Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 28., csütörtök

A Polgármesteri Hivatal vesztett, az Erdélyi Magyar Néppárt nyert! Kétnyelvű nyelvű utcanévtáblák lesznek Váradon '

Totul în ungureşte! Primăria Oradea e obligată să-şi publice hotărârile în limba maghiară şi să inscripţioneze bilingv toate străzile oraşului 
Forrás : ebihoreanul.ro

Meglepő cikket olvashattunk a Bihoreanul helyi román lapban,mely szerint a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal pert vesztett az Erdélyi Magyar Néppárttal szemben.Mit jelent ez számunkra?A cikk szerint az összes utcán kétnyelvű névtáblák lesznek.Tehát mind a 829 utcán olvasható lesz magyarul is az utca neve.Ez nem álom.Az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleménye volt a kétnyelvűség,de a Polgármesteri Hivatal állandóan felebezett.Végül a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a döntést.A Bihoreanul cikkében azt olvashatjuk,hogy három hónap áll rendelkezésre Hivatalnak a határozat végrehajtására.Az összes helyi határozatokat le kell fordítani magyar nyelvre.Sőt fordítót is kell alkalmazni a Polgármesteri Hivatalban.Mivel védekezett a Hivatal?Van aki foglalkozik a Polgármesteri Hivatalban az ilyen ügyekkel.A másik ok: nincs pénzügyi alapjuk a határozat végrehajtására.
Teljes cikk : ebihoreanul.ro

Elkezdtem kutatni az információkért,mert lehet nem az igazságot írja a Bihoreanul.Először a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal honlapján kerestem.Feltűnt,hogy sok a szeptemberi cikkek száma magyar nyelven, de konkrét információt nem találtam az oradea.ro-n.Meglehet találni a román nyelvű utcaneveket lefordítva magyarra az oradea.ro-n.

Az Erdélyi Magyar Néppárt honlapján olvashatjuk a következőket :

"Egy 2013-ban indított próbaper zárult néppárti sikerrel, melynek értelmében a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleményét, annak ellenére, hogy a nagyváradi önkormányzat minden lehetőséget megragadott a fellebbezésre. Következésképpen jogerősen is megállapításra került, hogy a nagyváradi önkormányzat honlapján nem szerepelnek magyarul információk, közlemények és formanyomtatványok, ezáltal pedig a magyar közösséget diszkriminálják. A Legfelsőbb Bíróság döntéséből az is kiderül, hogy a sértett felet – vagyis a nagyváradi magyarságot – kártérítés illeti meg.

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke, Menyhárt Gabriella ügyvéd és Molnár Csongor, a próbapert indító magánszemély sajtótájékoztatón számoltak be az ügy fejleményeiről. A Néppárti politikus elmondta: most, hogy kézhez kapták az ítéletet, újabb tárgyalásba kezdenek a városvezetőkkel az ügy megoldása érdekében, ha pedig ez sem vezet eredményre, úgy ismételten bírósághoz fordulnak a kártérítési összeg behajtásáért. Csomortányi ugyanakkor – az RMDSZ-es Pásztor Sándor által vezetett – Bihar Megyei Tanácstól is kért magyar nyelvű tájékoztatást, melyet még pénteken iktattak. A politikus elmondta, a Megyei Tanács esetében is súlyosan sérülnek a magyar közösség nyelvi jogai, így ha az intézmény nem talál megoldást, őket is beperelik.

A néppárti politikus a korábbiakban a Bihar megyei prefektúrához intézett egy kérvényt, amelyben további információkat kért a nemzeti szimbólumok, jelen esetben a nemzeti lobogó, helyes és törvényes használatáról. A kérvényre adott válasz határideje a mai napon, hétfőn, jár le. Mint ismeretes az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen, valamint az azt követő virágkarneválon a hatóságok megakadályozták egy magyar és egy árpádsávos zászló szabad használatát. A kérvény kapcsán Csomortányi elmondta: amennyiben határidőn belül nem kapnak választ, a prefektúra ellen is pert indítanak."
Forrás : neppart.eu 

Ezzel az üggyel kapcsolatban a Reggeli Újságban olvashatunk Szamos Mariann cikkében.Teljes cikk: 

"Az elmúlt években indított diszkriminációs perek eredményeivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke Menyhárt Gabriella ügyvéd és Molnár Csongor felperes jelenlétében péntek délelőtt.
Menyhárt Gabriella, Csomortányi István és Molnár Csongor
Menyhárt Gabriella, Csomortányi István és Molnár Csongor

Az EMNP több pert is indított a nagyváradi önkormányzat ellen a kisebbségek nyelvhasználati jogainak tiszteletben tartásáért az elmúlt években, melyek precedenst teremthetnek az egész országban, hiszen megszületett egy határozat, amely megállapítja a megkülönböztetést.
Menyhárt Gabriella elmondta, hogy nagyon kevés a joggyakorlat hasonló perekre az országban, és hogy csak tavaly október óta létezik egy irányhatározat ebben a témában a legfelsőbb bíróságon. A 2000/130-as számú, a diszkrimináció megállapításáért hozott kormányrendelet alapján 2013-ban indult egy próbaper az önkormányzat ellen Molnár Csongor, mint nagyváradi magánszemély nevében. A vád az önkormányzat magyar nyelven is nyomon követhető tevékenységeinek hiányát és az anyanyelvhasználat állampolgári jogainak figyelmen kívül hagyását jelölte meg vétségként, mint például a tanácsi összehívás, a tanácsi határozatok, a formanyomtatványok hozzáférhetősége magyar nyelven, a magyarul tudó önkormányzati alkalmazottak minimális létszáma.
Az első fokon megnyert döntést a városháza megfellebbezte, ezért 2015-ben a legfelsőbb bírósághoz került az ügy. Időközben az ügy mellé állt a Magyar Polgári Egyesület is, és idén májusban született meg egy jogerős határozat a diszkrimináció jelenlétének megállapításáról, aminek következtében a bíróság három hónapos határidőt szabott meg az önkormányzatnak arra, hogy megszüntesse a diszkriminációt, ellenkező esetben továbbviszik a pert, és egyre gyarapodik a fizetendő kártérítés összege, a késedelmi kamatokat is beleszámítva.

Csomortányi István az elhangzottakhoz hozzátette, hogy abban az esetben, ha mégsem történne előrelépés az ügyben, akkor, mielőtt kártérítési perbe fognának, újabb tárgyalásokat kezdeményeznek a városvezetőséggel. Közölte továbbá azt is, hogy a Bihar Megyei Tanács felé is ugyanezekkel a kérésekkel fordulnak, hiszen „szégyenszemre a szervezetnek még magyar nyelvű internetes oldala sincsen.”- fogalmazott Csomortányi. Pénteken írásban kérték fel Pásztor Sándor megyei elnököt, hogy orvosolja ezeket problémákat, és közölte, hogy amennyiben erre nem kerül sor, a megyei tanács ellen is pert fognak indítani."
Forrás : reggeliujsag.ro

Ezek szerint a hír igaz '

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése