Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 4., kedd

Átveszi a város a püspöki palotát

Egyetértésben szavaztak a városatyák arról, hogy szerzÅ‘dés jöjjön létre az önkormányzat és a nagyváradi Görögkatolikus Püspökség között A szerzÅ‘ felvétele 
Egyetértésben szavaztak a városatyák arról, hogy szerződés jöjjön létre az önkormányzat és a nagyváradi Görögkatolikus Püspökség között A szerző felvétele

"Egyetértésben szavaztak a városatyák arról, hogy szerződés jöjjön létre a görögkatolikus püspöki palota rehabilitálása érdekében." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Lázban tartja a váradiakat a majdnem leégett püspöki palota sorsa.Nem tudjuk miért vette át a Polgármesteri Hivatal az újjáépítés vezetését.Látszik egy alku,mely szerint 20 évig a püspöki palota nem a rendeltetése szerint fog működni,de az egyházé marad a tulajdonjog.A szerződés szerint kulturális központ lesz.Teljes cikk : 

"A tanácsosok egyhangúan megszavazták a város és a Görögkatolikus Püspökség közötti együttműködési szerződésről szóló tervezetet. E szerint az önkormányzat egy „minimum húszéves időszakra” átveszi a püspöki palotát a szükséges munkálatok elvégzése érdekében, meghosszabbítási lehetőséggel. A döntés a püspökség és a polgármesteri hivatal közös megegyezése nyomán született, hogy a tűzvész nyomán részlegesen tönkrement épületet mihamarabb visszakaphassák a váradiak, művelődési központként és kiállítási térként, mely tiszteletben tartja a keresztény etikát és azon belül a görög-katolikus egyház normáit.
Első fázisban megtisztítják az épületet a törmelékektől, majd szakértői vizsgálat következik, mely rávilágít majd arra, mi az, ami megmaradhat és mit kell lebontani; az ősz folyamán megtörténnek majd a legsürgősebb munkálatok, például az épület lefedése. A harmadik fázis során, mely legfeljebb három évet vesz majd igénybe, az épület tulajdonképpeni rehabilitálása zajlik majd. A városnak joga lesz engedélyeket megszerezni, konszolidálási és rehabilitálási munkálatokat végezni, valamint az épület ingyenes használatára is.
A munkálatok befejezését követően a város a rehabilitált ingatlan minimum egyharmadát átadja majd tulajdonosának, püspökségi székhely létesítése céljából. A püspökség megőrzi a teljes felújított épület feletti tulajdonjogát.

Adományokat várnak
Az elkövetkezendő periódusban mind az önkormányzat, mind a püspökség támogatásokat és vissza nem térítendő kölcsönöket igyekszik szerezni a felújításra, s adományokat is gyűjtenek. Mind a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány, mind a püspökség bankszámlákat nyitott, egyúttal adományokat a polgármesteri hivatalnak a városháza tornyánál, a Zion neológ zsinagógánál, valamint a Nagyváradi Várnál létesített pénztárainál is fogadnak, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között, továbbá a polgármesteri hivatal épületén belüli befizetési pontoknál, hétfőtől csütörtökig 7.30 és 18.00, pénteken pedig 7.30 és 15.30 között. Egyúttal adományozni lehet a püspökség Mihai Pavel u. 4. sz. alatti székhelyén hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, valamint a nagyváradi egyházmegyén belüli összes parókián.

Bankszámlák

A Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány által nyitott számlák:
EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002;
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001;
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007.
SWIFT: BTRLRO22.
A nagyváradi Görögkatolikus Püspökség általnyitott számlák:
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401;
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401;
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401;
CHF - RO57BTRLCHFCRT0463151401;
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401;
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401.
SWIFT: BTRLRO22 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése