Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 25., kedd

Minden zöldövezetnek legyen gazdája

Ilie Bolojan sajtótájékoztatón ismertette az új zöldövezet-szabályzatba foglalt leglényegesebb módosításokat A szerzÅ‘ felvétele 
Ilie Bolojan sajtótájékoztatón ismertette az új zöldövezet-szabályzatba foglalt leglényegesebb módosításokat A szerző felvétele

"A váradi helyi tanács által tegnap megszavazott zöldövezet-szabályzat célja az, hogy a városban minden zöldövezetnek legyen gazdája. A szabályzat kötelezettségeket és tiltásokat is tartalmaz." - írja Pap István a Bihari Naplóban.A cikk közérdekű : 

"A tegnapi nagyváradi helyi tanácsülés előtt Ilie Bolojan, a város polgármestere sajtótájékoztatón ismertette az új zöldövezet-szabályzatba foglalt leglényegesebb módosításokat. Mint mondta, azért szükséges új szabályzatot elfogadni, hogy minden zöldövezetet legyen aki karban tartson. Ennek érdekében a szabályzat kimondja, hogy minden váradi lakótársulásnak együttműködési szerződést kell kötnie a polgármesteri hivatallal a lakókörzetükben lévő zöldövezetek karbantartásáról. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezeket a zöldövezeteket csak kezelésbe adják át a lakótársulásoknak, a tulajdonjog az önkormányzaté marad. Mint mondta, jelenleg a városban lévő 802 lakótársulásnak mintegy tíz százaléka nem kötött még együttműködési szerződést a polgármesteri hivatallal, és amennyiben nem kötik meg a szerződést, tehát nem lesznek karbantartva a zöldövezetek, akkor 1000–2500 lej közötti bírságra számíthatnak. Ezeket a protokollumokat öt évre fogják megkötni. Hozzátette, hogy csak tömbházak közötti kisebb zöldövezetek karbantartását bízzák a lakótársulásokra, a nagyobb területeket, parkokat, továbbra is az önkormányzat tartja karban.

Kötelezettségek
Az új szabályzat kimondja azt is, hogy minden évben április–október időszakban, minden hónap első felében egyszer le kell kaszálni a füvet, a hónap második felétől pedig a helyi rendőrség ellenőrzi azt, hogy minden lakótársulás eleget tett-e ennek a kötelezettségének. A magánházak előtt lévő zöldövezetek karbantartása vonatkozásában is az eddigieknél sokkal konkrétabb előírásokat tartalmaz a szabályzat. Eszerint a magánházak előtt lévő zöldövezeteket is évente hatszor kell kaszálni április–október időszakban, a hónap első felében. A mezőgazdasági területek és a közutak között lévő 1–3 méter széles sávokat pedig évente kétszer kell nyírni. Az új szabályzat kimondja azt is, hogy ezentúl Nagyváradon tilos közterületeken kóbor macskákat és galambokat etetni. Ennek a kitételnek a megszegése 1000–2000 lej bírságot von maga után magánszemélyek és 1500–2500 lej bírságot jogi személyek esetében.

Tiltások
Mindezek mellett érvényben maradnak az eddig is érvényben lévő tiltások: tilos bármiféle hulladékot, szemetet közterületeken tárolni, oda dobni, vagy a Sebes-Köröst szennyezni velük; tilos a szennyvizet a járdákra, utakra, az esővíz elvezető csatornákba önteni; tilos szőnyeget, autót közterületeken, zöldövezetekben, a folyóparton mosni, és nem szabad közterületeken autót szerelni, ha az zavarja a lakosokat, vagy ha a szerelés nyomán szennyező anyag kerül a földbe; tilos közterületen tüzet gyújtani, és tilos közterületen ruhát szárítani is. A bírság ezen előírások megszegése esetén is 1000–2000 lej közötti összeg magánszemélyek és 1500–2500 lej jogi személyek esetében." 

Forrás : biharinaplo.ro 

Román nyelven : oradea.ro

Sajtótájékoztató 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése