Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 17., szerda

Megmenekül a huszárlaktanya?



Nagyon jó hírt olvashatunk az Erdély Online cikkében, megmenekülhet a huszárlaktanya. Történt valami,mely reményt adhat az ügyben.Ezt olvashatjuk :

"A váradi huszárlaktanya állagának évek óta tartó folyamatos és szemmel látható romlása a román állami intézmények tehetetlenségének a jelképe is lehetne. Úgy tűnik azonban, hogy mégis történik valami a műemléképület megmentése ügyében, a Bihar Megyei Tanács ugyanis kezdeményezte az ingatlan kisajátítását. De a dolgok mégsem annyira egyszerűek, az alábbiakból kiderül, hogy miért."

Érdemes figyelmesen elolvasni a cikket,mert több kérdésre kaphatunk választ.A lényeg, a megyei tanács az önkormányzattal felvette a kapcsolatot,hogy megmentsék a huszárlaktanyát.Komplikált a helyzet,de legalább történt valami.Idézem Emődi Tamás szavait :

"A nagyváradi huszárlaktanya a legnagyobb civil barokk építmények egyike Bihar megyében, hangsúlyozza Emődi Tamás építész, akitől megtudtuk azt, hogy az egész megyében nagyon kevés barokk kastély van. A nagyváradi ingatlan a maga nemében rendkívül értékes nagyváradi épület, mely nagyjából az eredeti állapotában megmaradt, csak az 1810-es évek elején volt egy épületbővítés. A kastélyt a 18. században építtette Kornis Ferenc prépost saját használatra, ezért is tekintendő civil, nem pedig egyházi ingatlannak. Emődi Tamás hangsúlyozta azt, hogy a műemléképületek törvényi védelem alatt állnak, ami azt is jelenti, hogy akkor is kötelező megőrizni az ingatlant, ha csupán egy pince marad meg belőle, ezért lenne üdvös mihamarabb elkezdeni az állagmegőrzési munkálatokat, amikor a huszárlaktanya úgy ahogy, de még áll. A műemléképületek megóvása és karbantartása a tulajdonos kötelessége, amennyiben azonban a magántulajdonos nem teljesíti ezt a kötelezettséget, akkor a megyei tanácsnak áll jogában kezdeményezni a műemléképületet kisajátítását a 2001/442. számú törvény alapján, tette hozzá végül a szakember."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése