Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. szeptember 18., kedd

Felújítják a püspöki palota kertjét - Bibliai növényekből alkotott tematikus sétány lesz

A Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat ROHU-35 számú, „Greening Footprints” című projekt nyitó ünnepségét 2018. szeptember 13-án, csütörtökön tartották a szarvasi Arborétum Vendégházában. 
A Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat ROHU-35 számú, „Greening Footprints” című projekt nyitó ünnepségét 2018. szeptember 13-án, csütörtökön tartották a szarvasi Arborétum Vendégházában.

"A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Interreg pályázat ROHU-35-ös számú, „Greening Footprints” című projekt nyitóünnepségét a napokban tartották a szarvasi Arborétum Vendégházában." - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.A váradiak biztosan felkapják a fejüket,mert a terv szerint "A Székesegyházzal párhuzamosan elhelyezett virágágyasokban bibliai növényekből alkotott tematikus sétány kialakítása, a püspöki palota tengelyében elhelyezendő virágágyasoknak a barokk ültetési rendnek megfelelő kialakítása. "Teljes cikk : 

"A pályázati partnerek a Szent István Egyetem Szarvasi Arborétum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Az eseményen részt vett egy nagyváradi küldöttség is, Böcskei László megyés püspök vezetésével.

Az esemény résztvevőit Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntötte, aki örömét fejezte ki ezen újabb támogatás elnyeréséért, és ez által az arborétum továbbfejlesztési lehetőségéért. A továbbiakban felszólalt Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora, valamint Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatója, aki bemutatta a projekt magyar partnerre vonatkozó részleteit. A nagyváradi küldöttséget vezető Böcskei László püspök a Nagyváradi Egyházmegye és Szarvas közötti összefüggésekről beszélt, arról, ami a két intézményt összeköti. A szarvasi vidék nem teljesen idegen Nagyvárad számára, hiszen az egyházmegye egykori területe ezeket a vidékeket is magába foglalta – hangsúlyozta.
A pályázatban elnyert támogatás által a magyarországi partner a dendrológiai park fejlesztését tűzte ki célul, míg a romániai partner – a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség – a Püspöki Palota kertjét szeretné felújítani: emberek közötti, emberek és természet, emberek és Isten közötti találkozások alkalmas helyévé tenni. Király Anikó műépítész mutatta be a nagyváradi Püspöki Palota kertjének a korszerűsítési és átalakítási tervezetének a részleteit, majd a rendezvény egy parkbemutató körúttal, illetve alternatív programokkal zárult.
A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Interreg pályázat ROHU-35-ös számú, „Greening Footprints” című projekt összértéke megközelíti a 1,5 millió eurót, futamideje pedig 2018. június 1. – 2020. május 31.
Nagyváradon
Micaci Cristian, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség médiareferense a Bihari Naplónak azt nyilatkozta, a tervezett beavatkozások Nagyváradon a fennmaradt betontörmelék elhordása, az aszfalt- és betonburkolatú járdák, felületek feltörése (a Kanonok sor és a két főbejárat közelében), a növényállomány ápolása, metszése, betegségek kiküszöbölése, a kiszáradt vagy beteg példányok eltávolítása és a meglevő virágágyasok kiegészítése. A Székesegyházzal párhuzamosan elhelyezett virágágyasokban bibliai növényekből alkotott tematikus sétány kialakítása, a püspöki palota tengelyében elhelyezendő virágágyasoknak a barokk ültetési rendnek megfelelő kialakítása. A sövény kiegészítése Ligustrum vulgare, Buxus sempervirens és Buddleja davidii fajokkal, valamint talajjavítás és füvesítés. Zöld kerítés létesítése a szomszédos iskola és a dendrológiai park területe között (vizuális szűrő és hangszigetelő), a püspöki palota mögötti nyári színház, a nyugati részen levő kerti kővázák, mellvédek, lépcsők felújítása, járdák felújítása, utcabútorok egységesítése, valamint komposztáló ládák kihelyezése."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése