Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. április 13., hétfő

Húsvéthétfő : Szabad-e locsolni a koronavírus-járvány idején ?

 
Munkácsy Mihály: Húsvéti locsolkodás.Forrás : hu.wikipedia.org   


Gyerekkorom egyik legszebb élménye volt a húsvéthétfői locsolás.Korán reggel meglocsoltuk a szomszédlányokat,asszonyokat,majd az iskolában a lányokat és a tanárnőket.Délután a rokonok női tagjait locsoltuk.Felnőttünk, a locsolás veszített a fontosságából.Hivatalosan nem volt sem Húsvét,sem Pünkösd,sem Karácsony,mert a szocialista ideológia tiltotta.Érdekes,a koronavírus - járvány idején is ha nem is tiltják,de nem is ajánlják a húsvéti locsolkodást.Nem ideológiai ok miatt,hanem a rendelkezések miatt.Ha szükségállapot van és nem lehetett megtartani az ünnepet,akkor logikus,hogy a locsolkodás sem ajánlott,mert ezáltal terjeszthetik a koronavírust.Ha szűk körben locsolkodik,azt nem tiltják,csak tojás nélkül maradhat. 

Mindenki megértheti,hogy koronavírus - járvány alatt nem ajánlott a locsolkodás a rendelkezések miatt.Mi történik akkor,ha nem bírja ki és elmegy locsolkodni?Ha nem találkozik rendőrrel, csendőrrel, akkor megúszta,ha találkozik és ellenőrzik,akkor legkevesebb 2.000 lej bírságot fog fizetni.A koronavírus nem tiszteli a hagyományokat.A locsolkodás keresztényi eredetű szokás?Nem.Ezt olvashatjuk a Magyar Néprajzi Lexikonban : 

"A húsvéti locsolás ősi katarktikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A gyermekek locsolkodása szagos vízzel, rövid versikék kíséretében, adománykérés céljából újabb keletű, városokon is ismert." 

A húsvéti tojásról létezik egy legenda,melyet a Wikipédián olvasahtunk :

"Egy legenda szerint mikor Jézus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Jézus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor." 

A húsvéti szokások többsége nem köthetők az első keresztények szokásaihoz.Ezek a középkorból származnak,nincsenek kapcsolatba Jézussal vagy az apostolokkal.Hasonló nehéz helyzetben lesznek egy hét múlva az ortodox keresztények.Egyik legnehezebb korszakon mennek át a keresztények. A koronavírus tetejére állította a világot,ez tény.A húsvéthétfői hivatalos adatok szerint 6.633 koronavírussal fertőzött van.Ha locsolkodik,vagy családját látogatja meg,ezt a statisztikát tudja növelni.A koronavírusnak 318 halálos áldozata van.Mit tehet?Otthon marad,vigyáz magára és a szeretteire.Még legalább egy hónapot kell kibírni '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése