Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. április 7., kedd

Pészah, a zsidó húsvét a koronavírus - járvány árnyékában


Pészah.Forrás : hu.wikipedia.org 


Hamarosan kezdődik a pészah, vagy a zsidó húsvét.A 2020-as pészah eltér a hagyományoktól, mert nem úgy tudják megünnepelni mint eddig Izraelben, ugyanis a koronavírus - járvány miatt kijárási tilalom lesz érvénybe .Különösképpen az ortodox zsidóknak lesz nehéz betartani Izrael miniszterelnök által kiadott kijárási tilalmat.Ezzel a nehézséggel a keresztényeknek is szembe kell nézniük.Mi a pészah? Ezt írja a Wikipédia :   

      „Mikor pedig a ti fiaitok mondandjának néktek: Micsoda ez a ti szertartástok? Akkor mondjátok: Páskha-áldozat ez az Úrnak, a ki elment az Izráel fiainak házai mellett Égyiptomban, mikor megverte az Égyiptombelieket, a mi házainkat pedig megoltalmazta. És a nép meghajtá magát és leborula.”      – Mózes II. könyve 12. fejezet 26–27. (Károli Gáspár fordítása)

"Az elkerülés ünnepe (hág hápeszáh) kifejezés ebből a tórai szakaszból ered, mivel az izraeliek házainak elkerülését a héber szöveg a peszáh szóval fejezi ki (פסח היה).  A bibliai tíz csapás (mely Egyiptomot érte) közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála, ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert házaikat megjelölték egy bárány vérével, így a halál elkerülte fiaikat. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot. Éppen ezért nevezik a szabadság ünnepének (hág háhérut) is.  " 

A Wikipédia cikkéből további részleteket ismerünk meg. A zsido.com ezt írja : 

"A nyolcnapos ünnep (idén 2019. április 8. estétől április 16. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második " 

A koronavírus - járvány mindegyik vallásos ünnepre kihatással van.Miért?Mert tiltva vannak a nagy létszámú összejövetelek, a világjárvány megfékezése érdekében.Nehéz lesz betartani, de a mózesi törvényekben olvashatunk a karanténokról. Mire számíthatnak Izraelben?

A Maszol cikkében azt olvashatjuk, szigorú kijárási tilalom lép érvénybe, a pészah kezdetén, mely széder estén lesz.Kedd délutántól szombat estig nem hagyhatják el az otthonaikat. Hasonló helyzetben lesznek a hét végén és egy hét mulva a keresztények is, mert a legtöbb országban kijárási tilalom van érvényben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése