Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 15., péntek

Mi a virsli és a krenvurst (crenvurst)?

  
Frankfurti virsli pereccel.Forrás : hu.wikipedia.org

Mi a virsli és a krenvurst? Ugyanaz, csak a virsli magyar nyelven van írva, a krenvurst román nyelven. Nagyváradon  ha crenvurstot kérünk, akkor mindenhol kiszolgálnak, ha virslit, akkor nem biztos, mert az eladó nem tud magyarul.Lehet ezért  szoktam meg a krenvurst szót használni. Helyesen kiejtve :crenvurst, többes számban crenvursti, a szótár szerint.

Mi a virsli?A Wikipedián ezt olvashatjuk : "A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény."

A virsli összetétele : "A hagyományos (jó minőségű) virsli alapanyaga 40% marhacomb, 35% sertésszalonna, 20% jég, emellett fűszereket tartalmaz, ezeket az alapanyagokat a krémességig pépesítik a jéggel, amit fokozatosan adagolnak, majd a prádnak nevezett húspépet bélbe töltik (többnyire juh vékonybélbe, emészthető, fehérje vagy cellulóz alapú mesterséges bélbe), főzik és esetleg füstölik. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék egységes szerkezetű és színű."

A virsli története : "Egyik jellemző húskészítmény a frankfurter, amelyet egy Johann Georg Lahner nevű hentes készített először 1805. október 15-én. Kétféle húsból, marha és disznóhúsból egy masszát kevert össze. A kétféle darálthúsból készített masszához aztán sót, fűszereket kevert és meghatározott mennyiségű vizet adott. Az így megalkotott krémes jellegű pasztát kézi töltővel juhbélbe töltötte, majd enyhén megfüstölte. Ezután a Majna partjáról indult világhódító útjára a báránybélbe töltött, előzőleg megfőzött és pépesített húsrudacska, amelyet a magyar nyelv virsli (würstchen), amit Észak-Amerikában, de még Bécsben is, gyakran csak frankfurter néven ismer. A helyi eredetvédettséget élvező frankfurti virslit füsttel tartósítják és főzés helyett csak melegítést igényel. A Kárpát-medencében frankfurti leves néven ismert a szeletelt virslivel dúsított káposztaleves."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Többféle pro és kontra vélemények vannak a virslit illetően.Vannak akik eszik,vannak akik nem.Mi az igazság?Mindenki saját maga dönti el,hogy melyiket hiszi el.Soltész Szilvia,táplálkozási tanácsadó ezt írja a blogjában : "Ma a magyar élelmiszer törvénykönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) alapján jelenleg a virsli legfeljebb 70%-ban állhat vízből. Amennyiben a gyártók tartják magukat a hivatalos előírásokhoz - és miért ne tartanák magukat – akkor vajon mivel töltik ki a maradék 30%-ot?"
A teljes bejegyzést elolvashatja a eletmodszer.com-n. 

Ha többet szeretnénk megtudni a virsliről,akkor elolvashatjuk az egyik felmérés eredményét.Íme :

"Van, amiről azt gondoltam, “belevaló”. Van, amin meglepődtem, hogy beletették. A kedvencem: a füstaroma. Önmagában ártalmatlan, azonban majdnem minden termékben benne van. Mintha e nélkül nem lenne elképzelhető semmilyen hústermék. Természetesen összehasonlíthatatlanul finomabb a valódi füst felett hosszan (tehát nem gyorsérlelőben füstölt) érlelt termék. A virslik hústartalma 44–82 százalék között mozog.  "

Így néz ki a virsli belülről 

Ami ezekből ártalmas lehet:
stabilizátor: E450 (monoszacharid), leánykori nevén szőlőcukor, cukorbetegeknek nem ajánlott
tartósítószer: E250 (nátrium-nitrit) ez a pácsó, a húsáruk pirosas színét biztosítja, túlzott bevitele nem előnyös


Végeredmény : " Igaz, hogy az említett anyagok közül csak egy-kettő olyan van ezekben a termékekben, mely nagy mennyiségben gondot okozhat, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy egyre több készterméket véve egyre több tartósítószert eszünk. A sok só pedig minden termékben elképesztően sok és felesleges, tulajdonképpen tönkrevágja az ízlelésünket. A napi javasolt sómennyiség többszörösét esszük meg így, és ez sajnos ahhoz vezet, hogy a natúr ízvilágú ételeket gyakorlatilag ízetlennek fogjuk érezni. Ez az igazán veszélyes csapda!"
Forrás : nlcafe.hu

A Mindmegette honlapon olvashatunk  egy nagy virslitesztről a mindmegette.hu-n.

Lehet az olvasó ezután meggondolja,hogy vegyen és egyen virslit.Ha mértékkel eszik,akkor nincs mitől aggódnia.Milyen virslit ne vegyen meg? A listát elolvashatja a gasztro-tv.hu-n.

Ha nem bízik az élelmiszerboltokban kapható virslikben,de nem mond le róla,készíthet házilag is.A recept :

"Ha sikerült beszerezni a szükséges alapanyagokat és eszközöket, Zilahy Ágnes 1892-es receptje alapján készíthetjük el ezt a hagyományos szilveszteri ételt.
„Egy kiló marha felsárpecsenyét tegyünk deszkára és fakalapácscsal zuzzuk egészen széjjel. Az összetörés közben a hus közül kiválik minden eres rész; csupán a szép tiszta törthust kell felhasználni és ehhez a hushoz vagdaljunk meg, jó apróra negyed kiló fehér sósszalonnát. Ezt a szalonnát a hussal gyurjuk nagyon jól össze és tegyünk bele egy kávéskanálnyi tört borsot. Két czikk foghagymát zuzzunk széjjel, tegyük fél pohár vizbe, azután ezt a vizet szitán szűrjük átal a szalonnás husba. A hust illőleg (jól) megsózva, gyurjuk össze a vizzel. A használható belek tisztitásával foglalkozó hentestől vegyünk pár méter hosszu tiszta, (virslinek való) juhbelet. A belet huzzuk fel a kolbász-töltő bádog-szerszám vékonyabbik csövére és ugy töltsük meg a virslinek való hussal. Miután egy araszos hosszuságu hurt telenyomtunk hussal, a belet csavarjuk meg párszor és igy folytassuk a töltést mindaddig, a mig az utolsó arasznyi bélt is megcsavarván, tele töltöttük. Ha a hust mind feltöltöttük, kössük be a virsli végét czérnával, hogy a leve ki ne fusson. Tegyük a virsliket kéménybe egy félóráig füstre. Mikor a füstről leszedtük azonnal meg lehet főzni. Reszelt tormával kell asztalra adni.” (betűhív idézet)"
Forrás : vitaminsziget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése