Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. augusztus 28., szerda

A váradiak élőlánccal kérték Szent László szobrát

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, égbolt és túra/szabadtéri 
Fotó : Farkas László 

"Szent László király lovasszobrának a nagyváradi főtéren való felállításáért szervezett újabb élőláncos megmozdulást a Erdélyi Magyar Néppárt váradi szervezete tegnap délután." - írja P. Nagy Noémi a Bihari Naplóban. A cikkben azt olvashatjuk,több mint százan alkották az élő láncot.Sok vagy kevés? Szerintem kevés,ha a nagyváradi magyarok létszámát nézzük.Az egyik ok az is lehet, hogy a kánikulában sokan nem mertek elmenni a Szent László térre.Rövid és tartalmas volt az élőlánc.Megfogja hallgatni a váradi magyarság követelését Ilie Bolojan?Reméljük,igen.A következő megmozdulás szeptember végén lesz.Jó volna,ha sokan jönnének el.Hát ha lesz eredménye.A megmozduláson RMDSZ-es politikusok is részt vettek,mely jó jel lehet.Idézet a cikkből :

"Közel százan gyűltek össze a váradi Szent László téren, hogy élőláncot alkotva kérjék Szent László lovasszobrának kihelyezését a főtérre. Ez már a harmadik ilyen megmozdulás volt, és mint a helyszínen elhangzott, az EMNP váradi szervezete mindaddig folytatni is fogja az élőláncos csendes tüntetést, amíg a lovasszobor ki nem kerül méltó helyére, a főtérre. A megjelenteket Csomortányi István, az EMNP országos elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy a szoborállítás 150 éves álma a város lakosságának. Felelevenítette, hogy az 1893-ban felavatott Szent László szobrot 1923-ban költöztették el a főtérről, majd 1940–44-ben, bár a lehetősége megvolt a szoborállításnak, ez nem valósult meg. A 2000-es években civil szervezetek kezdeményezték, hogy a főtérre egy új Szent László szobrot állítsanak, és 8000 aláírást sikerült is gyűjteniük, de akkor a kezdeményezést lesöpörték az asztalról.

„A normalitás része, hogy a városalapítónknak szobra legyen a főtéren, ez nem etnikai kérdés. Számunkra csak a főtér képzelhető el megfelelő helyszínnek” – mondta Csomortányi, hozzátéve, hogy az általuk ajánlott hely a városháza épületével szemben nemrégiben kialakított térrész, de ha a szakemberek a főtéren belül más helyet ajánlanak, arról is tárgyalhatnak. „Többen vagyunk, mint az előző alkalommal, és ha összefogunk és kitartunk, elérhetjük a célunkat!” – tette hozzá végezetül.

Élőlánc

A beszédet követően a megjelentek egymás kezét megfogva élőláncot alkottak a főtéren, ezzel is a közös célt és összefogást jelképezve. A délutáni megmozduláson jelen volt többek között Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, Moldován Gellért Lajos és Habinyák István, a Néppárt nagyváradi elnöke és alelnöke, valamint a korábbi alkalmakhoz hasonlóan Pető Dalma és Kecse Gabriella nagyváradi RMDSZ-es helyi tanácsosok, Meleg Vilmos és Botházy Nándor, az RMDSZ váradi szervezetének elnöke, illetve ügyvezető elnöke. A következő megmozdulást szeptember végére tervezik." 

Bihar Megyei Néppárt élő videója 


 Forrás : erinto.ro

"A délután fél hatkor kezdődött rövid, de látványos élő láncos demonstráción a nagy meleg ellenére mintegy 150 nagyváradi vett részt. A harmadik alkalommal megrendezett eseményen a megjelenteket Csomortányi István, a Néppárt elnöke üdvözölte. A pártelnök felidézte a szoborállítási kérés előzményeit, emlékeztetve, hogy 150 éves álma a nagyváradi magyaroknak Szent László lovasszobra, amit a város mindenkori főterén, az ugyancsak Szent Lászlóról elnevezett téren szerettek volna látni. Az első világháború előtt egy egész alakos – ma is létező – szobor felállítása sikerült, amit 1923-ban a román hatóságok átszállítottak a katolikus székesegyház elé. 1940-44 között ismét lett volna lehetőség egy lovasszobor állítására, de az időközben megindult gyűjtés ellenére a tervet elsodorta a második világégés. A szoborállítás terve egészen a kétezres évekig nem került a közbeszéd középpontjába,. Akkor helyi civilek, elsősorban Sztuflák Gyula fogorvos kezdeményezésére több mint nyolcezer aláírás gyűlt össze a szoborállítást támogatandó, de a tervet az illetékes hatóságok leseperték az asztalról." - olvashatjuk az Érintő cikkében a az Erdélyi Magyar Néppárt közleményét. 

Fotók 
  
 
 
 
  
Forrás : erinto.ro

Az eBihoreanul 150 részvevőről számol be.

Bihoreanul fotói

 


 

 

 


 

 
Forrás : ebihoreanul.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése