagyvárad elöljárói 
A következő év végére elkészül a nagyváradi Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs, ígérik Nagyvárad elöljárói

"A következő év végére elkészül a váradi Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs, és évente két hektárnyi új zöldövezet létesül a városban – ígéri Ilie Bolojan és Florin Birta, Várad polgármestere és alpolgármestere. A mélygarázs eredeti tervét módosítani kellett." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Az újságíró sok mindenről írt.Cikkéből azt olvashatjuk, hogy jövőre elkészül a Kossuth utcai mélygarázs.Az RDS/RCS nem fizette költségnövekedést,ezért kevesebb parkolóhelye lesz.Pap István azt is megírta,hogy a nagy EU-s projektek miatt több helyen kisajátítások lesznek és sok új zöldövezet létesül.Megtudhatjuk,miért kell fizetni a Szálka III parkban,mely eredetileg ingyenes lett volna,de a felnőttek nem hagyják játszani a gyerekeket.De 20%-al kevesebb a használati díj.A VSK/CSM kezelésébe adták a parkot az őrök helyett.Pap István lehet rossz pontot szerzett a polgármester úrnál,mert olyat kérdezett,melyet a román újságírók nem.Miről van szó?Idézem :"A sajtótájékoztatón azt kérdeztük Ilie Bolojan polgármestertől, hogy mi a véleménye a Bihar Megyei Törvényszék döntéséről, mely felfüggesztette az önkormányzatnak a belváros gazdasági fellendítését célzó szabályzatát, mely többek között kötelező nyitvatartási programot rendelt el a belvárosban működő kereskedelmi egységeknek. A polgármester elmondta, hogy a jogerős ítéletig a váradi önkormányzat továbbra is fenntartja saját álláspontját, a bíróság jogerős ítélete után pedig alkalmazkodni fog ahhoz. " Végül biztosította a magyar iskolában tanulókat,hogy hamarosan magyar nyelven is olvasható lesz a várostörténeti tankönyv.Teljes cikk : 

A tegnapi nagyváradi helyi tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be Florin Birta alpolgármester azt, hogy a Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs jövő év végéig elkészül. A beruházás folytatásához két határozat-tervezetet is elfogadtak a tegnapi tanácsülésen. Ezek egyike a mélygarázs építésének eredeti szerződésében foglalt tartozások kiegyenlítésére vonatkozott, a másik pedig módosítja az önkormányzat és az RCS/RDS vállalat közötti szerződést. A mélygarázs eredeti tervét módosítani kellett, így a létesítmény kivitelezési költsége mintegy negyvennyolc százalékkal nőtt, így a teljes költségvetés most 35.955.337 lej. A telekommunikációs vállalat a mélygarázs építéséhez 7.309.706 lejjel járul hozzá, ami az eredeti költségnek 30,27 százalékát tette ki, mivel azonban az RCS/RDS nem volt hajlandó a költségnövekedéssel arányosan saját hozzájárulását is növelni, ezért az említett összeg az új kivitelezési költségvetésnek már csak a 20,33 százalékát teszi ki. Ennek alapján módosították az önkormányzat és az RCS/RDS közötti szerződést, melyben eredetileg 121 parkolóhely illette volna meg a vállalatot a felépült létesítményben, az új szerződés szerint azonban a 460 parkolóhelyből 93 lesz a vállalatnak fenntartva. Ugyancsak a módosított szerződés értelmében a vállalat beleegyezik abba, hogy az önkormányzat ingyen használja a mélygarázs tetején kialakítandó terecskét.

Zöldövezetek
Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy októberben van a végső határidő, amíg be lehet nyújtani projekteket a városi mobilitás és városrehabilitáció finanszírozási tengelyekhez. Ahhoz, hogy a nagyváradi önkormányzat sikeresen pályázhasson, sürgősen ki kell sajátítania a projektek által érintett összes olyan telket, amely nem az ő tulajdonában van. A városi mobilitást elősegítő projektek között említette példakánt a polgármester a villamossínek melletti területek kisajátítását Szőllős lakónegyedben, a Gojdu téri nagy átalakítási munkálatok helyszínén lévő telkeket. Mint mondta, több kicsi telek kisajátításáról van szó. A továbbiakban elmondta, hogy a városrehabilitációt finanszírozó tengely jelenleg elhanyagolt állapotban lévő telkek zöldövezetté való átalakítását teszi lehetővé, ebből a tengelyből nem lehet új parkok létesítését finanszírozni. A polgármester megemlítette, hogy a Ion Bogdan utcán, a Soarelui lakónegyedben, a Bumbacului és a Morii utcákon, valamint a Pályi úton a volt téglagyár helyén létesül majd zöldövezet, ez utóbbi helyszínen egy összekötő út is épül majd. Ezeknek a parkoknak a létesítésére mintegy 1,5 millió eurót szánnak majd. „Célunk az, hogy minden városlakónak a lakóhelyétől számított ötszáz méteren belül legyen egy zöldövezet, ahova öt-nyolc perces gyaloglással el lehessen jutni” – fogalmazott. Kérdésre válaszolva Bolojan elmondta, hogy a kisajátítási összegek függnek attól, hogy az adott telkek hol találhatók, ezért a kisajátítási összeg négyzetméterenként 20–50 euró között ingadozik. Hozzátette, hogy az önkormányzat célkitűzése az, hogy évente legalább két hektárnyi új zöldövezet létesüljön Nagyváradon. A helyi tanácsülésen a vonatkozó tanácsi határozati-javaslatok szavazása előtt Ilie Bolojan elmondta, hogy mintegy 600 ezer euró értékben történnek telekkisajátítások, és összesen több mint 100 millió euró értékű projektekről van szó, melyek esetében a város önrésze 5–70 százalék között mozog. A vonatkozó kisajátítási határozattervezeteket egyhangúlag, illetve a szociáldemokraták tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács.

Szálka park
Ugyancsak Florin Birta jelentette be az említett sajtótájékoztatón azt is, hogy a Nagyváradi Városi Sportklubnak (CSM) kezelésébe adják át a Szálka 3 parkban nemrégiben kialakított sportpályákat, konkrétan három teniszpályát, két kosárlabdapályát és egy minifocipályát. Birta és Bolojan azzal magyarázták ezt, hogy bár eredetileg ingyen bocsátották ezeket a pályákat a lakosok rendelkezésére, de a pályákon folyamatosan játszanak a felnőttek, így a gyerekeknek nem maradt hely a sportolásra, továbbá rongálások is történtek ott, ezért döntött a városvezetés úgy, hogy jobb lenne a CSM kezelésébe adni a pályákat, amelytől pénz ellenében lehet ezután bérelni azokat. Az alpolgármester bejelentette, hogy a tarifák mintegy húsz százalékkal a piaci árak alatt mozognak. A határozattervezetet öt ellenszavazat mellett fogadta el a váradi helyi tanács.

A sajtótájékoztatón azt kérdeztük Ilie Bolojan polgármestertől, hogy mi a véleménye a Bihar Megyei Törvényszék döntéséről, mely felfüggesztette az önkormányzatnak a belváros gazdasági fellendítését célzó szabályzatát, mely többek között kötelező nyitvatartási programot rendelt el a belvárosban működő kereskedelmi egységeknek. A polgármester elmondta, hogy a jogerős ítéletig a váradi önkormányzat továbbra is fenntartja saját álláspontját, a bíróság jogerős ítélete után pedig alkalmazkodni fog ahhoz. Arra kérdésre, hogy magyar nyelven kinyomtatták-e a nagyváradi önkormányzat által kiadott várostörténeti tankönyvet, Ilie Bolojan azt mondta, hogy a tankönyveket, amennyiben eddig ez még nem történt meg, magyar nyelven is ki kell nyomtatni. Mint mondta, ez az első év, amikor ez a tankönyv a gyerekek rendelkezésére áll, és minden iskolában használni fogják a kiadványt, amelyet a város történelemtanárainak a konzultálásával állítottak össze, beleértve a magyar tannyelvű osztályokban tanító tanárokat is. A polgármester megítélése szerint ez egy kiegyensúlyozott tankönyv, amely hűen tükrözi Nagyvárad történetét." 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése