Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. április 17., péntek

A hatóságokra vagy vallási vezetőikre hallgatnak az ortodox keresztények?

Izgalmas események előtt állunk. Megkezdődött az ortodox húsvét.Románia lakossága túlnyomórészt ortodox,vagyis görögkeleti vallású. Marcel Vela belügyminiszter és Daniel pátriárka között megállapodás jött létre,mely szerint a szükségállapot ellenére az ortodox húsvét két napján enyhítik a kijárási tilalmat. Ebből lett egy politikai botrány,melynek eredményeképpen Marcel Vela belügyminiszter bejelentette,az ortodox hívek otthon kapják meg a szentelt kenyeret és a szent lángot,nem kell a templomig menjenek.Ma Nagypénteken azt lehet látni,hogy az ortodox klérus és az önkéntesek házhoz viszik a kenyeret a megállapodásnak megfelelően. 

Nagypéntek délután Klaus Johannis mondott egy beszédet,melyben ezt mondta,idézem : 

„Valamennyi korlátozás érvényben marad a napokban. Nem játszunk az emberek életével, bármilyen szabályszegés óriási kockázatot jelenthet. A hatóságok erőfeszítéseinek és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásának köszönhetően nem terjed széles körűen a járvány Romániában. Mindannyian nagyon sokat tettünk már a katasztrofális forgatókönyv elkerülése érdekében. Ne hagyjuk, hogy erőfeszítéseink kárba vesszenek!”

Teodosie konstancai érseknek a kijárási tilalom enyhítésének a visszavonása nem tetszik,sőt azzal vádolta meg az államfőt, hogy megátkozta az ortodox keresztényeket.Érdekes a fogalmazása : „Románia minden királya ortodoxként érzett. Ők azért küzdöttek, hogy ne sértsék meg az ortodoxiát” .

A görög katolikusok is ezekben a napokban ünneplik a húsvétot.Arányszámban sokkal kevesebben vannak,és kijelentették,betartják a rendelkezéseket.A koronavírus- járvány tetőzése előtt állunk.Ha otthon maradunk,esélyünk van arra,hogy egy év múlva megfelelőképpen ünnepeljünk.Reménykedjünk abban,hogy a többség ragaszkodni fog a józan észhez ezekben a napokban  ... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése