Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 18., csütörtök

Itt lakott Fráter Erzsébet, Madách Imre költő felesége - Fontos-e számunkra?

Fotó : Törő Enikő.Forrás : erdon.ro

"Nagyváradon, a Mihai Eminescu utca 19. szám alatt van egy takaros, zöld zsalugáteres ház. Látszik rajta, hogy nagyon régi, a XIX. század elején épült, de még a mai napig lakható épület. Utcafronti falán emléktábla van, amelyen ez olvasható: „Itt lakott 1854–1864 között Fráter Erzsébet, Madách Imre költő felesége”." - írja Tusa Ágnes az Erdély Online cikkben.

Fontos-e számunkra hogy tudjuk Fráter Erzsébet hol lakott,ki volt,milyen tragikus sorsa volt?Szerintem igen.A belvárosban lépten-nyomon a múlt emlékeibe ütközünk.Nagyon tetszik Tusa Ágnes fogalmazása :

"Fráter Erzsébet életének jelentős részét Bihar megyében töltötte. Kötelességünk emlékét ápolni, nem ítélkezni fölötte. A sors olyan megpróbáltatások elé állította, hogy azokat családi támogatás nélkül, magára hagyva, anyagiak nélkül, fedél nélkül, megromlott idegekkel és egészséggel nem tudta kezelni. Sírja a váradolaszi temetőben volt. A temető fölszámolásakor Tempfli József akkor megyés püspök Erzsébet földi maradványait a Barátok templomának alagsorában helyeztette el. Legyen örök nyugalma ott, a váradiak pedig emlékezzenek kegyelettel a városunkhoz is kötődő költőfeleségre, emlékét megőrizve az utókornak."

Leírok egy személyes élményt.Az 1970-es évek elejétől nevelőapámmal évente néhányszor virággal a kezünkbe az Olaszi temetőbe mentünk,mert a négy éves lányának a sírja ott volt. Többször elmondta,1964-től rendszeresen látogatja az Olaszi temetőt.Megemlítette,ebben a temetőben vannak eltemetve a váradiak krémje,vagyis azok, akik megtudták fizetni sírhelyet.Minden alkalommal egy szál virágot helyezett Madách Imre felesége sírjára.Fráter Erzsébet sírja a főbejárathoz közel volt.Később tudtuk meg,a hamvait Tempfli József megyés püspök vitette el.Nevelőapám halála után nem volt aki a kislány hamvait elvitette volna egy másik temetőbe.Fráter Erzsébet földi maradványait a Barátok templomának alagsorában őrzik.Ha lesz lehetőség,megnézem,mert most már tudom ki volt.Fráter Erzsébet egyik leszármazottja tanított.Soha nem büszkélkedett a származásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése