Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. június 5., csütörtök

Mária-kegyképek és -tisztelet

Mária-kegyképek és -tisztelet 
Szerda délután a váradi római katolikus Püspöki Palotában véget ért Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát előadássorozata a Mária-tiszteletről. Egyházmegyei katolikus Püspöki Palotában véget kegyképmásolatokról volt szó. 
A három részből álló sorozat célja a lelki élet gazdagítása, illetve a Mária-tisztelet helyes mederbe terelése volt, a záróalkalmon dr. Kovács F. Zsolt atya, a püspökség irodaigazgatója köszöntötte az érdeklődőket.
Bevezetőjében Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát hangsúlyozta: a bizánci kultúrából öröklődött át az a felfogás, miszerint az ikonok tulajdonképpen úgymond relatíve, tehát nem tökéletesen, hanem az emberi tudás lehetőségeihez mérten bemutatnak valami istenit. A csodatevő kegyképek esetében tehát nem maga a kép imádandó, hanem az a lényeg, hogy az ábrázolás előtti megjelenésének köszönhetően kegyelmeket kapott valaki, például meggyógyult. Az egy családba tartozó szentképek közt egyaránt megfigyelhetőek hasonlóságok és különbségek, hiszen akkoriban nem volt nyomtatás, így képírók másolták ezeket.
Teljes cikk : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése