Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. július 27., szombat

Miért vannak áldatlan állapotok a váradi állomás környékén ? Mit tehet a rendőrség?

 
Közbiztonság és köztisztaság gyakorlatilag nincs a környéken, mondják a petíció kezdeményezőiA szerző felvételei.Forrás : Bihari Napló

"Online petíciót indított egy váradi lakos annak érdekében, hogy a hatóságok tegyenek valamit a vasútállomás környékén uralkodó áldatlan állapotok ellen." - írja Pap István a Bihari Naplóban. Milyen áldatlan állapotok uralkodnak?Ezt olvashatjuk : 



"Az online akció elindítója, aki meg szeretné őrizni anonimitását, lapunknak elmondta, hogy akkor határozta el magát a cselekvésre, amikor már második alkalommal állította meg őt az utcán egy drogos, az egyik ilyen alkalommal a panaszos majdnem le is esett a biciklijéről. Mint mondta: „én a váradi állomás környékén nőttem fel, most is ott lakom. Bár sosem volt ez egy tiszta környék, de néhány éve megjelentek a fiatalkorú prostituáltak és a hozzájuk tartozó arcok, és ma már nem biztonságos a környék.” Kifejtette, hogy nagy a mocsok is ott, például az aluljáró tele van emberi ürülékkel, és az egész környéken sok a hulladék. De, mint mondja „a szemetet valahogy túléli az ember, de ma már fényes nappal belekötnek a járókelőkbe. Senki nem várja el, hogy az állomás környéke úgy nézzen ki, mint a Fő utca, de azért a közbiztonságra oda kellene figyelni” – fogalmazott. Állítása szerint minden nap látni ott rendőröket, akiket kihívnak az üzletek üzemeltetői és a lakók, tehát azt sem lehet mondani, hogy ne lenne ott rendőri jelenlét, csak épp megoldás nincs a problémára. A panaszos azt mondja, hogy a helyzet egyre rosszabb, ugyanis ha az ott lődörgő gyanús alakok már fényes nappal belekötnek az emberekbe, ez azt jelenti, hogy nem is igazán tartanak semmitől, a saját területüknek tekintik az állomás környékét. De nemcsak az ott lakók, hanem a turisták érdekeit is szem előtt kellene tartani. A panaszos úgy véli, hogy sok turista leszáll az állomáson, de nem megy be a belvárosba, mert Félixfürdőre vagy Püspökfürdőre akar eljutni, így Nagyváradból nem lát mást, mint ezt a tűrhetetlen állapotot, és ilyen benyomásokkal fog távozni a városból. A petíció több mint ötszáz aláírója közül többen hozzászólásokat is fűztek aláírásukhoz, és egyöntetű a vélemény, hogy közbiztonság és köztisztaság gyakorlatilag nincs azon a környéken." 


Ilie Bolojan polgármester válasza : 



"Kérdeztük az ügyben Ilie Bolojan polgármestert is, aki hangsúlyozta, hogy a közbiztonság fenntartásának felelőssége megoszlik az önkormányzat által fenntartott helyi rendőrség és az országos rendőrség között. Az állomást és környékét az országos rendőrség és a vasúti rendőrség felügyeli, a váradi polgármesteri hivatal egyedül nem oldhatja meg ezt a problémát. Mint mondta, a helyi rendőrség hatáskörébe tartozik a koldulás visszaszorítása, a hajléktalanság felszámolása és a köztisztaság biztosítása, de a közbiztonság fenntartásához a különböző intézmények közös fellépésre van szükség." 


Mit tehet a rendőrség?Nem sokat,mert megváltoztatták a törvényeket.Idézet a cikkből : 



"A szóvivő elmondta, hogy az állomás környékén azért vannak sokan, mert vonattal bejönnek reggel Nagyváradra, délután pedig hazautaznak. Az állomás környékén, tehát közterületeken tartózkodókkal szemben a rendőrség nem tud fellépni, legfeljebb csak igazoltatni tudja őket. Amennyiben érkezik feljelentés a rendőrségre, vagy bejelentés a 112 sürgősségi hívószámra, akkor a rendőrök pár percen belül a helyszínre érnek, hangsúlyozta Indrieş, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az elmúlt időszakban nem érkezett prostitúcióra vonatkozó bejelentés a rendőrségre. Amúgy a prostitúció már nem számít bűncselekménynek, átkerült a kihágások közé, tehát a rendőrök maximum bírságot róhatnak ki a prostitúción kapott személyekre, tette hozzá Indrieş." 


Ismerem a nagyállomás környéki helyzetet.Sokszor visz az utam arrafelé.Nem meglepő amit a cikkben olvasok.Mi a megoldás?A helyi hatóság keze meg van kötve.A felelősség problémáját másokra hárítja.Nagyon nehezen kezelhető személyekről van szó. Szinte lehetetlen megváltoztatni a mentalitásukat,mert nem akarják. A másik lehetőség lenne,ha szigorú büntetéseket szabnának rájuk. Az más kérdés,ki fizeti ki a büntetéseket.Hála az önfeláldozó parlamenti képviselőknek,a prostitúció nem számít bűncselekménynek.Ez azt jelenti,hamarosan a helyzet nem fog megváltozni a nagyállomás környékén.Lehet egy másik lehetőség, ha az önkormányzat tervez egy nagy átalakítási munkálatokat,akkor ki lehet tiltani őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése