Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. január 13., szombat

Épített örökségünk : Huszárlaktanya

huszar 1 
Fotó : Farkas László 

"Nagyvárad legrégebbi barokk kori épülete a Kaszárnya téren álló Huszárlaktanya, amelyről K. Nagy Sándor azt írja, hogy „várszerű, emeletes huszárkaszárnya”. Építése a 18. század végére tehető, és a leírások szerint Mária Terézia huszárszázadának építették, lovardával és istállóval együtt." -írja Farkas László a Reggeli Újságban.Teljes cikk :  

"A neves műemlékes szakember, Dercsényi Dezső a nagyváradi barokk építészet egyik jellegzetes emlékeként ajánlotta 1942-ben a Műemlékek Országos Bizottságának figyelmébe az akkor is igen elhanyagolt állapotban lévő huszárlaktanyát – írja Péter I. Zoltán helytörténész, városunk kiváló ismerője Mesélő képeslapok című munkájában.
huszar 2
Akkor a háború miatt, akkortól napjainkig a hatóságok nemtörődömsége miatt elmaradt a restaurálás, azóta pedig a még meglévő két épület állaga napról napra romlik, így mára a szó szerinti összeomlás szélén van a laktanya. Az istálló masszív épületét pár éve lebontották, helyére parkolót építettek."
Forrás : reggeliujsag.ro 

Szomorkodhatunk,mert műemlékek,értékes épületek mennek tönkre Nagyváradon.Miért?Mert nem voltak felújítva,mert nem volt rá pénz,stb.Pedig sok évig "uralmon" voltak a váradi magyarság képviselői a Helyi Tanácsban.Miért léptek közbe?Mert nem volt szívügyük.Lényegében azt tették mint a társaik,vagyont szereztek.Nem azt,amiért a Helyi Tanácsba választották őket.Ez lett és lesz az eredménye a pénz hajszolásának.Voltak néhányan,akik szerettek volna tenni valamit,de a többség nem támogatta őket.Most aratja le a váradi magyarság a " gyümölcsöket ".Zárójelbe teszem , a rothadt gyümölcsöket.Várhatunk valami jót.Ha 28 év nem volt elég,akkor mennyi idő kell elteljen?Lehet talán idős koromban fogok látni valamilyen kézzelfogható eredményt,ha lesz még számottevő váradi magyarság.Több műemléket renováltak,mely egy kicsit reménykeltő.De ez nem elég.Több kellene ... 
Saját fotók 
Egy Váradi fényképe. 
Egy Váradi fényképe. 
Egy Váradi fényképe. 
Egy Váradi fényképe. 
Egy Váradi fényképe. 
Egy Váradi fényképe. 
Teljes album : Egy Váradi Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése