Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. január 16., kedd

Megkezdődött az adóbefizetés Váradon

Január 10-től lehet befizetni a helyi adókat és illetékeket a nagyváradi városháza ügyfélfogadó termében. Fotó: Alexandru Niţescu 


"Nagyváradon január 10-től lehet befizetni a helyi adókat és illetékeket a városháza ügyfélfogadó termében, az ún. piramisban, és mától már online is lebonyolítható az adóbefizetés." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

  
"A gazdasági igazgatóság egyéb tevékenységeit is újrakezdték, mint például a különböző bizonylatok kiadását, az adókiszámítást, jelentések és nyilatkozatok átvételét stb. Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat jelentős mértékben, átlagban húsz százalékkal emelte a 2018. évi helyi adókat és illetékeket arra hivatkozva, hogy a kormány által bevezetett adópolitikai változtatások jelentős mértékben csökkentik az önkormányzatok bevételeit.


Emelések
A lakhatásra használt ingatlanok esetében a jogi személyek eddig is a maximális, 0,3 százalékos adót fizették, ez a szint nem változik, viszont a magánszemélyek ingatlanadója 0,1 százalékról 0,12 százalékra emelkedik. A nem lakhatásra használt ingatlanok esetében a jogi személyek az eddigi 0,95 százalék helyett 1,15 százalékot, magánszemélyek 0,6 helyett 0,7 százalékot, speciális esetekben pedig 0,9 százalékot kell fizessenek. Az ipari parkban ingatlannal rendelkező vállalatok eddig adómentességben részesültek, ez az kedvezmény az idén megszűnt. A telekadók különböző paraméterek függvényében 18–22 százalék közötti mértékben emelkednek. Ezen belül ugyanakkor a megművelhető mezőgazdasági területek, a legelők és a kaszálók, szőlőlugasok, gyümölcsösök, erdők telekadója a város belterületén huszonöt százalékkal, a város külterületén 36–45 százalékkal emelkedett annak függvényében, hogy az A. vagy a B. zónában helyezkednek el. A gépjárműadó 19–22 százalék közötti mértékben nőtt.

Példák
Korábban Eduard Florea, a város gazdasági igazgatóságának a vezetője néhány konkrét példát is ismertetett a helyi- és adóügyi változások mértékéről. Egy összkomfortos, 40 négyzetméteres, A. adóövezetben elhelyezkedő garzonlakás adója a tavalyi 110 lejről 132 lejre emelkedett, egy kétszobás, hatvan négyzetméteres, ugyancsak összkomfortos és ugyancsak az A. adóövezetben elhelyezkedő lakás adója a tavalyi 165 lejről 198 lejre emelkedett az idén, míg egy A. adóövezetben lévő, 400 négyzetméteres teleken álló, 170 négyzetméteres ház összesített (ingatlan plusz telek) adója 812 lejről 974 lejre emelkedett. Egy 1,4 köbcentis Dacia Logan adója 60 lejről 72 lejre emelkedett, egy 1,9 köbcentis autó adója a tavaly 193 lej volt, az idén pedig 230 lej. Azok, akik március 31-ig befizetik az összes helyi adójukat és illetékeket, öt százalékos adókedvezményben részesülnek, ez az adókedvezmény a korábbi években tíz százalék volt magánszemélyek számára, míg a jogi személyek eddig is öt százalékos adókedvezményben részesültek.

Nyereményjáték
A nagyváradi önkormányzat az összes helyi adójukat és illetéküket kifizető váradiak között hetente egy családi belépőt sorsol ki a váradi akvaparkba, amely két felnőtt és két tizennégy év alatti gyerek ingyenes belépését biztosítja. A sorshúzáson csak azok a 18. életévüket betöltött váradi polgárok vehetnek részt, akik online fizették be összes helyi adójukat vagy a www.oradea.ro honlapon, vagy pedig a Plata impozite MobilePay applikáció segítségével. A kampány január 15. és március 31. között zajlik, az első húzásra január 25-én kerül sor, és mindenki csak egyszer vehet részt a versenyen, azon a héten, amikor a befizetést eszközölte. Összesen tizenegy sorshúzás, tehát tizenegy nyeremény lesz. A nyerteseket sajtóközleményben, a megadott e-mail címre küldött üzenetben, valamint a váradi önkormányzat Facebook-oldalán fogják értesíteni. A nyertesek harminc napon belül vehetik át a belépőt és ebben az évben bármikor felhasználhatják."  

Forrás : erdon.ro   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése