Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. július 14., vasárnap

Az ortodox egyház képviselői elvesztették az első pert Arsenie Bocáért - Ki volt Arsenie Boca?

StanijaHD2013 (47) (cropped).JPG
Forrás : hu.wikipedia.org 

Az ortodox egyház képviselői elvesztették az első pert Arsenie Bocáért - írja az eBihoreanul. Egy nagyváradi házaspár levédette Arsenie Boca nevét,melyet kereskedelmi célokra használ fel.Az ortodox egyház perbe adta a Taploș házaspárt.Ezt a pert veszítették el első fokon az ortodox egyház képviselői.A per tovább folytatódik,mert fellebbeztek.A háttérben nemcsak jogi harc,hanem kereskedelmi haszon áll.A cikkből több fontos információt olvashatnak.Ki volt Arsenie Boca?Ortodox pap, teológus.Ezt írja a Wikipédia róla :  

"Arsenie Boca (Felváca, 1910. szeptember 29. – Sinaia, 1989. november 28.), román ortodox szerzetes pap, teológus, muralista, a felsőszombatfalvi Brâncoveanu-kolostor, majd a felsőszilvási ortodox kolostor apátja. Karizmatikus személyisége több ezer hívőt vonzott a kolostorokba, emiatt a Securitate meghurcolta. A romániai kommunista munkatáborok egyik mártírja: előbb a Securitate brassói börtönébe zárták, majd politikai fogolyként a Duna–Fekete-tenger-csatorna építésére vezényelték kényszermunkára, ez követően pedig előbb Jilaván, Bukarestben, Temesváron, majd Nagyváradon tartották fogva." 

"Az Erdély szentjének is nevezett Boca legendás népszerűségre tett szert a románok körében; az egyik legnagyobb hatású ortodox szerzetesként tartják számon.
A Boca-kultusz a 2010-es évek közepén érte el tetőpontját Romániában. A felsőszilvási ortodox kolostorban található sírja a 2000-es években még teljesen ismeretlen volt, majd a 2010-es évek közepén ünnepnapon akár 50 000 zarándok is meglátogatta. A kolostort kibővítették, vendégházakat és műutat építettek. A lelkesedés később alábbhagyott, a 2010-es évek végén ez a szám már csak néhány ezer volt.
A román ortodox egyház nem támogatja a Boca-kultuszt, de 2015-ben megkezdődött Arsenie Boca szentté avatásának folyamata."

Bővebben román nyelven a ro.wikipedia.org-n.

A magyarországi Orthodoxia honlap ezt irja :


"Ha Brassó-Fogaras-Szeben környékén bármikor megkérdeznek egy parasztembert, hogy hallott-e már Arsenie Boca atyáról, az arca fel fog derülni, mint a vasárnapi napsugár. Kézen fog, bevezet otthonába, és megmutatja őt a falon, az ikonok között. A Fogarasi-havasok falvaiban Arsenie atyát szentként tisztelik. Tíz évvel azután, hogy eltávozott az igazak közé, lelkierejének varázsa hatalmasabb, mint valaha, életének példája pedig nagyon sokak számára vezérlő csillag. Az Ortodox Egyház vértanújának, Arsenie Boca atyának szenvedését teljesen kárpótolja az őt ismerők mélységes szeretete. Ezreké és ezreké. Tőlük indult el a legenda.Arsenie Boca atya sírján a fű még a legzordabb teleken sem szárad el. "

Az Arsenie Boca kultuszt nem ismerők számára ajánlatos elolvasni a Főtér cikkét. Idézetek a cikkből:

"Úgy tűnik, egy szemfüles magyar üzletember EU-szinten levédette a romániai ortodox hívek körében elképesztően népszerű Arsenie Boca szerzetes ábrázolását, most pedig megpróbálja érvényesíteni jogait."
"Az EUIPO adatbázisa szerint a kecskeméti illetőségű Sándor Andor egy Arsenie Bocát ábrázoló formatervezési mintára és a szerzetes nevére (Pr. Arsenie Boca) kért és kapott EU-szintű védjegyoltalmat, amely 2017 elejétől érvényes és 2021 végéig tart."
"A szerzetes kultuszát nem támogató Román Ortodox Egyház Patriarchátusának szóvivője, Vasile Bănescu szerint az egyházi vezetés nem kívánja kommentálni a helyzetet. A szóvivő megjegyezte: Bocát nem avatta szentté az ortodox egyház."

Magyarországon is megvan a kultusza.Ezt írta a Népszabadság 2012-ben :

"A zömében románok lakta Pusztaottlaka ortodox templomában régóta látható egy ikon, amelyet a helybeliek sokáig titokban tartottak a külvilág elől. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, egyben a falu polgármestere szerint itt az ideje, hogy a széles nyilvánosság is megismerhesse Arsenie Boca léleklátó atya alkotását. A politikus már többször is fohászkodott az ikonhoz, és megtapasztalta a csodatévő képességét." 

"Eddig azért nem tártuk a nagy nyilvánosság elé Pusztaottlaka kincsét, mert féltünk, hogy ha kiderül különös jelentősége, akkor esetleg ellophatják. A templomot tavaly, a felújítás során riasztóval szereltettük fel, a faluban pedig minden utcában kamera figyel a közbiztonságra. Most már beszélhetünk róla – nyilatkozta a polgármester, aki beszélt a szerzetesről, Arsenie Boca atyáról, az ortodox egyház vértanújáról is, aki az ikont festette." 
"Az atyáról sok mindent tartanak, többek között azt is, hogy jövőbe látó volt. Arsenie Boca teológiát, orvostudományt és képzőművészetet is tanult. Mivel nagyon nagy szeretettel vették körbe az emberek, ezért 1943-ban figyelt fel rá először a román titkosszolgálat. Többször vizsgálat alá vonták, amit hosszabb-rövidebb börtön követett.

Feljegyzések szerint a háború alatt nagyon sok asszony kereste fel az atyát, hogy adjon hírt a férjükről. Mivel tömegesen voltak, állítólag Arsenie rámutatott egy-egy asszonyra: „Te állíts keresztet a férjed emlékére, te készíts csomagot és küldd el!”. A háború után sokan látogattak el hozzá, hogy igaza volt. Azt is beszélik, nézésével állatokat szelídített, és belelátott az emberek gondolataiba."

Pusztaottlakán nagy hagyománnyá válik Arsenie Boca kultusza.Idézetek a Eurocom blogból :

"Pusztaottlakán (Otlaca Pustă), egy Gyulától 35 kilométerre lévő faluban (valójában község – E-RS) és ahol 2011-ben 93 román élt, az ortodox templom udvarával szemközt van egy két udvar közötti improvizált parkoló. Vasárnap van és a templomban hét román pap tart misét a Szent Kenet tiszteletére és kb. 20 hívő imádkozik a rokonok egészségéért."

"A műszerfalon lévő Arsenie Boca, a romániai ortodox atya fekete-fehér képe, amit a román nyelvű ima keretez: „Jézus Krisztus Urunk, Isten Fia, könyörülj meg rajtam, a bűnösön”.

Videó a kolostorról 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése