Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 9., kedd

Ki volt Citromka, Ferenczy Béla?

Citromka, Ferenczy Béla az önálló kiállításán. Forrás : erdon.ro


Ki volt Citromka? Micsoda kérdés? Rajztanár.Ferenczy Bélat, beceneve Citromka, nagyon sokan ismerték Váradon. Akik személyesen ismerték tudják ki volt. A halálhírét az Erdély Online írta meg.

A cikkben sok jót írnak róla, mert megérdemli. Személyesen nem ismertem, de egy jellegzetes alakja volt Várad művészeti életének.Barátai, művészek és tanítványai emlékét megőrzik.Ki volt? Tóth Hajnal cikkéből jobban megismerjük. Várad folyóiratban megjelent cikkből idézek :

"Egy szeretnivaló, kedves bohém, aki hihetetlen könnyedséggel és eredetiséggel rajzol, fest. Aki úgy utazik messzi vidékekre, úgy sétál az utcákon, úgy szemlél egy tájat, hogy gyermeki tisztasággal csodálkozik rá a dolgokra, aki bebarangolta a Kárpát-medence alkotótáborait, és aki lelkében varázslatos képeket őriz Váradról, Torockóról, Kalotaszegről éppúgy, mint a németországi Würzburgról vagy Bambergről. Ő Ferenczy Béla, becenevén Citromka: képzőművész, tanár, családapa és jóbarát, jellegzetes váradi figura, ízig-vérig művészember, aki hosszabb alkotói szünet után kibabrált a betegséggel és újból nekifogott rajzolni, festeni – elszántsággal, szeretettel. "

Nagyon tetszenek a következő mondatok :

"Ha álmodom, vagy ha behunyom a szememet, előbukkannak a képek. Meg-megidézem ezeket a képeket, ebből élek. Váradot, ami még megmaradt belőle, meg a szívemnek kedves tájakat, városrészeket. Sokszor csak úgy tódulnak az emlékek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése