Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 15., hétfő

Blaziu Guban és a cipőgyár


Blaziu Guban 1937.Illusztráció.Készítette Florian Marina.Forrás : adevarul.ro

Blaziu Guban (1904-1978) Tenkegörbeden, ma Gurbediu született.Öt osztályt végzett, majd lett disznópásztor.Az első világháború idején egy nagyváradi családhoz került. A helyi cipőgyárba dolgozott, hamar megtanulta a szakma csínját-bínját.A Guban márka 1935-től meghódította a hazai és külföldi piacot, ugyanis sok híresség viselte a Guban cipőket.Kőztük volt Sophia Loren ,Tudor Arghezi, Elena Ceauşescu, stb.

1935-ben egy alkalmazottal alapította meg a Guban céget.Csak cípőkrémet készített és árult.1937-ben Káldory és Kovács tulajdonosokkal szerződve lett bejegyezve Temesvárot a Guban cég, melynek nevét többször megváltoztattak.1940-ben lett hivatalosan Guban cipőgyár a neve.Blaziu Guban lépést tartott a korral, ugyanis sokat utazott, hogy a Guban márkát közismerté tegye.1948-ban még nem lett államosítva a Guban cipőgyár, de 1952-ben kénytelen volt " felajánlani a román államnak " ,azzal a feltétellel, élete végég igazgatója lesz a cipőgyárnak.Ez teljesült is, mert a nyugdíjazásig látta el a feladatát.1959-ben  483 alkalmazott dolgozott a Guban cípőgyárban.Blaziu Guban 1978-ban halt meg.Helyét fia, Tiberiu Guban vette át, aki elvégezte a temesvári egyetemet, inas volt az édesapja keze alatt.Blaziu Guban halála után, fia tovább fejlesztette a Guban márkát.1992-ben Tiberiu Guban nyugdíjas lett.Temesváron él, 2012-ben díszpolgár lett.2016-ban a régi cípőgyárt elköltöztették, a régi épületét lebontották.2013-as statisztikai adat szerint mintegy 18 millió pár cipőt készítenek évente.
Forrás : Facebook. 

Tiberiu Guban. Forrás :provinciacrisana.wordpress.com
Guban cipőgyár.Forrás :provinciacrisana.wordpress.com
Guban cipőkrém.Forrás : Ultima Oră
Guban termékek.Forrás : Ultima Oră

További információk : provinciacrisana.wordpress.com
                                        wikimapia.org
 
Személyes megjegyzés : Blaziu Guban nagyon szeretett Váradra járni.Azt is lehet mondani, hogy hozzájárult a város fejlesztéséhez, mert Bukarestből pénzt szerzett. Meg kell említeni azt is, hogy sokszor volt kezelésen a Félixfürdőben. Ha kellett, segített.Nem feledkezett meg Tenkéről sem.Nagyon sokan a mai napig dicsérik ,akik személyesen ismerték az idős Guban urat, mert valódi úriember volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése