Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 21., csütörtök

A nagyváradi Munca rokkant-szövetkezet emlékére


A nagyváradi Munca rokkant-szövetkezet bejárata a Marius Cosma/Gázgyár utca felől.Forrás:google.com

Munca rokkant-szövetkezetet 1949-ben alapították.Az állami határozat alapján rokkant embereknek biztosítottak munka lehetőséget és fizetést.A lényege : a rokkantok által előállított termékeket csak tőlük rendelhettek. A törvény értelmében az állam védte a rokkantaknak a jogait,biztosítva a megélhetésüket.A nagyobb városban létesítettek kisebb-nagyobb rokkant-szövetkezeteket.Mindegyiknek meg volt a profilja. Mondjuk Nagyváradon készítették a húspotyoló baltát.Más szövetkezetnek, vagy gyárnak tilos volt gyártani.Azt csak Váradról lehetett megrendelni.Ha nem volt produktív,az állam fizette ki a hiányzó összeget a rokkant helyett.Manapság csak néhány hírmondója maradt az országban a rokkant-szövetkezeteknek.

A nagyváradi Munca rokkant-szövetkezetben majdnem ezer személy dolgozott.Az arány 60-70 % rokkant az összlétszámhoz viszonyítva.A 30-40 % lehetett csak egészséges ember. Mi volt a nagy előnye a Munca rokkant-szövetkezetnek?Az egyik,a rokkant ember egy közösségben dolgozhatott.A másik,a rokkant embernek eltelt egy napja a szövetkezetben,pontosabban fogalmazva,egy közösséghez kellett alkalmazkodnia.

Kik dolgoztak a nagyváradi Munca rokkant-szövetkezetben? Beteg, rokkant emberek : világtalanok,süket-némák,szellemi fogyatékosok, mozgáskorlátozottak,stb.Az egészséges emberek segítették őket.Naponta hozták-vitték a súlyos beteg embereket.Volt orvosi ellátás a szövetkezet területén.Azt is írhatom,hogy a nagyváradi Munca rokkant-szövetkezet 600-700 rokkant embernek egy terápia volt.Nem voltak a négy fal között, nem voltak bezárva egy lakásba,egy közösségbe voltak,melyhez alkalmazkodni kellett.Voltak olyanok is,akik 10-ig nem tudtak számolni, de volt egy megélhetés a kezükbe.Nem kellett a családtagoknak vigyázni rájuk,mert biztonságban voltak.

Több mint húsz évet dolgoztam köztük.Megtanultam alkalmazkodni a beteg emberekhez.Megtanultam tisztelni a fogyatékos embereket.Miért írok múlt időbe?Mert sajnos augusztusban az összes munkást elküldték munkanélküli segélyre.Talán egy új név alatt újraindulnak,de a remény kevés.A 15 munkás kereshet állást,ha kap.A vezetőség maradt.Az épület egy része bérbe van adva,másik részének az állaga nagyon sokat rosszabbodott.Közmunkával felépített épület egy részét lehet le kell bontani,mert életveszélyes.Évek óta nincs sem meleg víz,sem fűtés,mert elvannak adósodva.Mi lesz a sorsa az épületnek?Nem lehet tudni.Ígértek sokat,de faliment lett belőle.Lehet nem véletlenül.

Miért fáj nekem ez a helyzet?Mert látom a sok rokkant embert,akiknek nincs munkahelyük.Nagyobb része nyugdíjas,mások szociális segélyből él.Átérzem a helyzetüket.Tehetetlenül nézem őket.Ez a nagy demokrácia számukra sem hozott sok jót a rokkant embereknek.Sikerült az ő világukat széjjel verni.Nem csak Váradon szomorú a helyzetük,hanem az országban is.Ahelyett hogy támogatnák a rokkant,beteg embereket,a kormány ismét lesújtott,mert több munkahelyet kellett megszüntetni. Szégyen amit csinálnak a rokkant emberekkel,mert nem ezt ígérték nekik.Nem tudok tovább írni.

Ezt a bejegyzést a nagyváradi Munca rokkant-szövetkezet emlékére írtam ...

Google fotók 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése