Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 1., péntek

Átalakítják a Zöldfa utcát - Elbúcsúzik a Zöldfa utcától?

atalakitjaka zoldfautcat 
"Hamarosan nem lehet majd a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcában autóval közlekedni, ugyanis szeptember 11-én megkezdik annak sétálóutcává alakítását. A helyi rendőrök jövő héttől értesítik majd az ott lakókat arról, hogy tilos lesz parkolniuk az utcában. A közbeszerzési eljárásra négy ajánlat érkezett, a győztes a Gavella Com kereskedelmi társaság lett, amely 4 118 136 lej értékű munkálatot végez el." - írja Kovács Beáta Csilla a Reggeli Újságban.Teljes cikk :

"A helyi rendőrség természetesen értesíteni fogja a lakosokat a változásokról, hiszen a munkálatokat terv szerint szeptember 11-én kezdik majd el, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban nem parkolhatnak ott az autók, mondta Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere. A Zöldfa utca sétálóutcává alakításával az a céljuk, hogy Nagyvárad központját összekössék a várral, hogy így minél több turistát vonzzanak oda.
A munkálatok körülbelül hat hónapot vesznek majd igénybe, ez alatt az idő alatt felújítják majd a csatornázást, porfír térköveket raknak le és kialakítják az utca világítását is."
Forrás : reggeliujsag.ro 

Fájó pillanat lesz számomra a búcsú,mert hozzászoktam az utca képéhez. Nagyapám itt tanulta a borbély mesterséget az 1910-es években. Nagyvárad egyik jellegzetes utcája megváltozik,mert a vezetés eldöntötte. Igen,lépést kell tartani a korral.Esetleg azt mondják,hogy régi-módi vagyok,mert vissza sírom a régi időket.Lehet,de a régi Zöldfa utca szép volt,lehet számomra.Ilyen az élet.Az én korosztályomnak lassan arról kell gondolkoznia,hogy mit hagy hátra az utódoknak.Mi az átalakítás célja?"A Zöldfa utca sétálóutcává alakításával az a céljuk, hogy Nagyvárad központját összekössék a várral, hogy így minél több turistát vonzzanak oda."Ilie Bolojan mega terveit meg kell valósítani 2018 december elsejére.Akkor lesz a Nagy Egyesülés 100. évfordulója.Illőképpen akarják megünnepelni.Miben ebben a rossz?Az,hogy a Váradot átakarja alakítani modernizálás címszó alatt.

Még van több mint egy hét a búcsúzkodásra.Az épületek maradnak,de ha a Fekete Sas passzázs átalakítását nézem,akkor biztosan sokk terasz,kávézó és klub lesz a Zöldfa utcán.Vagyis a fiataloknak több szórakozási lehetőségük lesz.Mit fognak szólni a lakosok?Igaz,a legtöbb épületben viszonylag kevesen laknak,mert a költségek nagyon magasak. Az új tulajdonosok nem ott laknak,tehát őket nem fogja zavarni a zaj,a szemét,stb.

A fennmaradó időt arra használom fel,hogy megörökítsem magamnak és másoknak a régi Zöldfa utcát.Vagyis készítek fotó albumokat és videókat. Mást nem tehetek.Elérzékenyültem a Szent László tér lezárása előtti estén.Valahogy az életemből valami eltűnt.Meg lehetett volna oldani másképpen,de a vezetőség hallani sem akar más megoldásról,csak az övékké a legjobb.Igaz, az abszolút hatalom az kezükben van.

Néhány nap,és elkezdődik a Bémer tér átalakítása is.Majd a Nagysándor utca és a többi.Lesz új híd is építve.Akkor fognak meglepődni a váradiak, amikor a buldózerek megjelennek a Kert utcában.Most a Zöldfa utca van soron.Sajnos a Várad vezetőségének nem a zöld a kedvenc színe,hanem a szürke,a fehér.Ilyet még az elvtársak sem tettek,hagyták inkább tönkre menni.Nincs mit tenni,el kell fogadni,hogy új idők szele érte el Váradot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése