Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 5., kedd

Ami a tankönyvekből kimaradt - nőcsábász írók esetei : Ady Endre

"A híres versek és regények alkotói nem mindig voltak olyan széplelkek, mint ahogy azt az iskolában tanítják: köztük is akadt jó néhány megrögzött szoknyavadász." - olvasható a Life oldalán.Nézzük mit ír Ady Endréről :

Forrás: Wikipedia 






"Ó, az a romantikus Léda-szerelem! Azt már kevésbé emlegetik a tankönyvek, hogy Brüll Adél bizony ezidőtájt férjnél volt, és Diósy Ödön nemcsak hogy tudott a viszonyáról a költővel (nem egyszer együtt látogattak el Ady felolvasó estjeire, ahol a Léda-versek is elhangzottak és az asszonyt is megtapsolták), hanem még finanszírozta is a felesége szeretőjének párizsi tartózkodásait, sőt többször ugyanabban a házban éltek mind a hárman. A pletykák szerint ezt a megengedő viszonyt Diósy homoszexualitása indokolta, mindenesetre Ady igazán hálás lehetett érte. A nagy költőnek persze megvolt a maga keresztje a szerelem terén: a korábban lázas igyekezettel űzött utcalány-vadászat eredményeképp (melynek legszebb dokumentuma Az én menyasszonyom című vers: "Mit bánom én, ha utcasarkok rongya...") Ady szifiliszben szenvedett, ami az egész életét megkeserítette. És akkor Csinszkáról még nem is beszéltünk." 
Forrás : life.hu

A fenti megállapítást megerősíti a Blikk Rúzs cikk.Ezt olvashatjuk :
"A házasságban élő Brüll Adél 1903-ban ismerkedett meg Adyval, és meghívta magukhoz a költőt, akivel eztán évekig hármasban éltek együtt. Férje, Diósy Ödön nem csak elviselte, de támogatta is felesége és Ady viszonyát. Bizonyára nem sok férj kezelte volna így a történteket, Diósy Ödönnek azonban ez könnyebben ment, ugyanis Adéllal való kapcsolata csupán alibi házasság volt. Diósy Ödön a férfiakat szerette. A szerelmi háromszöget tovább bonyolította Léda húga, Berta, aki gyakran vendégeskedett náluk, és aki szintén szerelmes volt Adyba. Ráadásul ezzel a költő vissza is élt, több volt köztük puszta barátságnál."
Forrás : blikkruzs.blikk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése