Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. szeptember 30., szombat

500 éves lesz a reformáció

Martin Luther (id. Lucas Cranach festménye, 1529) 
Martin Luther (id. Lucas Cranach festménye, 1529)
Forrás : hu.wikipedia.org 

 Európában és a világon ünneplik a reformáció 500 éves fennállását október 31-én.Ezt olvashatjuk az ünnepi honlapon : 

"Izgalmas utazásra hívunk, hogy együtt fedezzük fel az elmúlt 500 év örökségét és együtt keressük a választ arra, mit jelent ma az a mérföldkő, mely egykor egy 95 tételt tartalmazó papírdarabbal indult el 1517-ben."
Forrás : reformacio2017.hu 

A reformáció ünnepéről olvashatjuk : "500 év telt el azóta, hogy Luther Márton a 95 tételt kiszegezte a wittenbergi vártemplom ajtajára. Történelmileg nem igazolt, mégis egy olyan esemény, amely a világot megváltoztatta – és egy óriási jubileum, amelyet 2017-ben nem csak a Luthervárosokban, Wittenbergben és Eislebenben ünnepelnek meg illően. Luther Márton, szerzetes, professzor és reformátor áll egy egész évtizedes programsorozat középpontjában: Németország egyik legnagyobb szülöttét éljenezi." 
Forrás : germany.travel 

Mi vezetett a reformációhoz?Ezt olvashatjuk a Wikipédián :

"1516-17-ben Albert mainzi érsek búcsúcédulák segítségével próbálta összegyűjteni a szükséges források ráeső részét a római Szent Péter-bazilika felépítéséhez, illetve saját adósságai kifizetéséhez. 1517. október 31-én Luther levelet írt Albert püspöknek, amelyben tiltakozott a búcsúcédulák árusítása ellen. A levélhez csatolta a búcsúcédulák erejét és hatékonyságát kétségbe vonó vitairatát, amely később a 95 tétel néven vált ismertté. Ekkor még nem állt szándékában szakítani a római katolikus egyházzal. (Philipp Melanchthon 1546-os írása keltette azt a hamis legendát, hogy Luther ugyanazon a napon ki is szegezte a 95 tétel másolatát a wittenbergi vártemplom kapujára. Nem is lett volna sok értelme, hiszen a köznép jórészt még olvasni se tudott, pláne latinul!) Ezt a dátumot tekintik a reformáció kezdetének és ünneplik minden év október 31-én, a reformáció napjaként.
A 95 tételt latinról hamarosan németre fordították, kinyomtatták és széles körben elterjedt, s két hét alatt ismertté vált Németországban, majd rövidesen egész Európában."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Luthert részeg németnek nevezte X. Leó pápa.A reformáció elindított egy folyamatot,mely a mai napig tart.Kolozsváron a reformációt ünneplik ezekben a napokban.Orbán Viktor beszédét olvashatja hirado.hu-n.

Erről az eseményről bővebben olvashatunk a Transindexen.

Szombaton 11 órától a kolozsvári Farkas ucai templomban tartott istentisztelettel vette kezdetét az a kétnapos ünnepségsorozat, amelyen Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is részt vesz. A reformáció 500. évfordulóját ünneplő Erdélyi Református Egyházkerület szombaton megnyitja a Protestáns Teológiai Intézet szomszédságában kialakított Erdélyi Református Múzeumot, amelynek kegytárgyakat tartalmazó gazdag kiállítását március 25-ig lehet megtekinteni. Vasárnap az egyházkerület új, tágasabb helyre költözött levéltárát is felavatják, illetve felszentelik a Kolozsvárral szomszédos Szászfenesen épült református templomot – Orbán Viktor ezen az eseményen is részt vesz. - a Transindex.ro portálról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése