Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. július 25., csütörtök

Belvárosi műemlékeket dózerolnának le Váradon - Akcióban Ilie Bolojan buldózere

 
Forrás : Főtér 


Valóságos pofont kaptam olvasva a Főtér cikkét. Felébredve a csodálkozásból elhatároztam,hogy sürgősen profilt váltok a blogban.A telegdi speciális iskola volt tanára,jelenleg Nagyvárad teljhatalmú polgármestere megakarja változtatni szeretett városom imidzsét,a szó jelentése,arculat, külalak.Az egyik álma,a belváros arculatának a megváltoztatása.A tervének a véghezvitelében a váradi magyarság jelentős része "segédkezet" nyújt neki,mert sok magyar szavazott rá.A buldózere 11 éve beindult.A legutóbbi helyhatósági választáskora szavazatok 71%-t kapta meg,mely kétharmados abszolút többséget jelentett a Helyi Tanácsban.Azt tehet,amit akar a váradi magyarok segítségével.A műemlékeket vette célba.A legfájóbb kijelentése a Főtér újságírójának :  "Szóval, kedves Olvasó, most nézzen körbe a Pece-parti Párizsban! Nem biztos, hogy pár év múlva is így fog kinézni." 

Elhatároztam,minél több fotót és videót fogok készíteni Váradról a következő hónapokban,mert pár év múlva nem lesz mit fotózzak.Lehet nem profi fotók lesznek,de eltéve az archívumban,idős koromban megtudom nézni.Közzé teszem a fotókat és a videókat,azoknak a váradiaknak,akik szeretik a régi Váradot.Már csak egy kéznyújtásra van a Szent László templom felszámolása,vagy legjobb esetben az "elszállítása máshová".Lehet kinevetnek,lehet talán értékelni fogják a munkámat,elkezdem a versenyfutást az idővel.A többi tervemet akkor fogom folytatni,amikor lesz időm rá. 

Néhány idézet a cikkből : 

"Ismét sikerült magára haragítania a közvéleményt Ilie Bolojan nagyváradi polgármesternek. Miután nemrég a túl alacsony városközponti épületek szúrták a szemét, az elöljáró most újabb elszállt tervvel állt elő a történelmi belváros átalakítására.
Az épített örökség ellen elkövetett merényletet a város fejlődésével indokolja,több belvárosi műemléket ugyanis azért dózeroltatna le vagy építtetne át a polgármester, hogy – és most fogózzon meg – helyet biztosítson a IT-cégek számára. Ilie Bolojan valamiért azt gondolja, hogy a programozók csak ötszintes belvárosi ingatlanokban képesek dolgozni,így több épületet is kiszemelt a városközpontban, melyek szerinte 5-10 ezer négyzetméteres irodaházakká alakíthatók. Ezek egyike a megyei kórház Körös Áruházzal szembeni épülete, mely egyben a város első közkórháza is volt. 1806-ban kezdték el építeni, majd több szakaszban bővítették, romantikus stílusban készült, az angol gótika elemeivel fűszerezve." 
 
"Az elöljáró nem csak tágas irodákkal csábítaná Nagyváradra a programozókat, a számítástechnikát tanuló egyetemisták szállását és étkeztetését is állná, ha a városban sajátítják el a menő szakmát,évi 2000 lejes ösztöndíjat biztosítva számukra.

"Amúgy a váradi városvezetés nem csak jelenleg közintézmények székhelyéül szolgáló ingatlanokra vetett szemet, magánépületeket is üvegpalotákká varázsolna a befektetők kedvéért, ezért a jövőben több tulajdonost is megkeres modernizálási szándékával." 

 Dezvoltarea sectorului IT, o prioritate pentru Oradea 
Ilie Bolojan és Eduárd Florea.Fotó :oradea.ro

Polgármesteri Hivatal hivatalos honlapján olvashatja Ilie Bolojan tervét.Ha magyar nyelvre le lesz fordítva,közölni fogom.Idézetek a cikkből : 

 "Una dintre prioritățile orașului Oradea în anii următori este dezvoltarea economică, iar industria are o limită de susținere a dezvoltării economice pe care o va atinge. Pentru a menține ritmurile de creștere ridicate este nevoie ca administrația locală să susțină politici publice care să dezvolte în continuare economic orașul cu alte resurse complementare industriei. Un domeniu important este cel al dezvoltării IT, unde există rezerve de dezvoltare importante."


"Primarul a menționat că pentru a dezvolta acest sector este nevoie de componente precum clădiri de birouri de categoria A unde firmele IT să se localizeze, oameni talentați care să lucreze în sectorul IT și idei și proiecte care să fie competitive pe această piață.
În completarea planului de urbanism de centru protejat, care a fost realizat și urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în cursul lunii august, Primăria lucrează la un plan de dezvoltare a unor clădiri de birouri în zona centrală, atât în centrul istoric, cât și în imediata vecinătate a acestuia, cu regim de înălțime mai mare, cu suprafețe de 5 până la 10 mii metri pătrați, a arătat primarul Ilie Bolojan."

"În acest sens, Primăria a identificat mai multe amplasamente care ar intra în acest nou proiect. Aceste amplasamente sunt: actualul spital de lângă magazinul Crișul, fosta baza Voința partea din spatele parcării care urmează să se realizeze, fostul sediul al Termoficării Oradea pe strada Ep. Mihai Pavel, spațiul situat la colțul străzii Sucevei cu strada Horea, clădirea Penitenciarului Oradea, zona dintre strada T. Moșoiu cu Mihai Viteazul, actualul sediu al firmei RER, care anul viitor va fi eliberată.
"Adunând suprafețele totale ale acestor amplasamente, am obține o suprafață de aproximativ 5-7 ha de terenuri care sunt la dispoziția orașului, pe care ne propunem să le promovăm ca viitoare amplasamente pe care dezvoltatorii imobiliari să realizeze clădiri de birouri în zona centrală. Credem că în felul acesta creăm condiții să încurajăm dezvoltarea unor clădiri de birouri, astfel încât Oradea să fie mult mai atractivă pe partea de servicii financiare și nivelul de salarizare care se plătește în sectorul IT să aducă un plus de calitate a vieții celor care lucrează în acest sector", a declarat Ilie Bolojan."

"În ceea ce privește interesul firmelor legat de această inițiativă, în luna aprilie s-a publicat anunțul de intenție, la care în prima fază au răspuns în mod favorabil 8 firme, companii care și-au arătat interesul față de acest program. În urma unei întâlniri cu aceștia au fost selectate 6 companii, iar în prezent proiectul se află în faza de definitivare a actului constitutiv."

Ilie Bolojan élő adásban 




 A Bihari Napló teljes cikkét olvashatják : Számítástechnikai szektor: jelentős fejlesztések Nagyváradon 




"Ingatlanfejlesztésekkel, ösztöndíjakkal, új cégek felkarolásával támogatná a váradi önkormányzat a helyi számítástechnikai szektort. 

A nagyváradi számítástechnikai gazdasági szektor fejlesztését célzó intézkedéscsomagról számolt be Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatóságának a vezetője. A polgármester bejelentette, hogy egy olyan fejlesztési terven dolgozik az önkormányzat, amelynek célja irodaházakat építtetni a belvárosban. Több belvárosi helyszínt azonosítottak, ahol ilyen irodaházakat lehet majd építeni. Ezen helyszínek közül mintegy húsz magántulajdonban van, további hét helyszín pedig a városé. Az önkormányzat tanulmányokat készíttet és a tervek szerint szeptember végére már lesz egy nyilvános katalógus azokról a helyszínekről, ahova irodaházakat lehet majd építeni. Abban bízik a városvezető, hogy ezeket a helyszíneket az elkövetkező években átveszik az ingatlanbefektetők és felépítik az irodaházakat. Bolojan felsorolta a város tulajdonában lévő, irodaházak építésére alkalmas helyszíneket: ezek egyike a Körös áruházzal szembeni kórház épülete, ahol már csak néhány osztály működik. Ezt a kórházat másfél éven belül bezárják, és így egy körülbelül húszezer négyzetméteres terület lesz, ahova építkezni lehet. Megjegyezte: azt a jövőben állapítják meg, hogy le lehet-e bontani vagy meg kell őrizni a volt kórház épületét. Egy másik helyszín a Voinţa sporttelep, ahol még ötezer négyzetméternyi szabad telek van. Egy másik telek a Hőszolgáltató vállalat volt székhelye a Pavel utcán, amelyet egyébként gyalogos utcává alakítanak át a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban. Irodaháznak alkalmas telek van a Horea és a Vámház (Sucevei) utcák kereszteződésében. Egy lehetséges helyszín a jelenlegi börtön épülete is, ugyanis a jövőben egy új börtön épül Nagyvárad területén kívül. Egy másik helyszín a Kapucinus (Moşoiu) és a Zárda (Mihai Viteazu) utca kereszteződésben lévő mintegy kétezer négyzetméternyi terület, ahol jelenleg egy óvoda működik, mint ahogy a Vitéz (Decebal) és a Körös (Vladimirescu) utca kereszteződésében lévő területre is irodaházat képzel el a polgármester az ott építendő közúti aluljáró közelében. Bolojan megjegyezte, hogy ez utóbbi térségben van jelenleg a RER köztisztasági vállalat központja, de ezt a telket jövő nyáron a RER elhagyja, függetlenül attól, hogy mi lesz a köztisztasági szolgáltatás ellátására kiírt tender eredménye. A magánkézben lévő telkek egy részén ipari létesítmények vannak, ezek tulajdonosaival megbeszéléseket folytatnak arról, hogy miképpen tudnák hasznosítani, illetve irodaházakká átalakítani az ingatlanokat.

Ösztöndíjak
Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója elmondta, hogy a számítástechnikai szektor fejlesztését célzó program egyik fontos eleme az az ösztöndíj, amelyre líceumi diákok pályázhatnak. Eddig nyolc iskolából harmincegy diák kap ösztöndíjat, ez a szám remélhetőleg nőni fog, tette hozzá Florea. Az egyetemi oktatás szintjén támogatják a Nagyváradra jövő, számítástechnikai szakokon tanuló egyetemi hallgatókat. Ezeknek az egyetemistáknak a szállását és az élelmezését fizeti a város. Az egyetemek javaslata alapján nem havonta, hanem félévente fogják kiegyenlíteni ezeket a költségeket. Az étkeztetés költségtérítését valószínűleg élelmiszerjegyekkel oldják majd meg. Az egyetemisták a vakáció és a hétvégék kivételével naponta élelmiszerjegyet kapnak, ami fedezi étkezési költségüket. A támogatásért cserébe az egyetemisták évente minimum hatvan óra gyakorlatot kell végezzenek Nagyváradon vagy a Nagyvárad Metropolisz Övezetben.

Társulás
A számítástechnikai szektorban létesítendő vállalkozásokat segíti majd az a társulás, melyet a váradi önkormányzat működtet majd (egyelőre) hat, az IT-szektorban tevékenykedő céggel közösen. A várost a Nagyvárad Helyi Fejlesztési Ügynökség képviseli majd ebben a szervezetben, melynek alapító okiratát mostanában dolgozzák ki. Ez a szervezet többek között anyagi támogatást nyújt majd az új számítástechnikai cégeknek. A programnak és a szervezetnek lesz külön honlapja is, melyen a start-up projekthez kapcsolódó minden releváns információ hozzáférhető lesz. Florea említést tett arról az uniós projektről is, amelynek keretében számítástechnikai központtá alakítják át a volt váradi ideggyógyintézet épületét."

Pap István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése