Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. április 23., csütörtök

Modern " irgalmas szamaritánusok"

A koronavírus - járvány miatt életbe léptett szükségállapot.A kijárási tilalom alaposan megváltoztatta a szokásainkat.Mi lesz az idősökkel,a betegekkel ? - tevődött fel a kérdés.Nagyon sok önkéntes válaszolt a kérdésre,mert önszerveződéssel csoportok jöttek létre.A Városháza a rászorulókon segített. Szociális munkásokat küldtek azokhoz,akik nem tudják ellátni magukat. Sokan vannak,akik bevásárolnak a szomszédnak,a családtagnak.Jó látni ahogyan összefognak az emberek annak érdekében,hogy másokon segítsenek. Segítésnyújtásra nagyon nagy szüksége van azoknak,akik idősek,betegek,vagy egyedül élnek.A koronavírus " közelebb hozta " hozta az embereket,igaz csak jelképes értelemben,mert a tisztes távolságot egymáshoz be kell tartani.

Láthatjuk,önkéntesek segítenek a rászorulókon. Eszünkbe juttatja Jézus példázatát az irgalmas szamaritánusról.Szamáriát az asszírok hozták létre.  A zsidók lenézték a szamáriakat.Nem beszéltek velük.Nagyon erős volt az előítélet.Jézus példázatából megtanulható,ki az igaz felebarát.A példázat a Lukács 10. rész 29-37 versekben olvasható a  Károli fordításban: 

"29. Az pedig igazolni akarván magát, monda Jézusnak: De ki az én felebarátom?
  30. Jézus pedig felelvén, monda: Egy ember megy vala alá Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esék, a kik azt kifosztván és megsebesítvén, elmenének, és ott hagyák félholtan.
  31. Történet szerint pedig megy vala alá azon az úton egy pap, a ki azt látván, elkerülé.
  32. Hasonlóképen egy Lévita is, mikor arra a helyre ment, és azt látta, elkerülé.
  33. Egy samaritánus pedig az úton menvén, odaért, a hol az vala: és mikor azt látta, könyörületességre indula.
  34. És hozzájárulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba; és azt felhelyezvén az ő tulajdon barmára, vivé a vendégfogadó házhoz, és gondját viselé néki.
  35. Másnap pedig elmenőben két pénzt kivévén, adá a gazdának, és monda néki: Viselj gondot reá, és valamit ezen fölül reáköltesz, én mikor visszatérek, megadom néked.
  36. E három közül azért kit gondolsz, hogy felebarátja volt annak, a ki a rablók kezébe esett?
  37. Az pedig monda: Az, a ki könyörült rajta. Monda azért néki Jézus: Eredj el, és te is a képen cselekedjél."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése