Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 26., szerda

Tízmillió lej várfal-felújításra

A projektet a Szektoriális Operatív Program keretében finanszírozzák majd 
A projektet a Szektoriális Operatív Program keretében finanszírozzák majd

"A nagyváradi önkormányzat helyi tanácsa legutóbbi, hétfői ülésén megszavazta a váradi vár Bethlen és Csonka bástyáinak, a két bástyát összekötő várfalnak, illetve a vár F. épületének felújításának a költségeire vonatkozó határozatot." - írja a Bihari Napló.Teljes cikk :

"Ennek értelmében 10.888.637 lejt irányoznak elő erre a beruházásra áfával együtt. A város önrésze a megpályázható összeg két százaléka, azaz 210.875 lej, ugyanis ezt a projektet, csakúgy mint a várfelújítás előző két felújítási munkálatait, európai uniós támogatásra nyújtják be. A határozat leszögezi, hogy minden a pályázaton kívüli járulékos költség a város költségvetését terheli. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a várfalak és a bástyák felújítását nem a várban történt munkálatok eddigi kivitelezője, a Constructorul Sălard, hanem a Drum Asfalt és a Trameco cégek végzik majd el. A projektet a Szektoriális Operatív Program keretében finanszírozzák majd. A felújítás során az F. épület visszanyeri majd kétszintes struktúráját, az alagsorban mellékhelyiségeket és kiállítóhelyeket alakítanak ki, a földszinti részt pedig egy nagy multifunkcionális teremmé változtatják, amennyiben ez elkészül, a várkomplexum legnagyobb belterületű terme lesz.

Bástyák
A 2016 júliusa és szeptembere között a nyugati várfalaknál, valamint a Csonka és a Bethlen bástyákban végzett feltárások során megállapították azt, hogy azok kielégítő állapotban vannak, de egy sor szerkezeti felújításra van szükség, továbbá a külső falsíkokat is meg kell újítani. A bástyák alapzatát és modern falazatát meg kell erősíteni, a külső falsíkot ki kell egészíteni, a falfelületeket meg kell tisztítani, a Csonka bástyában ki kell egészíteni, a Bethlen bástyában pedig ki kell alakítani a gyilokjárót, ugyanitt sétányokat, zöldövezetet, öntözőrendszert és közvilágítást is kialakítanak. Továbbá a falak tetejére az időjárástól védő réteget kell tenni. Az épületek jövőbeni rendeltetésének ellátásához bevezetik a közműhálózatot is."

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése