Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. január 14., vasárnap

Híres nagyváradiak : Ádám György (fiziológus)

Ádám György 2009-ben 
Ádám György 2009-ben.Szerző Hanák Gábor

"Ádám György (Nagyvárad, 1922. augusztus 25.Budapest, 2013. február 3.) Állami- és Széchenyi-díjas magyar orvos, pszichofiziológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az összehasonlító ember- és állatélettan neves kutatója. 1967 és 1992 között az ELTE általa alapított Összehasonlító Élettani Tanszékének vezetője, 1970 és 1972 között az MTA Pszichológiai Intézet igazgatója is, 1972 és 1978 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora." 

Teljes cikk : hu.wikipedia.org 


Mestersége: pszichofiziológus
Beszélgetés Ádám György professzorral 85. születésnapja alkalmából 
         Teljes interjú : termeszetvilaga.hu  


 

Korszimfónia: Harmincegy beszélgetés életünkről és világunkról - Ádám György 

books.google.ro 


 


"A Nagyváradon született akadémikusok alkotta csillagképnek egyik legkiválóbb tagja, aki a pszichofiziológia művelőjeként, agykutatóként, esszéíróként, egyetemi tanárként, intézmények vezetőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a XX. és XXI. századi magyar tudományosság nemzetközi hírnevének öregbítésében." 

Teljes cikk : biharmegye.ro



"Dr. Ádám György Nagyváradon, Romániában született 1922-ben. A kolozsvári egyetemen‚ majd a Budapesti Orvostudományi Egyetemen végzett 1949-ben. Ezt követően kórházi orvos, 1950-1966 között a Budapesti Orvostudományi Egyetem élettani Intézetének munkatársa." 

Teljes cikk : budapest13.hu 


A rejtőzködő elme 


"A könyv az emberi tudattalanról szól. Vagyis öneszmélésünk, magunkról való tudásunk állandó ingadozásairól, amelyek megszabják érzéseinket, cselekedeteinket, gondolkodásunkat. Az ember viselkedésének rejtett mozgatórugóiról kíván átfogó biológiai, pszichológiai és világlátási összképet nyújtani a tapasztalt agykutató látószögéből.


"A természettudós szemlélete irányítja a könyvet, ugyanakkor gazdag filozófiai kitekintés és inspiráció, alapos lélektani tájékozottság jellemzi a munkát. Miközben a legmodernebb ismereteket közvetíti, világosan beágyazza a mai tudásunkat és kérdéseinket az évezredes európai hagyományba."

Forrás : antikvarium.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése