Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 27., csütörtök

Alapszabályok bicikliseknek

A képen a következÅ‘k lehetnek: egy vagy több ember és túra/szabadtéri 
Fotó : Thurzó Zoltán 

"Van sok biciklis, akik azt sem tudják, hogy milyen szabályokat kell(ene) betartsanak…Nagyváradi bicikliseknek ajánlom figyelmébe ezt a pár sort, de szerintem máshol is vannak hasonló esetek." - írja Thurzó Zoltán a Facebook bejegyzésében.Idézem a teljes bejegyzést,mert hasznos lehet sok biciklis,kerékpáros számára : 

"Sokszor sétálok az utóbbi időben, amit nagyon szeretek is - és roppant idegesítő ténynek tekintem azt, hogyha kicsit más nyomvonalon vezet a biciklisáv, ott nem használják a biciklisek, mert a “gyalogosokat kerülgetve”, lecsengetve köztünk bicikliznek át. Nem is beszélve arról, hogy amikor pedig kocsit vezetek, a gyalogos átkelőhelyen nem leszállva a bicikliről mennek át az úttesten a biciklivel, hanem sebesen átgurulnak, olykor veszélyes helyzeteket teremtenek a gyalogosoknak illetve a gépjárművezetőknek egyaránt. Gyerekkel együtt - semmi gond nélkül.

De ha megszólítod őket, Áhh…Atyaúristen…hogy képzeled ezt…merthogy ő biciklis, és joga van.
Maximum joga lenne befogni a száját...sok esetben.
Én pont ugyanúgy büntetném szabálysértésért a bicikliseket, mint amennyire a szabálytalankodó gépjárművezetőket, vagy épp gyalogosokat…harag nélkül, de ez így lenne minden esetben egyenes. Tévhit, hogy az autók között nem lehet tekerni, mint ahogy az is, hogy a bicikliseknek mindent szabad lenne. Nap mint nap mindannyian szemtanúi lehetünk az utcán dúló háborúnak az autósok, gyalogosok és biciklisek között. Egy biztos, ha két keréken közlekedünk, az alábbi szabályok ismerete rengeteg konfliktust és veszélyes helyzetet 
megspórolhat nekünk.

A járdán általában tilos kerékpározni, lakott területen csak ott szabad, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül legfeljebb 10 km/h sebességgel. Nem árt tudni azt sem, hogy ha egy úton tilos biciklizni, az nem jelenti azt, hogy ott a járdán szabad, kivéve főútvonal mellett a 12 éven aluliak számára. Viszont egy fontos dolgot mindenkinek tudnia kell: a járdán a biciklis vendégnek számít Nem elég biciklizni tudni és a pedált hajtani, a saját és környezetünk biztonsága érdekében jó, ha néhány szabályt is betartunk. Romániában a közlekedésre vonatkozó szabályzásokat a közúti közlekedésről szóló 195/2002-es törvény tartalmazza. :

41. cikkely
Ha egy út szélén kizárólag bicikliseknek kijelölt és kialakított út is van, a kerékpározók és a mopedesek kötelesek ezt az útszakaszt használni. 100. cikkely – Az úttest használata
A járműveket csakis az adott kategóriának kijelölt utakon, úttesten és sávokon kell vezetni. Amennyiben a közutakon nincsenek speciális sávok kialakítva mopedeknek, kerékpároknak, valamint más motor nélküli járművek számára, ezek menetirányban az út szélén is vezethetők, ha közlekedésük veszélytelen.

142. cikkely
Tilos a járművek önkéntes megállítása:
k.) a kötelező gyalogos- és/vagy kerékpársávokon, illetve bizonyos jármű-kategóriáknak fenntartott sávokon, ha ilyenként jelzettek.
161. cikkely –az általam említett dolgot is említi.
(1) A kerékpárok vagy mopedek vezetőinek tilos:
a.) olyan útszakaszokon közlekedni, amelyet a „Kerékpárral behajtani tilos” jelentésű jelzőtáblával jeleztek,
b.) nagy forgalmú utakon tanulni a kerékpár vagy moped vezetését,
c.) járdán közlekedni, kivéve ha ezen a helyen van kijelölve a biciklisáv is,
d.) úgy közlekedni, hogy legalább egyik kezük ne legyen a kormányon, és mindkét lábuk a pedálokon,
e.) egymás mellett párhuzamosan közlekedni, kivéve ha szervezett verseny keretében kerékpároznak,
f.) szeszes italok, kábító anyagok vagy készítmények, illetve hasonló hatású gyógyszerek befolyása alatt közlekedni,
g.) mozgásban lévő járműhez fogózkodni, vagy más jármű által vontatva, illetve járműben lévő személy által tolva vagy húzva közlekedni,
h.) más személyt szállítani,
o.) gyalogátjárón kerékpárral vagy mopeddel közlekedve átkelni 

Szóvalé ne ülj biciklire…amíg nem ismered ezeket a szabályokat. Tovább is lenne…de ennyi itt most pont elég " 


A képen a következÅ‘k lehetnek: egy vagy több ember, kerékpár, égbolt, fa és túra/szabadtéri 
Fotó : Thurzó Zoltán Facebook 
A képen a következÅ‘k lehetnek: egy vagy több ember, fa, égbolt és túra/szabadtéri 
Fotó : Thurzó Zoltán Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése