Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 5., kedd

Mit nem tudnak elvenni Tőkés Lászlótól ?

2482_11385219747_1_.jpg 
Tőkés kilakoltatásának hírére hívei megjelentek a házánal, hogy így akadályozzák meg a lelkész eltávolítását.
Forrás : ritkanlathatotortenelem.blog.hu

Mit nem tudnak elvenni Tőkés Lászlótól?A szerepét és érdemét az 1989-es romániai forradalomban.Tőkés László neve olvasható a történelem lapjain,mert kiemelkedő szerepe volt a forradalom kirobbantásában.Érdemét is ki kell emelni,mert az MTV Panoráma műsorában kimert állni Ceauşescu ellen.

Az előzményhez hozzá tartozik,hogy 1986-tól rendszeres kapcsolat volt az amerikai és szovjet vezetők között.Reagan és Gorbacsov megegyezett Kelet Európa sorsáról,csak a döntő pillanatra kellett várni,mely 1989-ben jött el.Ha emlékszünk az 1989-es évre,akkor fel tudjuk idézni az eseményeket.Talán egyik döntő momentum az volt,amikor a magyar kormány megnyitotta a határt a kelet németek előtt Ausztria felé. Később a berlini falnál történt események egyértelművé tette,új idők jönnek.Érdekes kérdés lehet :Gorbacsov miért nem avatkozott közbe?A válasz a történészekre marad.

Szeretnék egy személyes élményt leírni.1989 december közepén egy késő este érkeztem haza.Bekapcsoltam a tévét,de azt láttam hogy az MTV M1-es csatornán rendkívüli műsor van."Egyenes adásban" közvetítették a temesvári eseményeket.Leginkább a jugoszláv konzul temesvári tudósítására alapoztak,mely szerint tüntetés van, a katonaság sortüzében sokan haltak meg.Ha jól emlékszem,egy ablakból is lehetett látni az események egy részét. Ki volt emelve később,hogy a tüntetés Tőkés László református pap kilakoltatása ellen volt megszervezve,de közbelépett a katonaság és a Szekuritáté.Az egész világot bejárta a hír.Lehetett talán két óra amikor lefeküdtem.Reggel édesanyámmal megegyeztem,hogy dolgozni megyek,de ha történik valami,akkor telefonálok,vagy biztonságos helyen meghúzom magam.Így is történt,mert még Váradon nem volt tüntetés.Délután sikeresen haza érkeztem.A nagyobb események másnap voltak.Temesvár és Tőkés László szimbólumok lettek az egész országban.A tüntetések Románia majdnem egész területére átterjedtek.

Tőkés László életrajzában ezt olvashatjuk : 

"1986-ban Temesváron lett segédlelkész, majd rendes lelkész. 1988–1989 között az egyházi állapotokat és a romániai falurombolást bíráló megnyilatkozásaiért folyamatosan zaklatták. 1989-ben az állami és egyházi hatóságok pert indítottak ellene, megfosztották szószékétől, és a szilágysági Menyő községbe száműzték. Az eseményről tudósított a Magyar Televízió Panoráma című műsora, ezáltal a temesvári magyarság, amely tudta fogni az MTV-t, értesült a döntésről. Ez később kulcsfontosságúnak bizonyult, mivel az erőszakos kilakoltatás ellenében védelmére kelt hívek és a hozzájuk csatlakozó temesváriak megmozdulása robbantotta ki a romániai forradalmat. 1990-ben, a forradalom után rövid ideig a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának tagja volt. A tagságról később lemondott, többek között a marosvásárhelyi fekete március következtében is." Forrás : hu.wikipedia.org 

Tőkés László szerepéről olvashatunk Ritkán látható történelem blogban.Idézet :


"A változást végül Tőkés László temesvári református lelkész kilakoltatása indította el. Tőkés 1986-ban lett lelkész a városban és 1989-ig rendszeresen felszólalt a falurombolás ellen, melynek következtében megfosztották szószékétől és el akarták távolítani a városból. Az ebből kialakuló ellenállást tekinthetjük a román forradalom első lépéseként.

A kilakoltatás hamarosan a rendszer elleni tiltakozássá alakult, szerte a városban tüntetések kezdődtek. A tiltakozók száma folyamatosan nőtt, a rendfenntartó erőknek csak vízágyúval és könnygázzal sikerült megfékezniük a tömeget. December 17-ére újra több ezer ember gyűlt össze és ekkor már a fegyverek is előkerültek: a karhatalom a Tanács épületébe is benyomuló tüntetők közé lőtt. December 18-ára Temesváron gyakorlatilag szükségállapot uralkodott." 

Az egyik blog ezt írja röviden :

"December 16-án Temesváron (látszólag a szocialista rendszer elleni szervezkedés miatt kilakoltatásra és kényszerlakhelyre ítélt Tőkés László református lelkész támogatására) helyi felkelés robban ki, amit a hadsereg és a Securitate vérbe fojt, de a fogkrémet már nem lehet visszanyomni a tubusba."
 Forrás : konteo.blogrepublik.eu 


 

Tőkés László házi őrizetben az 1989-es romániai forradalom idején.Forrás : fidelitas.hu

Az eseményekről ki tudna jobban beszámolni,mint Tőkés László.A Fidesz listáján az EU parlamentjébe bejutott a " romániai forradalom hősével készült interjút ,melyet a fidelitas.hu cikkében olvashat.


Képtalálat a következőre: „Tőkés László és az 1989-es forradalom” 
Tőkés László és az első felesége,Joó Edit.Ez a fotó bejárta a világsajtót.Forrás : civishir.hu

Magyar Becsület Rend, Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, Orbán Viktor, október 23, 1956, Románia Csillaga, Olofsson Placid 

Tőkés László és Orbán Viktor — Fotó: Fotó: Soós Lajos/MTI

"A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehetett át Tőkés László volt királyhágó-melléki református püspök, Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő." Forrás : vhegy.com 

Tőkés László a romániai 1989-es forradalom egyik szimbóluma lett,mint a közében üres román lobogó.Nagyon soknak elnyerte a szimpátiáját.Ezért róla inkább a jót kell írni.Az biztos,tőle nem lehet elvenni a romániai forradalomban játszott kiemelkedő szerepét és érdemét.

Nézzen meg három videót Tőkés Lászlóról és az 1989-es temesvári eseményekről'




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése