"A Kiss Sándor elleni vádiratból kiderül, hogy mások mellett – románok és magyarok egyaránt – saját malmára hajtotta a vizet, csak saját érdekét helyezte előtérbe, éppen azok érdekeinek megszegésével, akiknek szolgálatában kellett volna állnia és azon közösség szebb jövőbe vetett reményének “kiárusításával”, melynek jó maga is tagja.
A vádirat szerint: “A forradalom utáni időszakban, Bihar megyében politikusokból, üzletemberekből és egyes közigazgatási tisztségviselőkből álló bűnöző csoport alakult, amely befolyásolta a megyei és helyi szinten hozott, fontos gazdasági jellegű döntéseket a jogtalanul megszerzendő haszonért. Az említett csoporthoz tartozott Kiss Alexandru és Mudura Alexandru, akik esetében bizonyítható volt a bűncselekmény elkövetése. 2000 után a bűnöző csoport minden befolyását latba vetve próbált nyomást gyakorolni az illetékesekre, amikor a vádlottat, Kiss Alexandrut megválasztották a Bihar megyei önkormányzat alelnökének és aki, ugyanakkor átvette egyik párt megyei szervezetének vezetését. Az önkormányzati funkció lehetőséget teremtett számára a megyei szintű döntéshozásokban való részvételre, az árverési bizottság tagjainak kinevezésére, úgynevezett engedelmes személyek alkalmazására, illetve mások karrierjükben való előreléptetésére. Másrészt, mint politikus, lehetősége volt jelölteket indítani pártja részéről a polgármesteri, alpolgármesteri, valamint a megyei és helyi tanácsosi funkciók betöltésére. Végül, de nem utolsó sorban, a helyi elöljárókat arra használta fel, hogy nyomást gyakoroljanak azokra, akik nem voltak hajlandóak közreműködni. A vádlott Kiss Alexandru és a gyanusitott Mudura Alexandru (aki időközben elhunyt) saját maguknak rendelték alá a helyi önkormányzatot, amelyet eszközként használták fel saját érdekeik érvényesitéséért, a közérdek semmibevételével és kárára”.
E bűnöző csoporthoz társult a vádlott Miklóssy Ferenc, a debreceni Keviép Kft. vezérigazgatója és többségi tulajdonosa, valamint Rus Beneamin, a nagyváradi Selina cég vezetője és Bojtor Vilmos, egy off-shore cég tulajdonosa. A helyi hatóságok, illetve az alárendeltségükben levő cégek által 2003 és 2007 között megkötött nagy horderejű szerződések bizonyítékul szolgáltak arra, hogy e csoport befolyásolta a nagyváradi ökológiai hulladéktároló megépítésere és használatára vonatkozó szerződés odaítélését, valamint a SAPARD program révén finanszírozott vidéki ivóvízhálózatok létrehozására/modernizálására, illetve a 2003-2004-es téli szezonban a megyei utak hóeltakarítására, a Bihar megyei Sólyom és Biharpoklos közötti megyei út modernizálására, a Kiss lakónegyed felépítése érdekében a bihari önkormányzat tulajdonában levő terület eladására és a nagyváradi hőerőmű működéséhez szükséges szén beszerzésére vonatkozó szerződéseket.
A befolyás gyakorlása ellenében a vádlott Kiss Alexandru és a gyanúsított Mudura Alexandru jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában. A bűnözés terén e csoport egyre nagyobb tapasztalatokat halmozott fel és a körmönfontabb módszereket alkalmazta. A klánvezérek különböző szolgáltatások, berendezések és termékek beszerzési áraiba beépített „jutalékokat” tettek zsebre, amelyeket off-shore cégek révén, Magyarországon megnyitott folyószámlákról szalmaembereik „gyűjtöttek be és küldték gazdáiknak”, mutat rá a vádirat.
Az első nagy siker 2002-re vezethető vissza, amikor Kiss Alexandru úgy döntött – noha csak alelnöke volt Bihar Megye Tanácsának -, hogy Nagyvárad Polgármesteri Hivatala az ökológiai hulladéktároló megépítésere vonatkozó szerződést a debreceni Kereskedelmi Kamara elnöke, Miklóssy Ferenc által vezetett Keviép cégnek ítéli oda, aki megjutalmazáskánt Mudura Alexandruval együtt 300 ezer eurót kapott. Noha az ügyet nem vizsgálták ki, az ügyészek szerint az üzletet annak ellenére kötötték meg, hogy a Petru Filip polgármester vezette bizottság elutasított egy sokkal jobb ajánlatot. A polgármestert döntésében Biró Rozália éa Gavrilă Ghilea, volt alpolgármesterek támogatták. A bizottságban részt vett a Polgármesteri Hivatal három igazgatója, valamint a Demokrata Párt (PD), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ három tanácsosa is. A bizottság nem jelölte meg a szerződés értékét, de az ügyészek mintegy 12,3 millió euróra becsülték. A Polgármesteri Hivatal elkötelezte magát, hogy 20 éven át, évente legkevesebb 50 ezer tonna hulladékot szállít, tonnánként 12,3 euróért az új hulladéktárolóba. Noha a régi hulladéktároló működését 2008-ig engedélyezték, a Polgármesteri Hivatal 2005-ben bezárta, és a hulladékot az új szemétlerakatba tárolta, 6-szor nagyobb tarifa ellenében.
Ki támogatta Kiss Alexandrut? Elsősorban, Biró Rozália alpolgármester, aki 2008-ban is közbe lépett Borbély László környezetvédelmi miniszter mellett a Keviép cég érdekében. Kiss mellett kiállt Szabó Ödön megyei tanácsos is, akinek Kiss 2005-ben elrendelte, hogy intézze el Korodi Attila államtitkárral, hogy ne zárják be a hulladéktárolót, azon a címen, hogy nem felel meg a szabályoknak. Végül, de nem utolsó sorban, Kiss Alexandru mellett állt Petru Filip polgármester is, aki nélkül a szerződés nem kaphatott volna zöld fényt.
Ugyanezen időszakban – amikor Kiss Alexandru a Bihar Megyei Tanács alpolgármesteri tisztségében tetszelgett – indult útnak az adományozások egész sora, a Selina nagyváradi cég irányába. Igy 2003-ban és 2004-ben Kiss Alexandru a Selina céget bízta meg, 100 euró csúszópénz ellenében, a megyei utak modernizálásával és ezek hóeltakarításával, illetve kilenc község ivó- és szennyvízhálózatának feljavitásával, amelyet a SAPARD prorgam révén finansziroztak.
A leginkább közismert üzletet a Selina cég bonyolitotta le 2005-ben és 2006-ban, több, mint 700 ezer lej csúszópénzért, amikor eladta az Arad úton (Calea Aradului) és az Egyetem úton (Strada Universitatii) található volt katonai egységeket. Kiss Alexandru kezdetben egy délibábnak bizonyult projektet mutatott be négy ezer lakosztály megépitésére, melyek mindegyikét a Megyei Tanács egy magyarországi céggel társulva 27.000 euróért adott volna el. Mindez azonban csak füsfüggöny volt, mivel végül is a Selina cég tulajdonosával, Beneamin Rus-al kiagyalt tenderfüzetek alapján telkeket adott el, jóval olcsóbban a piaci árhoz képest. Az eredmény az volt, hogy a Selina cég mindössze 210 luxus lakosztályt épitett.
S az utolsó kombináció, melynek köszönhetően Kiss és Mudura 3,21 millió euróval bélelték ki zsebeiket, s amiről a nagyváradiak keveset tudtak, de annál jobban ráfizettek, az a hőközpont (CET) kőszénnel való ellátása, 2002 és 2888 közötti időszakban. Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) szerint a nagyváradi hőerőmű (Electrocentrale) már létrehozásától „megragadta egyes befolyásos személyek figyelmét, akik elhatározták, hogy megszerzik az üzemanyaggal való ellátás fölötti ellenörzési jogot, hogy ezáltal befolyásolják a közbeszerzési szerződések odaitélését olyan gazdasági képviselőknek, akik hajlandóak „állni” a jogtalanul megszerzendő anyagi hasznot”. Az nagyváradi önkormányzatnak okozott kár 4.312.847 euró, amely jogtalanul megszerzett haszonból verődött össze. Az ügyészek szerint az emlitett összegből 300 ezer a magyarországi Keviép cégtől folyt be, 802.375 euró a Selina cégtől, mig a többi, 3.210.472,21 euró egyik, a nagyváradi CET-et ellátó import-kőszén beszállitótól származott.
A Luceafărul lakónegyed felépitése célját szolgáló telkek eladásában tanusitott magatartása révén – a hivatali feladatainak teljesitése szempontjából – Kiss Alexandru-Iosif-Francisc megsértette Bihar megye lakói érdekeit. A kár: 6.126.219 euróra tehető.
A kár: 4.312.847 euro + 6.126.219 euro." 
Forrás : illuziokattaplalok.com