Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. január 8., hétfő

"Nu ne vindem ţara "!?-Szlogenból mi maradt?

Ha visszaemlékezünk a forradalom utáni  időkre, sok utcai tüntetések voltak. Volt egy szlogen, melyet sokszor használtak. Ez a "Nu ne vindem ţara ".1990 januárban volt egy hatalmas bukaresti tüntetés, melyen sok szlogent kiabáltak. Mi lett a szlogenekből? Legtöbbjüket nem használják, vagy elfelejtették. 28 év elteltével azt  láthatjuk, hogy fogyasztói társadalom lettünk. Nagyon sok gyár, üzem nem létezik az országban. Ez a szlogen jutott eszembe amikor elkezdték bontani az Înfrâțireát. Mikor kezdték a felszámolást?Petre Roman kormány idején. Váradon alig áll néhány régi gyár. Igen, valamit kellett tenni a mega gyárakkal. Csak a felszámolás lett a jó módszer ? Lehet én vagyok érzelgős. Lehet régi -módi vagyok. Nem jól jött a Cukorgyár bezárása sem. Már a kezemen meg tudom számolni hány régi gyár működik. Ez az élet sorja, haladni kell a korral, mondják sokan. Nézzünk előre. Legyünk pozitívak, keressük a jót. Csakhogy a jövő nem kecsegtet sok jóval.

Érzékenyen érintett a Munca rokkant szövetkezet bezárása, mert ott dolgoztam két évtizedet. Beteg emberek részére hozták létre. 70%-ban különböző betegségekkel küzdő emberek dolgoztak. Volt munkahelyük, volt egy közösség amelyben elfelejtették a helyzetüket. Kb. 900 embernek nyújtott segítséget. Nehezen tudom feldolgozni a szövetkezet bezárását, mert együtt érzek velük. Ki alkalmaz egy világtalant, egy süket -némát? Van törvény, de kevesen alkalmaznak rokkant munkást. Hiába, új idők jönnek!

Mi maradt a  szlogenből? A história.ro ír  az akkori eseményekről. A befejező mondatokat idézem :

"Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (PNŢCD), principalele partide de opoziţie ale vremii, i-au aruncat în cursa prezidenţială pe Radu Câmpeanu şi pe Ion Raţiu. Amândoi se întorseseră în ţară după Revoluţie, axându-şi discursul de campanie pe îndreptarea României către o democraţie de tip occidental. Au reuşit să atragă simpatia unui electorat provenit din rândul intelectualilor, însă marea masă a populaţiei era de-a dreptul îngrozită de perspectiva unui preşedinte cu papion şi discurs occidental. Aparatul de propagandă al FSN-ului răspândise ideea că România nu are nevoie de modelul occidental, întrucât Ion Iliescu şi echipa sa vor construi o „democraţie originală”. Iar sloganurile de genul „Nu ne vindem ţara!” şi zvonurile conform cărora Raţiu şi Câmpeanu vor să le ofere ţara pe tavă puterilor occidentale, să închidă fabricile şi să-i lase pe români fără locuri de muncă răspândiseră panica printre români."
Teljes cikk : historia.ro 

U.I. 
Az egyik bejegyzésben helytelenül idéztem a szlogent " Nu vindem pe țara".Az emlékezetem cserben hagyott,mert erre a szlogenre emlékeztem.Helyesen : "Nu ne vindem ţara ".Van még egy hiányosságom : magyar iskolába jártam.Kevés a román irodalmi és nyelvtani ismereteim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése