Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. július 14., vasárnap

Egyre nagyobb a forgalom a semmibe tartó bicikliutakon-Miért félek biciklizni?

A kerékpárkölcsönzőknek is van létjogosultsága Nagyváradon.Fotók: Pikó Stefánia, Alexandru Niţescu


"Látványosan megnőtt az elmúlt időszakban Nagyváradon a kerékpárral közlekedők száma. Ha csak a tavalyi évvel hasonlítjuk össze, kétségkívül feltűnhet a különbség."- írja Pikó Stefánia a Bihari Naplóban.Az újságíró alapos munkát végzett, mert kiegyensúlyozottan foglalkozik a bicikliutak helyzetével.Sok a panasz, mert se biztonságos bicikliutak, se közlekedési mentalitás nincs Váradon.Jó volna egy kampány az autóvezetőknek és biciklistáknak, hogy biztonságossá tegyék a közlekedést. Idézet a cikkből :

„A bicikliutak nem visznek sehová, az autósok nem vigyáznak a kerékpárosokra, de még mindig sokkal szívesebben közlekedek így, mint busszal, villamossal vagy gyalog. A legnagyobb gondot viszont a biciklisek és autósok közötti kibékíthetetlen ellentét jelenti, nem is a hiányos utak, hiszen ha utóbbiak jobban figyelnének, nyugodtan lehetne közlekedni az út szélén”

A cikkben közzétett fotók önmagukért beszélnek! 
 
Az autósokat leginkább az zavarja, ha a kerékpározó nem száll le a gyalogátkelőknél.Fotók: Pikó Stefánia, Alexandru Niţescu

 
Egyre többen pattannak két kerékre: a város viszont nem biztos, hogy felkészült erre.Fotók: Pikó Stefánia, Alexandru Niţescu

Gyalogosok és kerékpárosok között is kialakulhatnak konfliktusok Fotók: Pikó Stefánia, Alexandru Niţescu

Miért félek biciklizni?  

Évekkel ezelőtt nagyon szerettem biciklizni Váradon.Félverseny bicilimmel könnyen eltudtam jutni bárhová.A munkahelyemre biciklivel mentem, mert 10-15 percet vett igénybe.Sőt Várad környékét is bejártam a 10 sebességgel rendelkező biciklimmel.A veszélyes forgalom miatt nagyon ritkán biciklizek, mert félek.Sok gyenge és felelőtlen gépkocsivezető közlekedik Váradon.Nap mint nap látom azokat vezetni, akik alig ismerik a közlekedési szabályokat.A biciklisták között is van bőven felelőtlen.Amióta majdnem elütöttek, félek közlekedni az utakon biciklivel.Lehet hogy lekellene győzzem a félelmemet. Sokszor felteszem a kérdést ,hogyan kaphattak hajtásit.Az egyik magyarázat az lehet, hogy a pénz miatt.Nagyon jó üzlet a sofőriskola.Rengeteg autót hoztak be az országba, melyeket el kell adni.A rendőrség kezd szigorú lenni, csak hát a mentalitást nem tudják megváltoztatni gyorsan. 

Nagyon jó volna, ha biztonságos bicikliutak lennének, mert sokan közlekednének rajtuk.Mikor? Nagy remény nincs hozzá, mert még évekig Nagyvárad egy építőtelep lesz. Talán a városrendezési terv befejezése után fognak lépni.Megjegyzem, a napokban majdnem elütött egy biciklist egy fiatal hölgy, mert nehezen tudott kijönni a parkolóból.Az is igaz, hogy sok biciklis a zebrán nem száll le. Ha szóvá teszik, vagy mutat egy jelt, vagy süketnek tetteti magát.Mit lehetne tenni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése