Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 14., vasárnap

Facsemetéket ültettek a Körös parton

Fotó : Nagyváradi Városszépítő Egylet Facebook


"Ma facsemetéket ültettünk a Sebes Körös parton, a Garasos híd - Szent László híd közötti szakaszon!" - olvasható a Nagyváradi Városszépítő Egylet Facebook bejegyzésében. Dicséretes kezdeményezés, mert azt mutatja, vannak Váradon civil emberek, akik szeretik a környezetüket, sőt tesznek is valamit érte.

Elgondolkodtató az a tény, hogy a központ és a belváros környékén egyre kevesebb a fa.Bárhogyan is próbálja igazolni az ellenkezőjét az önkormányzat, a látvány lehangoló.1989 előtt volt egy csoport a Városháza alkalmazásában, melynek az volt a feladata, hogy számításba vegye a beteg fákat, gondozza, vagy ha ki kell vágni, akkor facsemetével pótolja.Az 1989-es forradalom után ezt a csoportot feloszlatták, mert nem volt szükség a munkájukra. Pedig nagyon lelkiismeretesen dolgoztak, szerették a munkájukat. Elbocsátás és nyugdíjazás lett az elismerés számukra.

Az egyik beszélgetésem során azt a kritikát kaptam, hogy egy autósnak fontosabb a parkoló, mint a fa. Ezt miért nem értem meg? El kell ismerjem, régi -módi a gondolkodásom.1989 előtt sem tetszett, most sem a szocialista tipusú Nagyvárad.Dicséretes a facsemeték ültetése.Mi lesz később? Ki fogja gondozni és védeni a vandáloktól? Mikor lesznek olyan szépek,mint az elődeik? Akik ültettek, többségük nem fiatalok. Sajnos a fiatalokat kevésbé érdeklik a környezetvédelem.Annál inkább a szemetelés! Vannak kivételek, de kevesen.

Nagyvárad négy-öt évtizeddel ezelőtt viszonylag tiszta, rendezett, zöld város volt.A helyzet megváltozott.A környezetvédelmi szabályokat nem tartják tiszteletbe, mert modern szocialista betonvárossá akarják átalakítani az egykori Pece/Körös perti Párizst. A zöldnek nincsen helye az új imázsban.

Amikor lelkes váradiak facsemetéket ültetnek, annak örvendeni kell, sőt dicsérni kell őket.Jó látni a közös munkának at eredményét.Aggódom, de lehet hiába. A következő években felkészülhetünk a klímaváltozás okozta felmelegedésre.A száraz időjárásban jó lenne majd leülni egy fa alá és árnyékból nézve a Köröst.Ha nem változik a mentalitás, nem lesz sem fa, sem árnyék. Akkor főhet a váradiak feje, legfeljebb autóba ülnek, mert a hőségbe nem tudnak sétálni, és a létrehozott zöldövezetekben hűsölhetnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése