Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 29., hétfő

Beszéljetek egymás közt is románul” - Váradon is?

A Transindex cikkében olvashatunk egy sajnálatos esetről, mely Székelyföldön történt.Lényegében arról szól a történet, hogy egy multinacionális cég vezetője megkövetelte, a magyar ajkú alkalmazottak egymás között is románul beszélgessenek."Bözsike" történetét ha elolvassa, kialakulhat egy véleménye a történtekről. Váradon is hasonló a helyzet?

Nagyvárad határmenti város.Sokan járnak át Magyarországról bevásárolni.Hogyan oldják meg azt a kényes helyzetet, ha az eladó nem tud magyarul?Van rá eset amikor sehogyan sem oldják meg, a vásárló legfeljebb elmegy egy másik üzletbe ahol kedvesen beszélnek vele magyarul.Ha az eladóban van egy jó indulat, akkor segítséget kér azoktól, akik tudnak magyarul beszélni.

Leírok két esetet, mely velem történt meg.Mellettünk volt egy ABC, rendszerint törzsvásárló voltam.Az egyik alkalommal arra lettem figyelmes, az egyik vásárló csak magyarul beszélt a kiszolgálóval, aki történetesen a tulajdonos is volt.A tulajdonos sokmindent megértett, de nem tudott válaszolni.Gyorsan a segítségére siettem.A magyarországi vásárló elmondta, a környékben csak itt talált elfogadható áron, azt amit keresett.Venne még, csak azt nem érti, mit mondott a tulajdonos.Én lettem a fordító.A megoldás, jöjjön vissza egy óra múlva, mert a kért árú hamarosan megérkezik.A vevő megértette, megköszönte a segítségemet. Elmondta ,szereti hogy a tulajdonost,mert kedves és mindent megtesz az érdekében.Megígérte, Thaiföldről hoz neki ajándot.

A feleségem elküldött vásárolni az ABC-be.Nem az előzőbe, mert profilt váltott.Magyar nyelven lett leírva a lista.Pontosan azt az eladót fogtam ki, aki egy " kukkot sem tud magyarul ".Mindent megvettem, következett a legutolsó, a borsó.Hogyan mondják románul? Rövidzárlat nálam.Csak annyit tudtam mondani, boabe.Nézett rám, én néztem rá.Belépett a tulajdonos. Látta hogy valami gond van.Elővettem a mobilt, mert a Google fordító viszonylag megmondja amit kérek. A tulajdonos arra kért, mondjam magyarul.Megmondtam, azzonal kiszolgált.Az eladónőnek utasítást adott, hogyha a vásárló magyar, nem ért mit mond, adjon telefont neki, mert nagyon sok magyar szót ismer, ugyanis a menye magyar.Szerinte az alapelv ,kiszolgálni a vásárlót.Levontam a tanulságot,legközelebb jobban fel kell készüljek a vásárlásra.Van egy másik választásom, megyek egy másik ABC-be, az alkalmazottak több mint a fele magyarul tud.

Volt rá eset amikor az eladó azt mondta, beszéljek románul, mert nem érti amit mondok.Voltam olyan beszélgetések fültanúja, amikor sértően beszéltek a vevővel, mert nem tudott románul.Miért történnek ilyen beszélgetések? Mert a többség mentalitása nem változott, nem lett európaibb. Maradtunk a szocialista eszménél.Ki a nemzetalkotó nép? A kisebbségnek vannak jogaik, csak a gyakorolni nehéz.

Várhatunk javulást? Aligha.Nincs politikai akarat. Lásd Johannis sértő megjegyzései ránk nézve, az IQ-ja alacsony.A politikai elit sokkal gyengébb mint harminc évvel ezelőtt.Következnek a választások, számíthatunk arra, a pártok kihasználják a " magyar kártyát ".Vannak románok, akiket sértenek a hasonló esetek, melyek Székelyföldön és máshol történnek.Ha erős lesz a befolyásuk, akkor reménykedhetünk a helyzet javulásában.Legalább a vajdasági helyzethez lennénk közel, mert a 35.000 román lakosságnak a nyelve hivatalos, vagyis bárhol használhatják  ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése