Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. január 14., vasárnap

Mennyi magyar élt Bukarestben 1930-ban?Nadia Comăneci csángó magyar származású volt?

Találtam néhány érdekes információkat,melyek nem kötődnek Váradhoz,de nagyon érdekes lehet számunkra.Lucian Boia román történész azt írja,hogy : " Románia fővárosa valóban „magyar” város volt, ahogy voltak időszakok, amikor görög, zsidó vagy éppen német volt. 1930-ban körülbelül 64o ezer lakosából 24 ezer volt magyar nemzetiségű, minden társadalmi és szakmai réteget képviselt."

Henc Hilda írja " Romániában már sok magyarnak román neve van, és hallani sem akarnak elődjeikről, hogy ne akadályozzák az karrierjüket. Sok mást pedig nem is érdekli az eredete. Néhány személyiség származása kérdéseket vet fel, mint a Nadia Comăneci-é. Szökése a kommunista paradicsomból, 1989 novemberében, hatalmas visszhangot váltott ki a külföldi sajtóban. Először a svéd lapok és a svéd televízió mutatta be őt magyar származásúként, lévén, hogy az igazi neve Kemenes Ilona. Két, magyaroktól származó vallomás megerősíti ezt az információt. Így a Kossuth Rádió Károlyi Bélát, Nadia volt edzőjét idézte, aki azt állítja, hogy a tornásznő neve Nadia Kemenes. Ugyanez az adó párbeszédet sugárzott Csáki Zoltánnal, aki 18 évig a Román Televízió alkalmazottja volt, s az interjúban azt állítja Nadiáról: „Ő onești-i csángó. Azt mondják, hogy a nagyszülei magyarok voltak”. Én is hallottam a magyar elődjeiről még a kommunizmus idején, munkahelyemen a kolléganőmtől, aki megtartotta orosz állampolgárságát; akkoriban ez képtelenségnek tűnt, annál is inkább, mert Nadia Comăneci keresztneve és családneve inkább szláv eredetűnek tűnt, mintsem magyarnak."
Forrás : maszol.ro

Amikor Bukarestről olvastam eszembe jutott mit mesélt a bukaresti katona éveiről a Lókötő.Ki volt a Lókötő?Lótolvaj,mert elkötötte a szomszéd lovát,aki nem merte feljelenteni,mert nagyon hirhedt volt a Lókötő családja.Csak egy statisztikát rok le a családról.Az egész családnak volt priusza,csak a Lókötőnek nem.Lehet egyszer elmesélek néhány történetet Lókötőről.

Lókötő,aki lótolvaj is volt,katona volt Bukarestben három évig.Az egyik szakmája kertész volt,melyet nagyon szeretett.A Cotroceni-ben volt katona délelőtt,délután a tiszteknél és a bojereknél dolgozott.Elmondása szerint,melyet több helyről is megerősítettek, a bojereknél és a gazdag családoknál több székely lány és menyecske dolgozott,mert róluk nagyon jó volt a vélemény. Vasárnapokként nagyon sok magyar szót lehetett hallani Bukarest utcáin.A Lókötő azt mondta,hogy amikor hazajött Váradra tudott venni egy kisebb házat Váradon.Ez már a múlt,de hasznos információ lehet számunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése