Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 22., péntek

Miért vonta meg a Polgármesteri Hivatal a támogatást az Ady Endre Liceumtól?

A szülői értekezlet végén az osztályfőnöknő bejelentette, hogy nehéz idők jönnek  az Ady Endre líceumra. Miért? -kérdeztük. A válasz : október elsejétől a Polgármesteri Hivatal nem fizeti ki a számlákat, mert az épület a katolikus püspökségé. Igencsak elszabadultak az indulatok. Ugyanis az épületben vannak cégek, melyek bérlik a helységet, de nincsenek leválasztva a líceumtól. Nem lehet megállapítani a fogyasztásukat. Ki fogja kifizetni a nagy számlákat? A líceum vezetősége mindent megtesz a helyzet rendezése érdekében, hangzott az osztályfőnöknő válasza.

Lehet elsejéig megoldják, de lehet nem. A szülői felháborodást meg lehet érteni. Az egyik szülő szerint a polgármester régi terve valósult meg, mert évek óta szerette volna. Lehet igaz, lehet nem, de drámai helyzetbe kerülhetnek a gyerekeink, mert ja levágják a fütést, vagy az áramot, mert aki nem fizet, azt szankcionálják. Más szülők kijelentették, hogy megnézik, a Gojdu líceum kap támogatást. Nem részletezem a forró hangulatot, nehogy ártsak a gyerekemnek. Keserű "szájízzel " távoztam a szülői értekezlettől. Gondolom megértik miért. Megjegyzem, a Szent László téren 15 percet vártam a villamosra. Mehettem volna gyalog, de nem volt kedvem hozzá.

Hazaérkezve megkerestem Pap István cikkét, mely a Bihari Naplóban jelent meg. Egy idézet a cikkből :
"A nagyváradi önkormányzat be akarja vonni a helyi iskolákat is a költségmegtakarításba, ezért a tanintézmények működési költségeinek a kezelését ettől a tanévtől rábízza magukra az iskolákra. Az erről szóló határozattervezetet egyhangúlag megszavazta tegnap a helyi tanács. Mint azt Ilie Bolojan polgármester a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján kifejtette, az iskolák bérköltségeit, valamint a működési költségek egy részét az állami költségvetésből finanszírozzák, de mivel ez utóbbi kiadásokra nem elegendő a központból kapott pénz, ezért a működési költségek hiányzó részét az önkormányzatoknak kell kipótolniuk. Bolojan kifejtette, ennek a finanszírozási rendszernek a bevezetésekor, 2012-ben, a nagyváradi önkormányzat ötmillió lejt fizetett ki erre a célra, ezt a költséget sikerült az évek során lefaragni hárommillió lejre. A városvezetés azonban úgy véli, hogy még mindig van mit spórolni ezeken a költségeken, ezért is akarja közvetlenül érdekeltté tenni a tanintézményeket a spórolásban, ugyanis Bolojan álláspontja szerint eddig az iskolaigazgatók és adminisztrátorok nem foglalkoztak azzal, hogy mekkora a tanintézmény közköltsége. Bolojan elmondta: Nagyvárad 45 iskolája közül tizenötnek van megtakarítása, a többi viszont deficittel küzd. Ezért döntött úgy a város, hogy idén októbertől decentralizálják ezt a feladatot, és októbertől a közmű-költségeket, a kisebb javítási költségeket az iskoláknak maguknak kell kezelniük, és a polgármesteri hivatal csak a nagyobb javításokat és a beruházásokat finanszírozza. Bolojan kifejtette, hogy a szükséges összegeket továbbra is kiutalják az iskoláknak, de figyelni fogják azt, hogy melyik tanintézmény fog spórolni, és melyik nem. A takarékos iskolák a megtakarított pénzt beruházásokra, fejlesztésekre fordíthatják majd, viszont azoknak az iskoláknak az esetében, amelyek egy év múlva is meghaladják a meghatározott költségvetést, akkor az önkormányzat a tanfelügyelőséghez fordul majd azt kérve, hogy váltsa le a spórolni képtelen iskolaigazgatókat. A polgármester hangsúlyozta: „minden megspórolt pénzt beruházásokra fordítunk. Jövőre az összes internátust felújítjuk. A Traian Vuia iskola internátusa tavaszra kész lesz, ezen az őszön felszereljük a Partenie Cosma iskola és felújítjuk a Transilvania iskola internátusát” – fogalmazott. A városvezető hangsúlyozta, hogy az összes iskolát felújítják, amelyik erre rászorul, többek között a Szacsvay iskolát és az Eminescu Főgimnáziumot említette példaként. Aláhúzta, hogy évente mintegy egymillió eurónyi összeget fektet majd be a város az iskolák felújításába."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése