Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. augusztus 14., szerda

„Nagyváradon minden fakivágással kezdődik” - Reagálás: nőtt a zöldövezetek területe

 
Múlt csütörtökön kezdték meg a fák kivágását a nagyváradi Strand sétányon Fotó: Alexandru Niţescu

"Nagy felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon, hogy az új aluljáró építése miatt a váradi Strand sétányon huszonhat fát vágnak ki. E mellett azt is felrótták a dühös hozzászólók, hogy szerintük az ültetésre szánt fák közül többet elloptak és eladásra kínálták ismeretlenek." - írja P. Nagy Noémi a Bihari Naplóban. Mi a nagy felháborodás oka?26 fát vágtak ki a Strand sétányon, persze engedéllyel. A legnagyobb rossz tett az volt,hogy a polgármester úr Facebook oldalán hangot adtak a felháborodásuknak. Idézet a cikkből : 

 

"Ilie Bolojan váradi polgármester a Facebook-oldalán volt kénytelen magyarázkodni a dühös kom-
mentelőknek, amiért egy újabb beruházás, jelen esetben a Baross (Dacia) hídnál épülő új aluljáró miatt 26 fát kivágnak a Strand sétányon. A nagyváradi lakosok a témában megjelent cikkeknél és a polgármester oldalán is hozzászólásokban fejezték ki nemtetszésüket. Főként azt rótták fel, hogy Nagyváradon minden építkezés fakivágással kezdődik, és hogy nem marad semmi, ami árnyékot nyújthatna. Többen a régi városkép tudatos rombolását nehezményezték, és azt is megemlítették, hogy nyugaton inkább körbeépítik, minthogy kivágják a fákat. Volt olyan is, aki szükséges rosszként tekint a fakivágásokra, kiemelve, hogy valamit valamiért alapon a város infrastruktúrájának fejlesztése fontosabb."


Reagálás: nőtt a zöldövezetek területe 


 

 A hivatal szerint nőtt a város zöldövezeteinek a területe.Forrás : Bihari Napló


"Az utóbbi években megnövekedett Nagyvárad zöldövezeteinek a területe, ma már 26 négyzetméternyi jut egy lakosra, ez a szám pedig megfelel az EU-s előírásoknak is – áll a polgármesteri hivatal által kiadott közleményben, válaszként a közösségi médiában megjelent állításokra, miszerint a város minden építkezést fakivágással kezd. A közlemény tételesen válaszol a megfogalmazott kritikák egy részére." - olvasható a Bihari Napló. A cikkből megértheti a lényeget,a Polgármesteri Hivatalnak van igaza a statisztikai adatok szerint,nem pedig azoknak akik "torzítják a valóságot a közvélemény félrevezetéséért".Ne higgyenek nekik '


"A dokumentumból kiderül, hogy nem igaz, hogy tíz évvel ezelőtt 38–40.000 fa lett volna Nagyváradon. Az önkormányzat zöldövezeteinek nyilvántartásából kiderül, hogy 2011-ben 124.914 fa volt a városban, írják. Azt az állítást is cáfolták, miszerint évente 1000 fát vágnak ki és csak néhány százat ültetnének vissza. Emlékeztetnek, hogy a város faültetési és -kivágási nyilvántartása alapján 2009–2019 között összesen 7475 fát vágtak ki, viszont 23.207-et ültettek, vagyis több mint háromszor annyit. Mint írják, ezek az adatok publikusak és az önkormányzat honlapján megtalálhatók. Kiemelték azt is, hogy azokra a területekre, ahonnan fákat vágtak ki, később, amennyiben ez lehetséges volt, újakat ültettek. A szerződés alapján az ültetést végző cégek kell gondozzák a fákat, valamint a garancia idején újakat ültetniük azok helyére, amelyek kiszáradtak.

Engedéllyel

A lakosság megfelelő tájékoztatásáért a közleményben azt is leírják, hogy a városnak jelenleg 663 hektárnyi zöldövezete van, amelyből 516,81 hektárnyi rendezett. Figyelembe véve, hogy 2018. július 1-jén Nagyvárad lakosainak száma 221.398 volt, a számításokból kiderül, hogy 26,01 négyzetméternyi zöldövezet jut minden lakosra. Nyolc évvel ezelőtt az egy főre jutó zöldövezet 25 négyzetméter volt, ami azt mutatja, hogy nemhogy csökkent volna a zöldövezetek száma, hanem nőtt, főként az új parkok létesítésének köszönhetően. Továbbá aláhúzták, hogy csak a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség engedélyével vágnak ki fákat, abban az esetben, ha a fa elszáradt, beteg, öreg, veszélyt jelent viharos időben, majdani építkezések útjában van stb. A fakivágás után megmaradt faanyagot a szükséges engedélyekkel szállítják el. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal vezetősége határozottan elítéli a hamis információk terjesztését olyan személyek részéről, akik tudatosan figyelmen kívül hagyják vagy torzítják a valóságot a közvélemény félrevezetéséért." 

Román nyelvű közleményt elolvashatja az oradea.ro-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése