Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. június 12., péntek

Augusztus végén lesz átadva a szabadkőművesség múzeuma -Miért ?

Szabadkőművesség múzeuma.Forrás : erdon.ro

"A jelenlegi szintjéhez képest eredetileg egy méterrel alacsonyabban állt az egykori nagyváradi László király szabadkőműves páholy székháza, és az eredeti állapot visszaállítása jelentősen megnöveli a kivitelezési költségeket. Mindazonáltal a város polgármestere úgy látja, hogy augusztus végére elkészülhet a felújítás." - Pap István az Erdély Online cikkében. A lényeg : "A nagyváradi önkormányzat uniós finanszírozást nyert arra, hogy felújítsa az egykori László király szabadkőműves páholy székházát, és hogy ott múzeumot alakítson ki. A Rulikowski (Armatei Române) út 4. szám alatti ingatlan rehabilitációja már a vége felé közeledik, a tegnapi Nagyváradi Helyi Tanácsülésen mégis megduplázták a kivitelezés nem megpályázható költségvetését."

A cikkben olvashatjuk a részleteket.Miért létesítik a múzeumot?Mert van történelmi hagyománya,ugyanis ebben az épületben működött a László király szabadkőműves páholy. Bővebb információk a Kupán Árpád cikkében.

A szabadkőművességről olvashat a Wikipédián. Nagyváradon voltak és vannak szabadkőművesek.Napjainkban a páholy neve Țara Crișurilor,Bővebben itt olvashat '

Nagyvárad vezetősége a turisták millióit várja.Ha tényleg tömegesen fognak jönni Váradra, illő lesz tudni,ha megkérdezik hol van a szabadkőművesség múzeuma,a válasz a Bălcescu parkkal szemben van.Régen Rhédey-kert volt a neve,melyet sokan Rédai parknak ismernek. Nincs más hátra,mint megvárni az ünnepélyes átadást.
Egyváradi Blogja Nagyváradról: Nagyváradi László király páholy
Ilyen volt.Forrás : egyvaradiblogjanagyvaradrol.blogspot.com

Nagyvárad:László király szabadkőműves páholy.1903.Forrás : kepeslapok.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése