Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 21., péntek

Rossz hír : Drágább lett a tűzifa '

Drágább lett a tűzifa 
"Lehet tűzifát kapni, de tavalyhoz képest 30-40 lejjel drágábban. A Romsilva megyénkben több mint kétszázezer köbméter fát kell eladjon, tudtuk meg az intézmény gazdasági igazgatójától." - írja a Bihari Naplóban Neumann Andrea. Rossz hír azoknak,akik fával tüzelnek.Ebben az évben általános bér és fizetés emelések voltak,ezért jogszerűen emelik az árakat.A kis fizetésűeknek és nyugdíjasoknak komoly gondot okozhat ha hideg tél lesz.Teljes cikk : 

"Szíjjártó Zoltán, a Bihar megyei Romsilva gazdasági igazgatója kérdésünkre elmondta: Bihar megyében az erdők közel ötven százalékát az önkormányzatok adminisztrálják, a lakosok a tűzifára vonatkozó igényeket az önkormányzathoz nyújthatják be, s ezen listák alapján vásárolhatják meg az erdőkerületeknél. Ezenkívül az állami erdőkből is lehet fát vásárolni, a Romsilván keresztül, árverés alapján. Főleg gazdasági egységek szokták tőlük megvásárolni a fát – a további értékesítéssel már ezek foglalkoznak. A Romsilva elsődleges célja nyilvántartani, megóvni, újratelepíteni a fákat.

Az idei viharok miatt jelenleg 200-210 köbméter körüli ledöntött fát kell értékesíteniük. Emiatt Bihar megyében nem is ment fel annyira az ára, mint másutt. A kereskedők igyekeznek tartani az árat, azonban lehet, hogy egy adott pillanatban nagyobb lesz a kínálat mint a kereslet, s akkor esetleg csökkenhet.
Árak
Amúgy a legújabb kormányrendelet szerint egy köbméter fa átlagára lábon az eddigi 115 lejes átlagár helyett 164 lej lett, a tűzifa a legolcsóbb, a feldolgozható fa akár a köbméterenkénti hatszáz lejt is elérheti az árverések során. Persze a tűzifát a későbbiekben el kell szállítani, fel kell hasítani, így végül erdőméterenként 250-300 lejért kerül a vásárlókhoz, harminc-negyven lejjel drágábban, mint tavaly. Az önkormányzatok megesik, hogy olcsóban adják a fát, viszont ez az ő kárukra megy, ugyanis nem jut elegendő pénz az újratelepítésre.
Amint a gazdasági igazgatótól megtudtuk, az utóbbi néhány év során csökkent a fával történő fekete kereskedelem, a kötelező szállítólevelekkel nem lehet játszani, sok illegálisan kereskedő személyt kaptak el és büntettek meg az utóbbi időben, azonban még mindig akadnak, akik megtalálják a „kiskapukat” – s így sajnos a becsületes gazdasági egységek mennek tönkre. A gazdaság pedig akkor fog működni, ha a fekete piacot visszafogjuk. Fontos jól gazdálkodni a fákkal – akkor kivágni őket, amikor a legértékesebbek, s ugyanolyan fontos az újratelepítésük is. Mindenképp meg kell óvjuk az erdőket a rablógazdálkodástól, tette hozzá.
Mint láttuk, újságban többen is hirdetik, hogy tűzifát házhoz visznek. Az egyik helyen egy erdőméter vágott tűzifát 250 lejért szállítanak házhoz, a minimális megrendelhető mennyiség öt méter, s tíz méter esetén 240 lejért is adják. Ugyanott a felvágatlan tűzifa erdőmétere 160 lejbe kerül. Egy másik helyen arról tájékoztattak: egy méternyi vágott tűzifát 260 lejért adnak. Keményfa, egészséges, négy hónapja vágták, s hetven-nyolcvan százalék a nedvességtartalma, tudtuk meg. A vágatlan fa pedig ugyanott 270 lejbe kerül, ugyanis, mivel súlyos, a rakodás is sokkal nehezebb. Amint a kereskedő elmondta, érdemes most vásárolni, később ugyanis felmehet az ára."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése